28 / 04 / 2024

Timur Bayındır: Kapasite doldu İstanbul'a yeni otel yapılmamalı!

Timur Bayındır: Kapasite doldu İstanbul'a yeni otel yapılmamalı!

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, otel yatırımlarının coğrafi dağılımında dengesizlikler olduğunu, bazı şehirlerde arz fazlası tehlikesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi...





TUROB Başkanı Bayındır, otel yatırımlarının coğrafi dağılımında dengesizlikler olduğunu, bazı şehirlerde arz fazlası tehlikesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

 

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, otel yatırımlarının coğrafi dağılımında dengesizlikler olduğunu, bazı şehirlerde arz fazlası tehlikesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Bayındır bu sorunun yatırımların tüm ülkeye yayılması ile çözülebileceğine işaret etti. Bu yıl ocak ayında 38'i yeni otel, 7'si modernizasyon olmak üzere yatırım teşvik belgesi alan 45 otel için 641 milyon lira harcanacağını bildiren Bayındır, bu otellerin yatak kapasitesini 10 bin 970 adet artıracağını vurguladı.


İstanbul'da konaklama kapasitesinin 2009-2011 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 5-8 arasında arttığına işaret eden Bayındır, 2012'de 130 bin civarında olan yatak kapasitesinin 2013'te yüzde 15'lik artışla 150 binin üzerine çıktığını belirtti. İstanbul'da 402 tesisin 70 bin 246 yatak kapasitesinin bulunduğunu ve bu yıl yapılacak yatırımlarla tesis sayısının 411'e yatak kapasitesinin de 72 bin 641'e çıkacağını kaydetti.


Arz daha fazla artarsa kazanç kaybı başlar


Bayındır, "Otellerin yatak kapasitesi İstanbul'a gelen turistleri rahat rahat karşılıyor. Yeni yatağa ihtiyaç yok. Talepten çok arz olacağı için fiyatlar düşer, otellerin kazancı azalır. Yatırımların çok daha akılcı yapılması lazım. Yeni yatırım şarttır, ama bu kadar hızlı yapılmaz" diye konuştu.


Yatırımların 12 aylık ortalamalara göre yapılması gerektiğini söyleyen Bayındır, kongre dönemlerinde misafirlerin Anadolu yakasında da ağırlanabileceğine işaret ederek, "İstanbul'da turistik belgeli yatak 100 bine yaklaştı. Belediye belgeli yatırımlar da eklendiğinde 150 bini buluyor. Şu anda 2023 hedefini rahat karşılayabilecek pozisyondayız. İstanbul ve Antalya'da artık yeni otele ihtiyaç yok. Otel yatırımlarının; Kars, Urfa, Van, Diyarbakır, Trabzon ve Samsun başta olmak üzere Anadolu'da birçok ilimize yönlendirilmesi gerekir" dedi.



Sergül Keskin/Dünya Gazetesi


Geri Dön