28 / 11 / 2024

TİP imar yönetmeliğinde geri adım atılmalı!

TİP imar yönetmeliğinde geri adım atılmalı!

İMSIAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, Planlı Alanlar TİP İmar Yönetmeliği uygulanması yönünde yasal düzenleme yaptığını anımsatarak, bu kararı özellikle büyükşehirler açısından doğru bulmadıklarını ve iptal edilmesini istediklerini söyledi.




İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSIAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, bakanlığın ülke genelindeki tüm illerde Planlı Alanlar TİP İmar Yönetmeliği uygulanması yönünde yasal düzenleme yaptığını anımsatarak, bu kararı özellikle büyükşehirler açısından doğru bulmadıklarını ve iptal edilmesini istediklerini söyledi. 


Yönetmeliklerin kentlerin ve insanların ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Gökçadır, "Türkiye'de 32 yıldan bu yana büyükşehirler haricindeki tüm illerde uygulanan bir yönetmelik var. Bu yönetmeliği büyükşehirlerde de uygulamak istiyorlar. Oysa bütünşehir yasası çıktıktan sonra büyükşehirler kendi imar planlarını yapabilme yetkisi almıştı. Yönetmeliklerini hazırlayabiliyorlardı. Örneğin Bursa'nın kendi yönetmeliği, Ankara'nın kendi yönetmeliği vardı" dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çıkardığı ve bugüne kadar ilçelerde de uygulanan yönetmeliği düzgün bulduklarını belirten Gökçadır, ihtiyaçların yörelere göre değişiklik gösterdiğini ve insanların yaşayacağı mekanların buna göre uyarlanmasının son derece doğal olduğunu vurguladı. "Bunun için TİP yönetmelik zorlamasından vazgeçilmesini istedik" diyen Gökçadır, şunları kaydetti: 


"Büyükşehirlerin yönetmeliklerini yine kendilerinin hazırlamasını istedik. Bu konuda görüşmeler devam ederken, sürenin uzatılmasına karar verildi. Üç yıldır uzatılıyor. Bu yılsonunda da süre doluyor. Yeniden Bakanlıktan sürenin uzatılması için talepte bulunabiliriz ancak uzatma için ricada bulunmaktan yıldık. Bu konunun kalıcı olarak statüye bağlanması lazım. Bu doğrultuda bakanlık üe görüşmeye hazırlanıyoruz." Öte yandan TİP yönetmeliğin uygulamaya geçmesi halinde 150 metrekarelik konutlarda balkon, bodrum, çatı arası gibi mekanlar emsala gireceğinden, konutların ister istemez küçüleceğini söyleyen Gökçadır, aksi halde fiyatların ciddi oranlarda artacağını savundu. 


'Kentsel dönüşüm beklentileri karşılamıyor' 

Adil Gökçadır, kentsel dönüşümün Türkiye'de genel olarak beklentileri karşılamadığını iddia ederek, uygulamanın doğru yapıldığı yerlerde canlanma olurken, rayına oturtulamayan yerlerde ciddi sıkıntılar yaşandığını savundu. "Özellikle Bursa'da bu iş yanlış başladı. Halkımızın beklentilerini ziyadesiyle artırdılar" diyen Gökçadır, "Eski evinizi yıkıp yenisini yapacaksınız. Birinci amaç canınızı kurtarmak iken, amaç rant haline geldi. Doğanbey ile başlayan Bursa'daki çalışmalarda birebirin üstünde haklar bile verildi. Şimdi nereye el atsanız insanlar bir daire, hatta iki daire istiyor. Birebir verdiğiniz zaman bile herhangi bir karlılık getirmediği için anlaşamıyorsunuz" şeklinde konuştu. Diğer yandan 0.5 emsal artışının şu ana kadar birkaç yerde verilebildiğini belirten Gökçadır, bu uygulamanın da yanlış değerlendirildiğini savundu. Gökçadır, yüzde 50 emsal artışının bazı yerlerde yeterli olmadığını, bunun çalışılabilir oranlara çekilmesi gerektiğini söyledi. 


Bursa'daki satışların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna da işaret eden Gökçadır, diğer yandan kentte arsa üretim sıkıntısı yaşandığını, bunun da fiyatları ciddi manada yükselttiğini vurguladı. 


Dünya


Geri Dön