23 / 12 / 2024

Tire'ye kentsel tasarım!

Tire'ye kentsel tasarım!

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Mimarlık Fakültesi'nden akademisyen ve öğrenciler İzmir'in Tire ilçesinde kentsel tasarım projesi çalışması yürütüyor.





Tire Belediyesinin desteklediği çalışma kapsamında öğretim görevlileri ile tezlerini Tire üzerine verecek 45 öğrenci ilçede bulunuyor.


Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi ve Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Batırbaygil, çalışmaları hakkında bilgi verdi.


Tire'nin Anadolu'da eşine ender rastlanan bir tarihi dokuya sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Batırbaygil, yaptıkları çalışmanın Tire'deki sit bölgeleri ve eski kent dokusunun bulunduğu semtlerin dörtte üçü gibi büyük bir bölgeyi kapsadığını dile getirdi.


Bu bölgelerde mevcut durumun tespit edilmesi ve kamusal alanlardaki binaların şu anki durumlarının kayıt altına alınması amacıyla bilgi topladıklarını, Tire'nin kentsel tasarımı için gerekli bilgi bankasını oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Batırbaygil şöyle dedi: " Projemizin amacı bu geniş bölgede Tire'nin kentsel tasarımına katkıda bulunmak ve çalışma alanlarımızdaki yaya ve araç trafiği düzenlemelerine yön vermek. Buralardaki binaların dış cephelerine nasıl yaklaşılması gerektiğini tespit etmek ve yol yapımlarında ne tür malzemeler kullanılması gerektiğini belirlemek. Projede görev alan akademik kadro


Tire'ye yabancı değil. Bizler Tire'ye yaklaşık 5 yıldır geliyoruz. Bu süre içinde Tire ile gönül bağımız oluştu."


-İLÇE HALKININ DESTEĞİ-


Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli'nin çalışmalarına büyük bir heyecanla destek verdiğini anlatan Prof. Dr. Batırbaygil, "Belediye başkanı ve Tirelilerin çalışmalarımıza gösterdiği yakınlık ve ilgi bizi bu kente daha fazla katkı sağlamak yönünde her zaman teşvik etti " dedi.


Tire'de ilk olarak Gülcüoğlu Evleri'nin restorasyon projesini yaptıklarını, geçen yıl da Tire'deki Şen Sokak ve civarı için kentsel dönüşüm ve yenileme projesi hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Batırbaygil şöyle devam etti: "Bu çalışmalarla, imar koruma planlarıyla koruma altına alınan bölgelerdeki binalara, yollara, meydanlara ve diğer kentsel unsurlara ve karmaşık yapılaşmanın bulunduğu bölgelere ne şekilde yaklaşılması gerektiğini tespit etmiş oluyoruz. Sarıcayusuf ve Suratlı yokuşu civarında bir model çalışmasını tamamladık. Bu model çalışma yıl sonuna


doğru uygulamaya konulacak. Tire Belediyesi gerekli girişimleri tamamladıktan sonra uygulanacak olan bu model proje ile şu an Tire'de nasıl bir etkinlik yaptığımız da daha net anlaşılmış olacak. Bu tür projelerle hem öğrencilerimizi gerçek uygulama alanları içinde eğitmiş oluyoruz hem de kente önemli katkılar sağlıyoruz."


Projede, YTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Doç. Dr. Nuran Kara, Doç. Dr. Pile Hvarian, Dr. Kunter Manisa ve Arş. Gör. Emine Köseoğlu ile bitirme tezlerini Tire hakkında verecek olan 45 mimarlık tarihi öğrencisi çalışıyor.


Geri Dön