04 / 05 / 2024

Tırsan, Kelkit Çayı üzerinde HES yapacak!

Tırsan, Kelkit Çayı üzerinde HES yapacak!

Treyler üreticisi Tırsan, Kelkit Çayı üzerinde 160 milyon lira yatırımla 6 hidroelektrik santralı (HES) yapacak



ENERJİ sektörüne adım atan treyler üreticisi Tırsan, toplam 6 hidroelektrik santralı için 160 milyon TL yatırım yapacak. Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Tırsan Şirketler Grubu bünyesinde Tırsan Enerji Üretim A.Ş'yi kurduk. Karadeniz bölgesinde, Kelkit Çayı üzerinde 6 adet hidroelektrik santralı (HES) kuracağız. Toplam 160 milyon TL'lik yatırımın 70 milyon TL'sini bu yıl başlatıyoruz ve 2012'ye kadar yatırımlarımızın tamamını bitirmeyi hedefliyoruz" dedi. Türkiye'de enerji sektöründeki potansiyeli görerek pazara girme kararı aldıklarını söyleyen Çetin Nuhoğlu, "Hidroelektirik santrallarımız 76 megavatlık güç ile, yılda 185 gigavat saat elektrik üretecek. Türkiye'de bu yıldan itibaren, her yıl enerji talebinin yüzde 6 artması öngörülüyor. Bu talebin karşılanabilmesi için 2020 yılına kadar 120 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacak" dedi ve şöyle devam etti: "Dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji çeşitliliğine gitmemiz, arz güvenliğini sağlamamız ve yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmamız şart. Türkiye'de 2008'de 198 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi. Türkiye, elektrik ve doğalgaz tüketim artış oranlarında Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Hidroelektrik potansiyelimiz yıllık 130 milyar kilovat saat."

Treyler sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Nuhoğlu sektör için 2009'un çok iyi geçmediğini ifade etti ve "Ekonomik krizle dünyadaki mal hareketlerinin yavaşlaması kara ve deniz taşımacılığını da etkiledi. Bu da, treyler ve çekici üretiminde durgunluğa yol açtı. Yıllık 4 bin adet olan üretimimiz, krizde 1500'lere kadar geriledi. Aynı şekilde Almanya'daki treyler üreticileri toplam üretimi 90 binden 15 binlere kadar düşürmek zorunda kaldı" diye konuştu. Ağır Ticari Araçlar Derneği'nin (TAİD) verilerine göre Ocak-Şubat döneminde Türkiye'de satılan her 3 treylerden 2'si Tırsan tarafından üretiliyor.

Ağır ticari araçta KDV kaldırılmalı

ÇETİN Nuhoğlu, 2009'da ağır ticari araçta üretimin yüzde 85, satışların yüzde 50 düştüğüne dikkat çekerek, "Ağır ticari araçta KDV'nin kaldırılmasını istiyoruz. Otomobil ve hafif ticari araçlarda ÖTV indirimi başarılı oldu. Ağır ticaride ise ÖTV yüzde 1'den yüzde 4'e çıkarıldı. KDV'nin, finansman maliyetini ve ilk yatırım maliyetini artırma dışında katkısı yok" diye konuştu.
Hürriyet


Geri Dön