Ekonomi

TL mevduat faizinde çok konuşulacak artış! Faizler yüzde 50’ye yaklaştı!

Ekonomi yönetiminin Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) kademeli terk etme planı için bir adım daha atıldı. Bu kapsamda, TL dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Yapılan düzenlemeyle beraber TL mevduat faizlerinde artış, KKM'ye verilen faizlerde düşüş olması öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak biçimde dönüştüren adımlarını kararlılıkla sürdürüyor. Uygulama talimatında yapılan düzenlemeyle beraber TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Bu doğrultuda, bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önündeki engel kalkmış oldu.

Bankacılık kaynakları ve ekonomistler kararın KKM’ye ilgiyi daha da düşüreceğini ifade ederken, TCMB’nin muhtemel kur şoku durumunda mudilere ödeyeceği kur farkı yüzünden bir miktar riski de barındırdığı uyarısı yaptı. Ekonomistler TCMB’nin agresif faiz politikasının da desteğiyle TL mevduat faizlerinin yüzde 50’leri geçebileceğini paylaşırken, KKM faizlerinde bir miktar düşüş olabileceği aktarıldı.

KKM’DEN ÇIKIŞI HIZLANDIRACAK ADIM

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt’un haberine göre, yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz cazip olmayacak. TCMB’nin politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından fazla fakat politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması halinde aradaki farkın hepsi banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan fazla olması halinde ise söz konusu destek tutarının, politika faiziyle hesaplanan tutara kadar olan bölümü banka tarafından ödenirken üzerindeki bölümü ise TCMB tarafından ödenecek.

TL’Yİ CAZİP HALE GETİRME ADIMLARI

 TCMB, TL mevduatı cazip kılmak amacıyla bir dizi adım atmıştı.

Ağustosta menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılmıştı. Onun yerine ise kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını yükseltmeyi amaçlayan yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

Eylülde ise TL'ye geçişlere hız verildiğini gösteren veriler kapsamında gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak kararlaştırılan TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e çıkarılmıştı. Bunun yanı sıra, TL'ye dönüş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti. Diğer taraftan, kredi akışını rahatlatmak için, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye yükseltilmişti.

Emekliye yüzde 39,61 zam! En düşük emekli maaşı 10 bin 470 TL olacak! İşte kuruş kuruş hesaplanan yeni zamlı maaşlar...

Borsada yeni dönem! Resmen başladı! Borsa yatırımcıları dikkat!

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?