27 / 04 / 2024

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?

Rusya'daki olağanüstü güçlü mahsul yüzünden neredeyse 3 senenin en düşük seviyesine gerileyen buğday fiyatları, temmuzun sonundan bu yana beşte birinden fazla düştü. Uzmanlar bu durumu, "Ukrayna'nın kaybı, Rusya'nın kazancı oldu" şeklinde yorumladı.



Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı işgali, dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri olan Ukrayna'nın ihracatını sekteye uğratmayı sürdürüyor. Buğday fiyatı, Rusya'daki olağanüstü güçlü mahsul yüzünden neredeyse 3 senenin en düşük seviyesine geriledi. Temmuzun sonundan bu yana da beşte birinden fazla düştü.

Dünya gazetesinin haberine göre, Rabobank'ın Kıdemli Emtia Analisti Michael Magdovitz, yaşanan gelişmeleri Financial Times gazetesine şu şekilde değerlendirdi: "Temelinde Rusya'nın saldırıları neticesinde buğday fiyatlarının önemli ölçüde düştüğüne şahit olduk.” Peki, rakamlar neler söylüyor?

 Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?

UKRAYNA'NIN İHRACATI YÜZDE 6.4'E DÜŞECEK, RUSYA'NIN YÜZDE 22.5'E YÜKSELECEK

-Rusya'nın Karadeniz limanları buğday ihracatının yaklaşık yüzde 70'ini yapıyor. Bu da onu global tahıl tedariki için önemli bir arter durumuna getiriyor.

- Ukrayna, işgalden önceki 2021-2022 döneminde global buğday ihracatının yüzde 9.2'sini yapmıştı. S&P'nin öngörülerine göre, bu oran 2023-2024 hasat sezonunda yüzde 6.4'e inecek. Buna karşılık, şu an dünyanın en büyük ihracatçısı olan Rusya, 2021-2022 yıllarında global ihracatın yüzde 15.9’unu karşılamıştı. Bunun yanı sıra, 2023-2024 hasat sezonunda bu oranı yüzde 22.5 seviyesine çıkartacak gibi görünüyor.

-Bu durum 2023’te yeniden artabilir. S&P Global Commodity Insights'ın öngörülerine göre Rusya, geçen yıl 46 milyon ton buğday ihraç etti. 2023’te de 47 milyon ton buğday ihraç edeceğini öngörüyor. S&P Global'in baş tarım ekonomisti Paul Hughes, "50 milyon ihracat gerçekleştirirlerse şaşırmam" diye konuşurken; Magdovitz bu durum için de "Ukrayna'nın kaybı Rusya'nın kazancı oldu” şeklinde yorumladı.

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?

Peki, buğday fiyatları artar mı? Analistlere göre, “Evet. Savaşın Karadeniz'e yayılması ve yüksek düzeydeki hedge fon bahisleri yeni bir artışa sebep olabilir.” Ukrayna Savaşı, buğday piyasasını an be an değiştirebiliyor.

-Global tahıl fiyatları, 2022’de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra bushel başına 13 doların üzerine çıkıp zirve yaptı. Daha sonra ise yarıdan fazla düştü. 2022’del, BM ve Türkiye'nin aracılık ettiği bir anlaşma, yaklaşık 33 milyon ton tahılın Ukrayna'dan sevk edilmesini sağlayarak fiyatların tekrar düşmesini sağladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak enflasyon açıklaması!

Migros'ta dev indirim! Kütahya Porselen 18 Parça Yemek Seti 799,90 TL’ye, Paşabahçe 6’lı çay bardağı 44,95 TL’ye düştü!

Türkiye’ye yaz aylarında 2 milyon 560 bin Rus turist geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön