28 / 04 / 2024

Küresel ticaret resmen çakıldı! Son 3 yılın en hızlı düşüşü yaşandı!

Küresel ticaret resmen çakıldı! Son 3 yılın en hızlı düşüşü yaşandı!

Küresel ticaret bu yılın temmuz ayında neredeyse 3 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Temmuz ayındaki yıllık düşüş yüzde 3,2 olarak kayıtlara geçti. Yüksek enflasyon, faiz artışları ve hizmet harcamaları talepte düşüşe sebep olan etkenler olarak gerçekleşti.



Mal ihracatına olan talep, yüksek enflasyon, oran artışları ve hizmet harcamaları yüzünden düşüyor. Küresel ticaret hacmi bu yılın temmuz ayında neredeyse 3 yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Ticaret hacimleri temmuz ayında 2022’nin aynı ayına kıyasla yüzde 3,2 oranında düştü. Bu, 2020 yılı Ağustos ayındaki corona virüs pandemisinin ilk aylarından bugüne kadar en sert düşüş olarak gerçekleşti.

 Küresel ticaret resmen çakıldı! Son 3 yılın en hızlı düşüşü yaşandı!

DEV EKONOMİLERDE ZAYIFLAMA SÜRÜYOR

Hollanda Ekonomi Politikası Analiz Bürosu (CPB) tarafından kamuoyuyla paylaşılan World Trade Monitor verilerine göre, düşüş haziran ayındaki yüzde 2,4 seviyesindeki daralmanın ardından geldi. Bu nedenle, bu rakam global büyümenin yavaşladığına ilişkin kanıtlara katkıda bulundu.

Sözcü’nün haberine göre, pandemi esnasında patlama yaşayan global mal ihracatına ilişkin talep, yüksek enflasyon, dünya merkez bankalarının geçen yıl faizleri artırması gibi sebepler yüzünden zayıfladı.

Dünyanın en büyük mal ihracatçısı olan Çin’de yıllık yüzde 1,5 oranında düşüş gerçekleşirken, Euro bölgesinde yüzde 2,5 oranında, ABD yüzde 0,6 oranında daralma meydana geldi.

Küresel ticaret resmen çakıldı! Son 3 yılın en hızlı düşüşü yaşandı!

KÜRESEL TİCARET ÜZERİNDE BASKI SÜRECEK

Faizlerin gelecek aylarda daha fazla artması beklenmese de, temel fiyat baskılarının kontrol altına alındığına ilişkin daha fazla kanıt ortaya çıkana kadar merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini indirmesi pek olası görünmüyor.

Analistler ise kredi genişlemesinin gerçekleşmeyecek olmasının ihracat üzerinde baskı yaratmaya sürdüreceğini tahmin ediyor.

Öte yandan, Capital Economics danışmanlık şirketinin ekonomisti Ariane Curtis, “Belirli mallara olan talep üzerinde muhtemelen daha fazla ağırlık meydana getirecek yüksek faiz oranlarının gecikmeli etkisiyle, global ticaretin dip noktasına ulaşması birkaç ayı bulabilir” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra, Finansal hizmetler firması Jefferies’de ekonomisti Mohit Kumar, ticaretin büyük ihtimalle global ekonomik büyümedeki eğilimi izleyeceğini ifade etti. Kumar, “önümüzdeki 3 aylık dönemlerde her büyük ekonomide bir yavaşlama” tahmininde bulundu.

İkinci el araç almak isteyenlere müjde! Fiyatlar yüzde 10-15 düştü! Bakan Bolat resmen açıkladı!

Bizim Toptan’da 1 kg tereyağı 236 TL’ye, 25 kg pirinç 1.029 TL’ye, 1 kg tam yağlı taze peynir 121,68 TL’ye düştü!

O bankanın müşterilerinin hesabına 2 gün içinde 2 bin TL yatacak! Vakit kaybetmeden başvurun!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön