27 / 04 / 2024

Çin'de konut fiyatlarında son 9 yılın en hızlı düşüşü yaşandı...

Çin'de konut fiyatlarında son 9 yılın en hızlı düşüşü yaşandı...

Çin'de konut fiyatlarında azalma devam ediyor. Bu kapsamda, yeni konut fiyatları, Şubat 2015 yılından bu yana en hızlı aylık düşüşü kaydettiği açıklandı.



Çin'de gayrimenkul sektöründe devam eden borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel konut fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığı konut fiyat endeksi kapsamında Aralık 2023 yılında, ülkedeki büyük ve orta ölçekli 70 kentte hem yeni konut hem ikinci el konut fiyatları düştüğü kaydedildi. 

Yeni konut fiyatları ise bir önceki aya oranla 0,4, ikinci el konut fiyatları ise yüzde 0,8 düşüş kaydetti. Yeni konut fiyatlarındaki gerileme, Şubat 2015'ten bu yana en hızlı aylık düşüş olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

EMLAK SEKTÖRÜ İÇİN SON HAMLE!

Geçtiğimiz günlerde, Çin'in en büyük kredi kuruluşu Ping An Bank Co. 41 gayrimenkul geliştiriciyi finansman desteği için uygun şirketler listesine aldı ve bu, ülkenin emlak sektörü için genişleyen bir kurtarma kampanyasının son hamlesi oldu.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynakların Bloomberg News'a verdikleri bilgiye göre, bankanın inşaatçıların makul finansman taleplerini karşılamak amacıyla kredi limitlerinin genişletilmesiyle ilgili kriterleri değiştirmeye karar verdi ve bunun geçen ay hükümetin düzenlediği önemli bir yıllık ekonomik konferansta belirlendi. 

Çin de konut fiyatlarında son 9 yılın en hızlı düşüşü yaşandı...

Öte yandan yapılan bu değişiklikler risk değerlendirmesi ve onay prosedürleri gibi alanları da kapsamaktadır. Listedeki inşaatçıların yarısından fazlasının Poly Property Group Co. ve Beijing Urban Construction Group Co. gibi devlet destekli şirketler olduğu belirtiliyor. Bu süreçte geri kalanlar ise Longfor Group Holdings Ltd., China Vanke Co. ve Gemdale Corp. gibi özel sektör şirketlerini de  kapsıyor.

KONUT PİYASASINDA DURGUNLUK GÖRÜLÜYOR

Çin'de son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründe süregelen borç problemleri ve yatırımlardaki azalışa paralel olarak konut fiyatlarında durgunluk  görülmeye başlandı. 

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından tek tek açıklanan konut fiyat endeksine göre, 2023 yılının Ekim ayında ülkedeki büyük ve orta ölçekli 70 kentin 56'sında yeni konut fiyatları, 67'sinde de ikinci el konut fiyatları önceki aya kıyasla azaldı.

Türkiye'de konut fiyatları Avrupa ile yarışıyor! Konut yatırımcısı yurt dışına gidiyor!

Yabancıya gayrimenkul satışındaki düşüşün nedeni: Fiyatlar! Bir daire fiyatına New York'tan müstakil villa alınıyor

Geri Dön