28 / 04 / 2024

Türkiye'de konut fiyatları Avrupa ile yarışıyor! Konut yatırımcısı yurt dışına gidiyor!

Türkiye'de konut fiyatları Avrupa ile yarışıyor! Konut yatırımcısı yurt dışına gidiyor!

Yüksek enflasyon ve maliyet artışları sebebiyle Türkiye’deki konut fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Eyüp’te 9-15 milyon TL civarında bir daire fiyatına, daha yüksek kira gelirinin elde edileceği İngiltere'de 4.5 milyon TL'nin altında yeni inşa edilmiş bir daire bulunabileceği belirtiliyor.



Dünya Bankası, 2025'e kadar 1,6 milyar insanın küresel konut sıkıntısından etkileneceğini belirtiyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, çoğu ülkede konut fiyatları gelirlerden daha hızlı artış gösterdi.

Merakla beklenen Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumunda bulunan Türkiye’de de konut piyasasına erişim her geçen gün zorlaşıyor. Yaşanan bu durum rakamlara da yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her sene yayımlanan konut sahipliği oranını da gösteren “Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri”ne göre Türkiye’de ev sahipliği bir önceki seneye göre 0.8 puan azalış göstererek, 2022'de yüzde 56.7 şeklinde oldu. 2002-2022 seneleri arasındaki veriler dikkate alındığında bu oranın, 2002 yılından beri en düşük konut sahibi olma oranı olduğu belirlendi.

Türkiye de konut fiyatları Avrupa ile yarışıyor! Konut yatırımcısı yurt dışına gidiyor!

Ekonomim'de yer alan habere göre yüksek faiz oranları, enflasyon ve döviz kurları sebebiyle ciddi biçimde düşen konut alıcılarının talebi, geri dönüş sürelerinin ülkemize oranla daha kısa olması ve yüksek kira getirisi sebebiyle gayrimenkul yatırımları yurt dışına kayıyor. Yatırımcıların en çok rağbet gösterdiği ülkelerin başında da İngiltere geliyor.

 

KİRAYA GELİRİ ŞAŞIRTTI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yatırım yaparken amortisman sürelerinin kişinin tercihinde büyük rol oynadığını dile getiren Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, “İngiltere'deki projelerin Türkiye'deki eşdeğerlerine aynı parayı harcadıklarında yüzde 65'in üzerinde kira getirisi elde edilebilir. Söz konusu bu durum Türkiye'de artan konut fiyatları karşısında yurt dışı yatırımını daha cazip bir hale getirdi. Türkiye fiyatlarıyla yurt dışında konut sahibi olabilirsiniz. İngiltere'de konut satın almak yatırımcılar için daha mantıklı geliyor. Konut fiyatları düşük olduğu için kira getirisi daha yüksek ve konut fiyatlarının artma potansiyeli daha fazla. Söz konusu bu durumda mega kent İstanbul'da bir evin kendini amorti etmesi uzun seneler alırken, İngiltere'de bu çok daha hızlıdır." diye konuştu.

Yaptığı açıklamada "4.5 milyon liraya Türkiye’de alacağınız bir evin ortalama kira getirisi 15 - 16 bin civarında seyrediyor." diyen Buse Tanıl Jeffery, "İngiltere’de aynı fiyata alacağınız evin kısa dönem kira getirisi de daha yüksek düzeyde seyrediyor. Örnek vermek gerekirse, Eyüp’te 9-15 milyon TL civarında bir konut fiyatına; Bradford civarında 4.5 milyon TL'nin altında yeni inşa edilmiş bir konut bulabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yurt dışında yatırımı daha cazip hale getiriyor. İngiltere’deki kanuni düzen ve avukatlar üzerinden tamamen hukuki olarak devam eden süreç yatırımcıların güvenini kazanıyor ve talebini de arttırıyor.” dedi.

Jeffery, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yatırımcı için güven ve İstikrar büyük önem taşıyor. Kişi, yatırımının geri dönüşümünü de somut olarak görmek istiyor. İngiltere’nin en büyük tercih nedenleri arasında sterlinle kira getirisi elde etmek ve özellikle kuzey bölgesinde erişilebilir fiyatla konut sahibi olabilmek etkili.”

Hangi hisse hangi ay temettü dağıtır?

Emlak Konut GYO Kayabaşı Emlak Konutları 10. Etap'ın değeri 2 milyar TL'ye koşuyor!

Yüzde 25 kira sınırı ve dövizle kiralama yasağı kalksın, yatırımcı ev alsın!


Geri Dön