28 / 12 / 2024

TMB Başkan Vekili Yağcı: 2011'de üstlenilen yeni proje tutarı 19,3 milyar dolar!

TMB Başkan Vekili Yağcı: 2011'de üstlenilen yeni proje tutarı 19,3 milyar dolar!

Gazi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Türkiye İnşaat Mühendisleri Öğrencileri Buluşması'nda konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Necati Yağcı ise inşaat sektörünün Türkiye için önemini vurguladı



Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Çin'den sonra en büyük müteahhitlik kapasitesinin Türkiye'de olduğunu belirterek, ''Bunun artmamasının bir tek sebebi var, müşavirlik hizmetinde müteahhitlik hizmetlerinde olduğu kadar başarılı değiliz'' dedi. 


Gazi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Türkiye İnşaat Mühendisleri Öğrencileri Buluşması'na katılan Özdebir, müteahhitlik sektöründe dünyanın en büyük 225 firmasının içerisinde 32 Türk firmasının olduğunu belirterek, Çin'den sonra en büyük müteahhitlik kapasitesinin Türkiye'de olduğuna dikkati çekti. Bu sayının artmamasının tek bir sebebi olduğunu dile getiren Özdebir, öğrencilere, ''Müşavirlik hizmetinde müteahhitlik hizmetlerinde olduğu kadar başarılı değiliz. Bu ihtiyaçların tespitinde de size düşen çok önemli görevler var'' diye seslendi. 


Mesleki yeterliliğin Türkiye'nin önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu belirten Özdebir, bugüne kadar özel sektör olarak yetkin mühendisleri yetiştirme işini üniversitelere bıraktıklarını söyledi. 


Üniversite sanayi işbirliğinin sadece bir takım projeler geliştirmek olmadığını, özel sektörün eğitimin şekillendirilmesinde yer alması gerektiğini vurgulayan Özdebir, bu noktayı ihmal ettiklerini söyledi. Özdebir, şöyle devam etti: 


''Mesleki yeterlilik müessesesi kurulduğu zaman bu kişileri istihdam edecek olan taraf neleri istediğini belirleyecek, sınav ona göre yapılacak. Mecburen yasanın ihtiyacına göre de eğitim programları düzenlenecek. Bugüne kadar inşaat mühendisliği bölümümüzden mezun olan arkadaşlarımızın hukuki olarak dünyanın en büyük gökdelenini projelendirmesinde bir engel yoktu. Ama bu oldu maalesef. Bugün yapı stokumuzun yüzde 70'inin yeniden yapılmasını konuşuyoruz. Bu ölçme ve değerlendirmenin eğitim ve öğretimden ayrı olmasının temel sebebidir.'' 

     

''Yaptığımız köprüden insanlık geçiyor''


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkan Vekili Necati Yağcı ise inşaat sektörünün Türkiye için önemini vurguladı. 


İnşaat sektörünün 200'den fazla sektörde üretimi tetikleyen ve 2 milyon kişiye doğrudan iş yaratan dev bir sektör olduğunu belirten Yağcı, inşaat sektörünün ekonomiye sağladığı bir diğer önemli katkının da hem inşaat malzemesi ihracatı hem de yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ile getirdiği döviz olduğunu söyledi.


Türk müteahhitlerin geçtiğimiz yılın sonu itibariyle dünyanın 94 ülkesinde toplam tutarı 206 milyar dolara ulaşan 6 bin 500 kadar projeye imza attıklarını bildiren Yağcı, ''2011 yılında üstlenilen toplam yeni proje tutarı 19,3 milyar dolar oldu. Bu projelerin yüzde 44'ü Avrasya, yüzde 24,5'i Ortadoğu, yüzde 19,7'si ise Afrika bölgelerinde üstlenildi. Buralara gitmeye siz de hazır olun'' diye konuştu. 


Yağcı, uluslararası rekabet ortamının çetin bir yarışma alanı olduğunu ifade ederek, kaliteli üretim, yüksek verimlilik, risk yönetimi becerisi, başarma azmi, emek, alın teri ve uluslararası standartlarda eğitim almış yüksek donanımlı insan gücü gerektirdiğini dile getirdi. 


Yapılan işlerde doğaya saygılı olmanın ve işçi güvenliğini sağlamanın önemini vurgulayan Yağcı, ''Yaptığımız köprüden sadece biz değil insanlık geçiyor'' dedi. 


İnşaat mühendisleri olarak depremin Anadolu'nun ezeli ve ebedi gerçeği olduğunu her zaman hatırlamak gerektiğini belirten Yağcı, şöyle konuştu: 


''Kentlerimizi çirkinleştiren çarpık yapılaşmada can güvenliği riski barındıran yapı stokumuzun büyümesinde geçmişten bugüne uzanan bir çizgide politikacılardan, bürokratlara, belediye başkanlarından, kent plancılarına, mimardan, mühendise, müteahhide, şantiye şefine ve hatta hesap sormayan vatandaşa uzanan geniş bir yelpazede herkesin payı vardır. Kamu ihalesinden başlayarak imar, deprem, yapı denetimi, yapı malzemeleri ve mesleki yetkinlik alanlarına uzanan geniş bir yelpazedeki mevzuatın etkin hale getirilmesine, uygulayıcı kurum ve kuruluşların kapasitelerinin geliştirilmesine ihtiyacımız var.'' 


Yağcı, meslek etiğine vurgu yaparak, ''rant hesabı ile şehirleri yaşanmaz hale getiren imar planı değişikliklerinde, çöken binaların ruhsatlarında, betonarme projelerinde denetim raporlarında hatta Meclis'ten çıkan yasalarda şehir plancılarının, mimarların ve mühendislerin imzaları olduğuna'' dikkati çekti. 


Necati Yağcı, 2023 vizyonlarını açıkladıklarını hatırlatarak, ''TMB öncülüğünde ülkesinde yapılanmasını tamamlanmış dünya taahhüt sektöründe ağırlığı olan, bölgesinde lider Türk müteahhitliği markasını oluşturmaktır. Sektörümüzün hem yurt dışındaki hem de yurt içindeki cirosunu 100 milyar dolara yükseltmek, dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit listesinde 40 firmayla yer almaktır'' diye konuştu. 

     

''Grup çalışmasında zayıfız''


Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı ise öğrencilik hayatındaki deneyimlerini paylaştı. 


Grup çalışmasının önemine değinen Özkaldı, ''Biz bireysellikte çok iyiyiz, ancak grup çalışmasında biraz zayıfız'' dedi. 


AA


Geri Dön