05 / 05 / 2024

TMB: Chavez'e 50 bin konut yaparız!

TMB: Chavez'e 50 bin konut yaparız!

TMB Başkanı Erdal Eren, müteahhitlerin yılda 50 bin konutu bitirme kapasitesinin olduğunu, anlaşma sağlanması halinde Venezuela'da konut yapımına hızla başlayabileceklerini söyledi  



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, petrçl karşılığı konut yapımı konusunda anlaşmaya varılması halinde Venezuela'da yılda yaklaşık 50 bin konut yapıp teslim edebileceklerini söyledi. Toplu Konut İdaresinin de (TOKİ) kendi müteahhitleriyle ülke içerisinde yılda 80 bin konut yapabildiğini belirten Eren, "Önemli olan bu ülkeden hangi miktarda petrol alacağımız konusundaki belirsizliğin netleşmesi. Yeter ki miktarı bilelim. Venezuela ya da başka bir ülke fark etmez, konut yapmak bizim için en kolay iş" dedi.
 
Talep geldi ama

Başkan Eren, Türk müteahhitlerinin petrol karşılığı taahhüt işi yapma konusunda deneyimli olduğunu, daha önce Özal Hükümeti dönemlerinde Rusya ve Libya'da bu modelin başarıyla uygulandığını söyledi. Türk müteahhitlerine Küba ve Brezilya gibi ülkelerden sık sık taahhüt işi yapma teklifi geldiğini, ancak paranın tahsiline ilişkin belirsizliklerin giderilememesi nedeniyle kimsenin iş almadığını belirten Eren, "Petrol karşılığı konut ise farklı. Ödemeyi garanti altına alması nedeniyle müteahhitlerin sıcak baktığı bir modeldir. Bu modelde işi o ülkede yaparız. Ama istihkaklarımızı kendi ülkemizde, devletimizden ahrız" dedi.

Yeter ki petrol konusu çözülsün

Eren, Venezuela'nın konut karşılığı hazır petrolünü Türkiye'ye vermediğini, petrol sahasından petrolün çıkarılmasını da istediğini hatırlatırken, bu durumun ciddi belirsizliğe yol açtığını ifade etti. Eren, belirsizliğin giderilmesinin ardından Venezuela'nın istediği kalitede konutu yapabileceklerini söyledi.

Eren: Türk işçisi şart

Eren  Venezuela'nın inşaat alt yapı ve malzemeleri konusun yetersiz bir ülke olduğunu, dolayısıyla anlaşmasının sağlanması halinde, konut için gereken tüm malzemelerin de Türkiye'den ihraç edil mesi gerekeceğini söyledi. Eren, Türkiye'den işçi götürülmesi konu olduğu kadar, olduğu da biliniyor.Bu nedenle başlangıçta belli bir miktar Türk işçisi götürmek kaçınılmaz,ilerleyen yıllarda, diğer ülkelerde yaptığımız gibi eğitimle'yerli işçilerin çalışması da sağlanacaktır.
Bugün


 


Geri Dön