29 / 04 / 2024

TMMOB: İş güvenliğine yeterli denetim yok!

TMMOB: İş güvenliğine yeterli denetim yok!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, iş güvenliği ve işçi sağlığını öncelikleri arasına almadıklarını hem de devletin yeterli denetimlerde bulunmadığını gösterdiğini ileri sürdü



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, Ostim, İvedik ve Kahramanmaraş"ta yaşanan olayların hem işverenlerin iş güvenliği ve işçi sağlığını öncelikleri arasına almadıklarını hem de devletin yeterli denetimlerde bulunmadığını gösterdiğini ileri sürdü.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasınca yapılan yazılı açıklamada, Ostim ve İvedik"de yaşanan ve 20 işçinin hayatını kaybettiği 'iş cinayetinin' etkileri sürerken dün de Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Linyitleri B Termik Santrali"nde yaşanan ve bir kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin ise halen göçük altında olduğu haberlerinin geldiği hatırlatıldı.

Kahramanmaraş"taki olayın göz göre işçilerin ölüme yollanması nedeniyle yaşandığı ileri sürülen açıklamada, Termik Santrali bir an önce işletmeye açmak isteyen yatırım sahiplerinin 'gerekli tedbirler alınmadan bölgede göçük kaldırma çalışmaları başlattığı ve gelinen aşamada 1 işçinin ölümüne neden olduğu' öne sürüldü.

Yerel kaynakların, 'özelleştirmesinin ardından denetimsizliğin arttığı, işletmenin kar hırsıyla maden göbeğinde var olan maden rezervini çekip aldığı, daha önceleri ölümlü göçüklerin yaşanmadığına ancak özelleştirilmenin ardından bu tür göçüklerin yaşanmaya başlandığı'na dikkati çektikleri aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Afşit-Elbistan"da yaşanan son iş cinayeti ve diğer iş cinayeti örnekleri bir kez daha bizlere hem sosyal devlet olgusunun yok edilme girişimleri sonucu gerçekleştirilen özelleştirmelerin ardından işverenlerin iş güvenliği ve işçi sağlığını öncelikleri arasına almadıklarını, hem de devletin yeterli denetimlerde bulunmadığını göstermektedir.

İstatistiklere göre, Türkiye ölümlü iş kazaları alanında Avrupa"da birinci dünyada ise ikinci sırada bulunmaktadır. Türkiye"de en sık iş kazasının yaşandığı sektörler sıralamasında inşaat sektörü ise maalesef üçüncü sırada yer alıyor. Yine çarpıcı olan diğer bir istatistik ise 2011 yılının başından bu yana 50 kişinin iş cinayetleri sebebiyle yaşamını yitirdiğidir.'

Türkiye"de iş sağlığı ve işçi güvenliğinin sorunlu bir alan olduğu ve her yıl binlerce kişinin bu sebeple yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, 'siyasi iktidarın bu alanda gerekli önlemler almadığı, işçi sağlığını işverenin insafına bıraktığı' savunuldu.

Ostim, İvedik ve Kahramanmaraş"ta yaşananların siyasi iktidarı bir kez daha iş güvenliği ve işçi sağlığı alanını düşünmeye, değerlendirmeye ve acil önlemler almaya davet etiği ifade edilen açıklamada, konuyla ilgili gerekli önlem ve tedbirlerin bir an evvel alınması istendi.
AA


Geri Dön