11 / 05 / 2024

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi: İnşaat kazalarının yaşanması tesadüf değil!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi: İnşaat kazalarının yaşanması tesadüf değil!

İstanbul Mecidiyeköy’de 10 kişinin ölümüne neden olan dış cephe asansör kazasının hemen sonrasında 16 Ekim'de İzmir'de yine bir dış cephe asansör kazasının yaşanması sonucu 4 işçinin yaralandığı belirtildi...



TMMOB Makine Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi asansör kazalarının yaşanmasının tesadüf olmadığın bildirdi.


Odadan yapılan açıklamada, geçtiğimiz aylarda İstanbul Mecidiyeköy’de 10 kişinin ölümüne neden olan dış cephe asansör kazasının hemen sonrasında 16 Ekim'de İzmir'de yine bir dış cephe asansör kazasının yaşanması sonucu 4 işçinin yaralandığı belirtildi.


İnşaat sektöründe gözetilen tek hususun, azami kar ve inşaatın bir an önce bitirilmesi olduğu ifade edilen açıklamada "Bu tür kazaların sıklıkla yaşanması tesadüf değildir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bu tür ölümler hiçbir işin fıtratında yoktur. Kazalar, kader değil ihmallerden kaynaklanan cinayetlerdir. Bu kazaların tümü, işçi sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’de kurulan sistemin hatalarından kaynaklanmaktadır. Ülkemizdeki işçi sağlığı alanındaki mevzuat, kazaları önlemekten çok kaza olduğunda sorumlusunu bulmaya yöneliktir" görüşlerine yer verildi.


Her türlü asansör, kaldırma ve iletme makinelerinin özel uzmanlık gerektiren mühendislik hizmeti olduğu kaydedilen açıklamada, yeni kazaların olmaması için şu önerilere yer verildi: 


"İş ekipmanları kapsamına giren bu tür asansör, vinç ve platformların işletilme ve bakımına ilişkin bir mevzuat eksikliği bulunmaktadır. Bu tür cihazların periyodik kontrolleri kamusal denetim mantığı çerçevesinde ele alınmalı, piyasa eliyle yürütülen denetim sistemine derhal son verilmelidir. Ülkemizde, kaza olduğunda sorumlusunun bulunup cezalandırıldığı sistem, bunun yerine kaza olmasının önlendiği kamusal denetim mantığıyla yeniden düzenlenmelidir. Kaldırma makineleri tekrar üçer aylık periyotlarla kontrol edilmelidir. Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan iş yeri denetimleri daha sık gerçekleştirilmeli, denetimlerde maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki işçi eğitimleri formalite olmaktan çıkarılmalıdır."




AA


Geri Dön