02 / 05 / 2024

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan yapı denetimi uyarısı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan yapı denetimi uyarısı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, "Deprem çok bilimli bir mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı alanı olmasına karşın bu disiplinlerden alınması gereken katkılar dışlanmaktadır" dedi



TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, "Deprem çok bilimli bir mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı alanı olmasına karşın bu disiplinlerden alınması gereken katkılar dışlanmaktadır" dedi Kâr ve rant amacı önde MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ek- depremle ilgili sorumluluk yüklenmiştir, ber, "Kamu-özel sektör işbirliği yönte- Özel sektör tarafından geliştirilen kentmi ile deprem gibi komplike ve tama- sel dönüşüm proje sayısının artırılmamen kamusal düzlemdeki bir sorumlu- sı1 amaçlanmıştır. Doğal afetler konuluk alanının özel sektöre terk edilmesi sunu iktidar ve sermaye çevrelerinin doğrultusunda yeni adımlar öngörül- dizginsiz kâr ve rant amacına tabi kımüş, bölgesel kalkınma ajanslarına lınmıştır" diye konuştu. 


Kapılar kapatıldı 1999 Marmara Depremi'nin 14. Yıldönümünde açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, dikkatlerin, sosyal afet ve yıkımlara çevrilmesi gerektiğini vurguladı. Çakar, " 1 7 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasındaki "yapı denetimi" düzenlemelerinde kamusal denetim alanı ticarileştirilmiş, katılımcılığı dışlayan, meslek odalarının önerilerine kapılarını kapatan bir yaklaşım egemen olmuştur" açıklamasında bulundu. 


Ders alınmadı Çakar, planlama, mühendislik, mimarlık, yapılaşma ve "denetime" ilişkin Türsistemik sorunları yansıtan ve yüzyılın afeti olarak da anılan 1999 Marmara Depremi'nden hiçbir ders alınmadığını öne sürdü. Çakar 201 1 yılı sonundaki Van depremi sonucu oluşan sosyal yıkım tablosunun, yeni mevzuat düzenlemeleri ve rant eksenli kentsel dönüşüm programları ile tekrar tekrar ortaya çıktığını vurguladı. 

Bizim Gazete


Geri Dön