02 / 05 / 2024

TMMOB, nükleer santral anlaşmasının iptal edilmesini istedi!

TMMOB, nükleer santral anlaşmasının iptal edilmesini istedi!

 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Japonya 'da yaşananlardan ders çıkarılarak, Türkiye 'de  nükleer santral anlaşmasının iptal edilmesini istedi...  



Soğancı, yazılı açıklamasında, Japonya 'da 11 Mart 2011 'de meydana gelen 9,0 büyüklüğünde deprem ve sonrasında oluşan tsunami nedeniyle binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini anımsattı. Fukuşima Nükleer Santralinde meydana gelen hasar sonucunda oluşan radyoaktif sızıntının boyutlarının giderek büyüdüğünü de ifade eden Soğancı, Türkiye 'de siyasi iktidarın başında olanların 'sorun yokmuş gibi' göstermeye çalıştığını savundu.
               
'AKP hükümetinin TMMOB 'nin başvurusu ile yargı tarafından durdurulan Akkuyu 'da nükleer santral kurulmasına yönelik olarak bu kez de Rusya ile devletler arası anlaşmayı yürürlüğe koyduğunu ve hayata geçirmek için görüşmeleri sürdürdüğünü' belirten Soğancı, açıklamasında şunları ifade etti:
               
'Nükleer santral ile enerji üretilmesi dışa bağımlı, pahalı, atık sorunu halen çözülmemiş ve çok yüksek risk içeren bir yöntemdir. Kaldı ki, Akkuyu 'da kurulacak olan nükleer santral için 35 yıl önce yer lisansı alınmıştır. Bu kapsamda yapılmış veri ve değerlendirmeleri geçerli görerek yer lisansını kabul  etmek mümkün değildir. Ecemiş fayı, yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olup, Akkuyu 'nun 20-25 kilometre yakınından geçerek denizde devam etmektedir. Ecemiş fayının hareketli ve aktif bir fay olduğu bilinmektedir. Bilim insanların fay hattında tehlikeli bir enerji birikimi olduğu tespitleri bulunmaktadır. Diğer taraftan bölgenin, önemli bir deprem beklentisi olan Doğu Anadolu ve Ölüdeniz fay zonundan etkilenme olasılığı da bulunmaktadır.'
               
Soğancı, siyasi iktidara, 'Japonya 'da yaşananlardan ders çıkarıp, ülkemizde nükleer santral macerasına son verin, nükleer santral anlaşmasını iptal  edin', dünyaya ise 'çernobil 'den sonra Fukuşima yaşanan son ders olsun. İnsanlığın geleceği açısından, nükleer santralleri kapatın' çağrısını yaptı.
AA


Geri Dön