13 / 05 / 2024

TMMOB'dan Maraş depremi raporu: İl il eksikler ve sorunlar belli oldu!

TMMOB'dan Maraş depremi raporu: İl il eksikler ve sorunlar belli oldu!

TMMOB ekipleri, yüzyılın felaketi şeklinde nitelendirilen depremin ardından bölgeye gitti. İşte TMMOB tarafından açıklanan deprem raporu...



Cumhuriyet Gazetesi'nden Cengiz Karagöz'ün haberine göre; depremden kurtulanların gıdaya da ulaşamadığının belirtildiği raporda, "Yardımların ulaşımı ve dağıtımında gecikmeler yaşandı. Kırsal alanda tablo çok daha vahim" denildi. 

Raporda, Hatay'da ilk iki gün kriz masasının kurulamadığı belirtilerek, "Arama kurtarma çalışmalarına başlanamadı. Çalışmalar halkın ve gönüllülerin çabasıyla yürütüldü. Hastaneler yıkıldı. Havalimanı pisti yarıldı. Ulaşım, elektrik, su ve doğalgaz altyapısı çalışmadı" ifadelerine yer verildi. 

Kurtarma ekiplerinin hala ihtiyaçtan az olduğu ifade edilen raporda, kentte acilen seyyar tuvalet kurulması gerektiği belirtildi. 

TMMOB dan Maraş depremi raporu: İl il eksikler ve sorunlar belli oldu!

Malatya'da ise havalimanı terminal binasında hasar oluştuğu aktarılan raporda, "İki hastane yerle bir oldu. Yeterli uzman arama-kurtarma ekibi yok. Yardım TIR’ı geldi ancak valilik organize edemediği için dağıtım yapılamadı" ifadeleri kullanıldı. 

Osmaniye'de ise çadır ve kampların kurulduğuna ancak yeterli olmadığına vurgu yapılarak "Sadece hiç imkânı olmayanlar kamplara alınıyor. Su çamur gibi" denildi. 

"AFAD ve Kızılay ekipleri afet yönetimine hazırlıksız olduğu için müdahalede yetersiz kalındı" ifadelerine yer verilen Şanlıurfa için çok fazla yaralı ve kayıp çocuk olduğu aktarıldı. 

TMMOB dan Maraş depremi raporu: İl il eksikler ve sorunlar belli oldu!

Adıyaman'da ise gıda desteğinin olduğuna dikkat çekilerek her yere ulaştırılamadığının altı çizildi. Raporda kentle ilgili "Bazı köyler için gönderilen gıda malzemesi yardımları AFAD tarafından alıkonularak şehir merkezine çekilmiştir ve çadır kent bölgelerine dağıtılmıştır" ifadeleri yer aldı. 

Gaziantep'te ise ilk iki gün Islahiye ve Nurdağı’nda arama-kurtarma çalışmalarının yapılamadığına vurgu yapılan raporda, Diyarbakır'da erken saatlerde kriz masasının kurulup hasar tespiti yapıldığı belirtilerek, "Kriz masası tarafından vinç, kepçe, hilti vb. ekipmanlar temin edildi" denildi. 

Kahramanmaraş'ta ise her sokakta yıkım olduğuna dikkat çekilen raporda, "Maraş ve Elbistan’da koordineli çalışma yürütülmedi. Elbistan’da ancak üç binada arama kurtarma yapıldı" ifadeleri kullanıldı ve çadırların da merkeze uzak olduğu belirtildi. 

TMMOB dan Maraş depremi raporu: İl il eksikler ve sorunlar belli oldu!

Depremde Kahramanmaraş’ta diğer binalar yıkılırken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası binasının yıkılmadığı da dikkat çekmişti. Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yıkıntılar arasında tek başına ayakta kalan binanın fotoğrafını "Fazla söze gerek yok. Bilim ve mühendislik böyle büyük bir depremde dahi ayakta kalacak yapılar inşa etmeye yeter. Yeter ki bilim ve teknik halk yararına uygulansın" diyerek paylaştı. 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Kapsamlı planla konut dönüşümü hızlanmalı!

Deprem uzmanı Ahmet Ercan peş peşe sıraladı: Burada büyük depremler yaşanabilir! 

O müteahhitler için uyarı! Kaçıyorlar önlem alın!


Geri Dön