03 / 05 / 2024

TMSF'nin satışa çıkardığı KÜMAŞ, 3 yılda 36 kat büyüdü!

TMSF'nin satışa çıkardığı KÜMAŞ, 3 yılda 36 kat büyüdü!

KÜMAŞ Genel Müdürü Hüseyin Gürcan yaptığı açıklamada, "TMSF, 2008 yılına göre KÜMAŞı yüzde 36 büyütmüştür, KÜMAŞın 2011 yılı sonunda satış hasılatı 135 milyon dolar olacak ve ihracatı 65 milyon dolar değerine ulaşacak" dedi



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Zeytinoğlu Grubundan olan alacaklarının tahsili amacıyla,"şu anda elindeki en değerli varlık olan" Kütahya Manyezit İşletmeleri A.Ş. (KÜMAŞ) Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü (TİB) 320 milyon dolar muhammen bedelle
 satışa çıkardı. İhale, TMSFnin Esentepeteki binasında 20 Aralıkta yapılacak.

KÜMAŞ Genel Müdürü Hüseyin Gürcan, Kütahyadaki fabrikada düzenlediği basın toplantısında, KÜMAŞın, Eskişehir-Bilecik-Kütahya üçgeninde yer alan manyezit cevherlerinin değerlendirilerek Türkiye ekonomisine kazandırılması amacıyla 1972 yılında Etibankın yüzde 45lik sermaye katılımıyla halka açık bir anonim şirket olarak kurulduğunu, 1979da yapılan sermaye artırımında Etibank hisselerinin yüzde 99,5e ulaşması sonucunda KİT olduğunu, 1984de Çitosanın bünyesine katıldığını, 1993de özelleştirilmek üzere Özelleştirme İdaresine bağlandığını ve yüzde 99,7lik kamu payının Zeytinoğlu Holding tarafından satın alınmasıyla özelleştirildiğini hatırlattı.

Gürcan, Zeytinoğlu Holdingin bankası olan Esbankın 1999da TMSF tarafından devir alındığını anımsatarak, gerçekleşen devrin ardından Holdingin 2004 yılında TMSF ile yaptığı borç yapılandırması sonucunda Holding bünyesinde kaldığını, ancak TMSFnin gruptan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde 19 Şubat 2009 tarihli kararla KÜMAŞın işletme faaliyetlerinin tümünü içine alan bir ticari ve iktisadi bütünlük oluşturulduğunu, KÜMAŞ tarafından bu yılın haziran ayında satın alınan Bommag Manyezit ve Impex Limited şirketlerinin de bu bütünlük içine alındığını söyledi.

TMSFnin 2009 yılı başlarında KÜMAŞ yönetimini devir aldıktan sonra şirketin yatırımlarının yapılmasını ve faaliyetlerinin gelişimini sağlayarak "çok başarılı" bir yönetim gösterdiğini ve 2008 yılına göre KÜMAŞı yüzde 36 büyüttüğünü belirten Gürcan, dünyadaki ham manyezitin yüzde 5inin, sinter manyezitin yüzde 3ünün ve refrakterin yüzde 1inin KÜMAŞ tarafından üretildiğini kaydetti.

Gürcan, doğal manyezit cevherinden ilk sinter manyezit üretimini 1976 yılı sonunda gerçekleştiren KÜMAŞın, 1980li yılların başında ikinci bir döner fırın kurarak kapasitesini yıllık 185 bin tona çıkardığını, bazik refrakter tuğla ve harç tesisi yatırımlarının 1990da tamamladığında doğal manyezit cevherinden sinter manyezit, bazik refrakter tuğla ve harç üreten entegre bir kuruluş haline geldiğini anlattı.

KÜMAŞın özelleştirme sonrası kazandığı ivme ile ilk hamlede 20 milyon dolar değerinde hammadde zenginleştirme ve mamul iyileştirme yatırımları yaparak refrakter sektöründe Türkiyenin "lideri" konumuna geldiğini ifade eden Gürcan, 1996-2010 yılları arasında yapılan yatırımlarının toplam değerinin 96 milyon dolara ulaştığını, 2008 ve 2010 yıllarında kurulan iki elektrik ark ocağı ile Türkiyede "ilk defa" ergitilmiş magnezya üretildiğini söyledi.

DÜNYA VE TÜRKİYE MANYEZİT CEVHERİ REZERVLERİ

Hüseyin Gürcan, 2011 yılı ortalarında alınan Bommag tesislerinin KÜMAŞ bünyesine katılmasıyla şirketin üretim kapasitesinin, kalsine ve sinter manyezit ile dolomitte 235 bin ton, ergitilmiş magnezyada 17 bin 500 ton, refrakter tuğlalarda 93 bin ton ve refrakter harçlarda 40 bin tona ulaştığını, 2012 sonunda ise kalsine ve sinter manyezit ile dolomitte 300 bin ton kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Manyezitin, Türkiye için dünya rezervinin yüzde 70ine sahip olduğu bor minerali kadar önemli bir stratejik mineral olduğunu vurgulayan Gürcan, dünya manyezit rezervinin 3,5 milyar ton civarında olduğunun tahmin edildiğini, toplam rezerv içersinde Çin, Kuzey Kore ve Rusyanın payının yüzde 70 olduğunun belirtildiğini, Türkiyenin ise 200 milyon tonun üzerindeki miktar ile bazı araştırmacıların raporlarında 4–7 arasında yer aldığını kaydetti.

Türkiyedeki rezervlerin kriptokristalin özellikte olduğundan refrakter üretimine daha uygun olduğunu belirten Gürcan, "Dünyadaki kriptokristalin manyezit yatakları toplam rezervin yüzde 7sidir. Bu cins manyezitler Türkiye, Avustralya, Yunanistan ve Hindistanda bulunmaktadır. Türkiye, manyezit ham cevheri üretiminde dinamik bir yapıya sahip olup dünyanın 3. sırasındadır" dedi.

KÜMAŞın, Eskişehir ve Kütahya illerinde yer alan 52 bin 530 hektarlık 18 farklı manyezit ve dolomit sahasında hammadde üretimine devam ettiğini bildiren Gürcan,KÜMAŞın manyezit cevheri rezervinin, toplam Türkiye rezervinin yarısından fazla olduğunu ve şirketin yıllık 500 bin ton ham cevheri işleyerek ürün haline getirdiğini, ilerideki kapasite artışları da dikkate alındığında KÜMAŞın şimdiki manyezit ham cevheri rezervinin 100 yılın üzerinde yetecek durumda bulunduğunu söyledi.

55 ÜLKEYE İHRACAT

KÜMAŞ Genel Müdürü Gürcan, şirketin ürettiği ürünlerin demir-çelik, çimento, kireç, cam, refrakter ve demir dışı metaller sanayindeki fırınlarda kullanıldığını anlatırken, demir çelik sanayinin bu pazarda yüzde 70 ile en büyük paya sahip olduğunu, KÜMAŞın, ürünlerinin yüzde 50sini 55 ülkeye ihraç ettiğini bildirdi.

Son yıllarda KÜMAŞın dünya pazarında cirosu 2 milyar doların üzerinde olan rakipleri ile rekabet edebilen bir dünya şirketi konumuna geldiğini ifade eden Gürcan, "Önümüzdeki 5 yılın sonunda Avrupanın ilk 5, dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmeyi hedeflemektedir. Ülkemizin dövize ihtiyacı olduğu 1980li yılların başında 25 milyon dolar ihracat yapabilen KÜMAŞın 2011 yılı sonunda satış hasılatı 135 milyon dolar olacak ve ihracatı ise 65 milyon dolar değerine ulaşacaktır. Şirketin 2010 yılı cirosu 108 milyon dolar oldu. KÜMAŞ hiçbir zaman zarar etmedi" diye konuştu.

2020 HEDEFİ DOLARLIK CİRO..

KÜMAŞın, 2010 yılında yapmış olduğu ciro ile Türkiyenin ilk 500 şirketi arasında 384. sırada bulunduğunu hatırlatan Gürcan, gelecek hedefleri ve yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"KÜMAŞ, büyümesini artan bir grafik ile sürdürmektedir. 2012-2015 yılları arasında yapacağı 65 milyon dolar değerindeki kapasite artırıcı ve ürün yelpazesi genişletici yatırımları ile cirosunu 280 milyon doların üzerine karını ise 70 milyon dolara ulaştıracaktır. KÜMAŞın 2015 yılı sonundaki hedefi, refrakter sektöründe Avrupada ilk 5, dünyada ise ilk 10 şirket arasına girmektir. KÜMAŞın diğer bir hedefi de, başta magnezyum metali olmak üzere magnezyum ile ilgili tüm bileşikleri üreten kompleks bir üretim ağını kurmaktır. Bu hedeflerin gerçekleşmesi halinde 2020li yıllardan sonra KÜMAŞın cirosu milyar dolarları yakalayacaktır."

KÜMAŞın 604 çalışanı bulunduğunu, bir çalışanın mühendis oğlu ile birlikte şirkette görev aldığını belirten Gürcan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, müşterileri arasında Arcelor Mittal ve Lafarge gibi yerli ve yabancı çok sayıda firmanın bulunduğunu bildirdi.

Gürcan, Manyezit üreticisi Rus Satkanın KÜMAŞı almayı çok istediğini ve bu konunun üzerinde hala çalıştığını, müşterileri arasında yer alan Avusturyalı RHI ile Brezilyalı Magnesita firmasının da KÜMAŞ ile ilgilendiğini söyledi.

AA


Geri Dön