Tohumculuk sektörü AR-GE faaliyetlerini giderek artıracak
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Türkiye'de tohumculuk sektörünün her anlamda büyüdüğünü belirtti. İşte haberin ayrıntıları...
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Türkiye'de tohumculuk alanında her anlamda büyümeye sürdüğünü kaydederek "AR-GE çalışmalarının özellikle devlet tarafından daha çok desteklenmesi ile beraber bu sektörümüzün büyümesi daha da hızlı bir şekilde olacaktır." diye konuştu. Başkan Güler, yaptığı açıklamada, son zamanda yaşanan pandemi, Covid-19 salgını, savaş ve iklim değişikliğinin olumsuz nedenlerinin, en çok gıda ve tohumculuk sektörlerini etkilediğini belirtti.
dunya.com'da yer alan habere göre; Tohumculuğun gıda güvenliğinin sağlanmasından dolayı çok öenmli ve stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Başkan Güler, Türkiye'de sektörün başarılı bir dönem geçirdiğini ve bunun devam etmesi için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Güler, Türkiye'de tohumculuk alanının gelişiminin yirmi yıl önce başladığına ve özellikle son on yılda giderek ivme kazandığına belirterek sektöre ilişkin verilerin de bunu desteklediğini belirtti.
Tohum, fide, fidan ve süs bitkilerinde her yıl üretim oranı ve kalitenin artmaya devam ettiğini kaydeden Güler, "2022 sonu itibarıyla 1 milyon 361 bin 336 ton sertifikalı tohumluk, 137 milyon adet meyve fidanı, 2 milyon adet asma fidanı, 6 milyar adet sebze fidesi, 91 milyon adet çilek fidesi ve 2 milyar adet süs bitkisi ürettik. Bu verilerin ne anlama geldiğini oransal olarak özetle anlatmaya çalışayım. Son on yılda sertifikalı tohum üretiminde yüzde 100, fidan üretiminde yüzde 300, fide üretiminde yüzde 95, süs bitkileri üretiminde son yüzde 75 artıştan söz ediyoruz."
TOHUM İHRACATI 232 MİLYON DOLARA ÇIKTI
(TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Güler, üretimdeki yükselişin dış ticarete de yansıdığını belirterek şunları kaydetti: "Tohum ihracatı, on yılda 120 milyon dolardan 232 milyon dolara çıktı. Öte yandan 67 milyon dolar olan dış ticaret açığını kapatmış ve üstüne neredeyse bir o kadar daha koyup 2022 yılında 63 milyon dolar dış ticaret fazlası oldu. Fidan ihracatımız ise son on yılda 3 milyon dolardan 35 milyon dolara çıktı. Ayrıca ithalat ise altı milyon dolar ortalamasında sürerken. Süs bitkilerinde on yıl önce 75 milyon dolar olan ihracat, 120 milyon dolara kadar yükseldi.
Çiftçilere tohum ve gübre desteği!
2023 tarım destekleri açıklandı: Yağlık ayçiçeği üreticilerine sertifikalı tohum desteği ne kadar?
O ilde ayçiçeği ekim alanı 3 yılda yüzde 240 arttı!