27 / 04 / 2024

2023 tarım destekleri açıklandı: Yağlık ayçiçeği üreticilerine sertifikalı tohum desteği ne kadar?

2023 tarım destekleri açıklandı: Yağlık ayçiçeği üreticilerine sertifikalı tohum desteği ne kadar?

2024 yılı için ödenecek olan 2023 tarım destekleri açıklandı ve bu kapsamda yağlık ayçiçeği ilk kez sertifikalı tohum kullanımına yönelik maddi destek alacak. Her dekar için 135 lira sertifikalı tohum teşvik sağlanacak. Sertifikalı tohum desteğinin detayları haberin devamında...



15 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yağlık ayçiçeği üreticilerine de Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği sağlanacağı duyuruldu. Bu yıl ürün kaybı yaşayan ayçiçeği çiftçileri, artık bu destekten yararlanabilecek. Daha önce bu tür bir finansal yardım arpa, buğday, çavdar, çeltik ve diğer bazı tarım ürünleri için geçerliydi. Yeni kararnameye göre, ayçiçeği üreticileri dekara 135 lira destek alacaklar.

 Sertifikalı tohum desteği ne kadar oldu?

Sertifikalı tohum kullanımına verilen mali destekler birçok üründe güncellendi. Örneğin, tahıl ürünleri arasında arpa, buğday, çavdar, çeltik, tritikale ve yulaf için destek 50 lira yerine artık 65 lira olarak belirlendi. Yağlı tohumlardan aspirin destek tutarı 10 liradan 15 liraya yükseltildi. Yem bitkileri fiğ, korunga, soya ve yem bezelyesi için 45 liradan 58 liraya çıkarken, kolza için de 30 liradan 40 liraya yükseltilmiştir. 

Bakliyat ürünleri kuru fasulye ve mercimek 60 liradan 78 liraya, nohut ise 50 liradan 65 liraya çıkmıştır. Patates için verilen destek 200 liradan 260 liraya yükseltildi. Susam için artış 8 liradan 10 liraya, yer fıstığı için 34 liradan 45 liraya ve yonca için de 60 liradan 78 liraya oldu.

2023 tarım destekleri açıklandı: Yağlık ayçiçeği üreticilerine sertifikalı tohum desteği ne kadar?

Sertifikalı tohum kullanım desteğinden kimler ne zaman yararlanacak?

2024 üretim sezonunda, çiftçi kayıt sistemine dahil edilmiş tarım alanlarında, yerel olarak üretilen ve sertifikalı tohumlarla ekim veya dikim gerçekleştiren çiftçilere, özel bir tohum kullanım desteği sağlanacaktır. Bu destek, 2023 sonbahar ekimi ve 2024 bahar/yaz ekimi için geçerli olacaktır.

2024 üretim yılında, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme modeli çerçevesinde susam ve yer fıstığı için ülke genelinde tüm havzalara diğer ürünler için ise belirli birim destek miktarları temel alınarak sertifikalı tohum kullanımı desteği sağlanacaktır. 

2023 Tarım destekleri çiftçilere yetiyor mu? Gübre ve mazot fiyatlarındaki yükselişe karşı devlet desteği ne kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığı bu ay hibeyi 98 milyar olarak verdi!

Çiftçilere son dakika haberi! Mazot ve gübre destekleri hesaplara yattı mı? Hesaplarınızı kontrol edin! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön