29 / 04 / 2024

2023 Tarım destekleri çiftçilere yetiyor mu? Gübre ve mazot fiyatlarındaki yükselişe karşı devlet desteği ne kadar?

2023 Tarım destekleri çiftçilere yetiyor mu? Gübre ve mazot fiyatlarındaki yükselişe karşı devlet desteği ne kadar?

Bu yıl da tarım ürünlerine verilecek destek miktarları, çiftçiler zaten ürünlerini ekmiş, hasat yapmış ve satmış olduktan sonra açıklandı. Maliyetler yükselirken, devletin sağladığı desteklerin oranı maalesef bu yükselişi karşılayamıyor. İşte 2023’te çiftçiler için sunulan destekler...



Çiftçiler, gübre, yakıt ve tarım ilaçları gibi giderlerin sürekli yükselmesine rağmen gelecek yılın ürünlerini ekme çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, hükümet 2023 yılı için tarım desteklerini ancak şimdi duyurdu. 

Seçim sonrası mazot artışına rağmen destek %37 arttı

Kısa süre önce açıklanan tarım destekleri, mazot maliyetlerinin çiftçiye getirdiği yükü hafifletmeyi amaçlıyor. Ancak, bu desteklerin maliyeti sınırlı. Örneğin, tahıl ürünleri gibi buğday, arpa ve yulaf için dekar başına 103 Türk Lirası mazot desteği verilecek. Su ürünleri için, yani çeltik üreticileri için bu miktar 250 TL olacak. Yağlı tohumlar ve bazı sebzeler için destek tutarı ise 86 TL. Bakliyat ürünleri de 103 TL ile desteklenecek.

Önceki seçimler öncesinde 18,5 TL olan mazot fiyatları, son dört ayda yüzde 105 artış gösterdi. Ancak çiftçilere sağlanan mazot desteği yalnızca yüzde 37 oranında yükseltilebildi. Yem bitkileri için dekar başına verilen 94 TL'lik mazot desteği ise değişmeden kaldı.

Son yapılan zam ile motorin fiyatları İstanbul'da litre başına yaklaşık 40 TL, Ankara'da 40,54 TL ve İzmir'de 40,71 TL olmak üzere tarihi bir yükseliş yaşadı. Bu artış ile motorin fiyatları ilk defa 40 TL seviyesini aşmış oldu.

 2023 Tarım destekleri çiftçilere yetiyor mu? Gübre ve mazot fiyatlarındaki yükselişe karşı devlet desteği ne kadar?

Gübre fiyatlarının yükselişi arazi maliyetlerini geride bırakırken devlet desteği aynı seviyede kaldı

Son birkaç ayda sürekli artan maliyetler, çiftçiler için giderek daha fazla bir yük haline geldi. Özellikle gübre fiyatları, Temmuz ayında %33, Ağustos ayında ise aylık %16'nın üzerinde bir artış gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) en son verilerine göre; son on iki ay içinde, kalsiyum amonyum nitrat türündeki gübre fiyatı %21.1, 20.20.0 tipi kompoze gübre %18, DAP türü gübre %11.7 ve üre tipi gübre %8.9 oranında yükseldi.

Bakan Yumaklı resmen açıkladı! Çiftçilere müjde! Tarımsal desteklerde artışa gidildi! 

Çiftçiler müjde ödemeler hesaplara yattı: Vergi kimlik numarasının son rakamı 1-3-4-5-6-7-8-9 hemen hesaplarınıza bakın!

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön