08 / 05 / 2024

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 

Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeli üretimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve kayıt altına alınabilmesi için "sözleşmeli üretim yönetim sistemi" kuracak. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Bu kapsamda, sözleşmeli üretimde irade serbestisi esas kabul edilirken, salgın hastalıklar, tarım ürünleri ticaretinde yaşanan gelişmeler karşısında arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal üretimin iç ya da dış talebe uygun olarak ayarlanması veya bitki ve hayvan sağlığının korunması için, ihtiyaç olması durumunda Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün grupları sözleşmeli şekilde üretilebilecek. 

Bakanlık sözleşmeli üretimi kayıt altına alabilmek amacıyla sözleşmeli üretim yönetim sistemini kurarak işletecek. 

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 

Taraflarca, tarımsal üretim sözleşmesi Bakanlık tarafından belirlenmiş olan tiplerdeki sözleşme örneklerine uygun şeklinde düzenlenecek. Bu sözleşmelerin kayıtları da il/ilçe müdürlükleri tarafından sözleşmeli üretim yönetim sistemine yapılacak. 

Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere ya da üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu tutulacak. Tarım sigortalarının kapsamı ve koşullarına ilişkin esaslar tarımsal üretim sözleşmesinde yer alacak. 

Üretim sürecinde alıcı tarafından görevlendirilen kişiler tarafından verilen teknik destek kapsamındaki hizmetlerin maliyetini alıcı karşılayacak ve hiçbir şekilde üreticilere yansımayacak. 

Alıcı tarafından üreticiye teslim edilen girdiler temin edildiği güne ait fiyat ile avans şeklinde görülecek ve üretici söz konusu fiyattan girdiyi alıp almamakta serbest tutulacak. 

Sözleşme çerçvesinde, alıcı tarafından üreticiye bedelsiz şekilde sağlanan girdiler üretimin yapılacağı yerin dışında kullanılamayacak.

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 

Tarımsal amaçlı örgütler yetkilendirilmeleri durumunda üyeleri ya da ortakları adına sözleşmeye taraf olabilecek. Sözleşmeye sonradan dahil olan üye ve ortaklar, sözleşmenin tüm koşullarına uymakla yükümlü olacak ve sözleşme ekinde yer alan üye veya ortak listesine dahil edilecek. 

Sözleşmeli üretim çerçevesinde iyi tarım uygulamaları ya da organik tarım faaliyeti yapacak üreticilerin, Bakanlıkça yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile yapmış oldukları sözleşme, tarımsal üretim sözleşmesi ekinde bulunacak. 

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 

BAKANLIĞIN GÖREVLERİ NELER? 

Bakanlık, sözleşmeli üretim yönetim sistemini kurmak, işletmek ve bu sistemin ilgili diğer kayıt sistemleriyle entegrasyonuna ilişkin çalışmalar yürütmekle sorumlu olacak. 

Sözleşmeli üretim ile ilgili istatistiksel bilgileri toplayacak, değerlendirecek ve sözleşmeli üretim modelinin geliştirilmesine ilişkin çalışmalar gerçekleştirecek. 

Sözleşmeli üretime ilişkin mevzuatın uygulanması ve uygulamada birlikteliğin sağlanması için, gereken önlemleri alacak ve bu kapsamda gerek duyulan eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin düzenlemesini yapacak. 

Tarımsal üretim planlaması ve arz güvenliği çerçevesinde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi için gerekli önlemleri alacak. 

Sözleşmeli üretimde yer alan üreticilerin, üretim faaliyetine göre Bakanlığın ilgili kayıt sistemlerine kayıtlarının olması gerekli olacak. 

Çiftçilere son dakika şoku! Tarımda sözleşmeli üretim başlıyor: Aman bu detayları gözden kaçırmayın! 

SÖZLEŞME SÜRELERİNDE ÜRÜNLERİN VE HAYVANLARIN YARARI GÖZETİLECEK 

Sözleşmelerin, bitkisel üretimde tek senelik ekim ya da dikimden önce, çok yıllık bitkilerde ürünün kendine özgü üretim sezonu başlangıcından önce, hayvansal üretimde çiğ sütte ürünün tesliminden önce, besicilik, kanatlı yetiştiriciliği ve arı ürünleri üretiminde üretim dönemi başlangıcından önce ve su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılacak yumurta, yavru ya da büyütme için kullanılan canlı materyallerin sözleşmede istenilen ağırlığı bulmasından en az 3 ay önce imzalanması esas olacak. 

Bakanlık, ürün ya da ürün grupları özelinde sözleşme imza dönemlerine ilişkin duyuruyu ayrıca yapabilecek. 

Sözleşmeli besicilikte sözleşme konusu kasaplık hayvan ya da koyun/keçi ile sığır karkasını kapsayacak, sözleşme süresi 4 aydan düşük, 2 seneden çok olamayacak. 

Kanatlı hayvancılık ve arı ürünleri üretiminde sözleşme süresinin taraflarca belirleneceği açıklandı. Sözleşmeli usulde çiğ süt alım satımında sözleşme süresi 6 aydan düşük, 1 seneden de çok olamayacak. ESK'nin taraf olduğu sözleşmelerde sözleşme süresini de ESK belirleyecek. 

Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise üreticiler, Bakanlık tarafından onaylı olan su ürünleri yetiştiricilik belgesini alacak. 

Son dakika! Tarımda üretici enflasyonu yüzde 75'in üzerine çıktı!

Çiftçilere son dakika müjdesi! Ödenecek tarımsal destekler açıklandı! Hangi ürüne kaç TL mazot gübre desteği verilecek?

Devletten geliri 4.471 liradan az olana prim! SGK, GSS’de merak edilenleri yanıtladı!


Geri Dön