27 / 04 / 2024

Tokat Turhal'daki 1.500 riskli konut yıkılacak!

Tokat Turhal'daki 1.500 riskli konut yıkılacak!

Tokat'ın Turhal ilçesi Camikebir ve Kova Mahallelerinde yer alan riskli 1.500 konut yıkılacak.



 

Tokat Turhal'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından deprem riskli alan ilan edilen Camikebir ve Kova Mahallelerinde yer alan 1.500 konut yıkılacak.

Turhal Belediyesi'nde yer alan habere göre, Turhal Belediyesi tarafından projenin ilk etabında Özelleştirme İdaresinden alınan 70 dönümlük rezerv alanıyla beraber yeniden bir yerleşim alanı kurulması planlanıyor.

İkinci aşamada ise mahalle sakinleri ile uzlaşma ve anlaşma görüşmeler sonrasında isteyen mahalle sakinlerinin kira yardımı alarak kiraya çıkacak isteyenler ise 70 dönümlük rezerv alanına yapılacak olan 860 konuttan tercih yapacak. 

Kalenin etrafındaki yerleşim yerlerinde oturan insanların taşınması ile beraber ise 1.500 konut yıkılarak yeniden tarihi dokuya uygun olarak yapılması edilmesi hedefleniyor. İnşaat çalışmalarını tamamlanması ile beraber ise vatandaşların tercihlerine göre tekrar mahallelerinde yapılan evlere taşınmaları veya rezerv yapılan alandaki konutları tercih etmelerine imkan sağlanması planlanıyor.

“Kentsel dönüşüm projesi ile eski Turhal yenilecek”
 

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler yaptığı açıklamada kalede başlayan restorasyon çalışmalarının yanı sıra kale çevresinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi ile eski Turhal'ın tamamen yenilenmiş olacağını belirtti. Kalede Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Başkan Bekler, "Milattan önceki yıllarda kalemizde surlar ve burçlar varmış. Ancak tarihe yenik düşmüş ve yok olmuş. Şuanda Kültür ve Turizm Bakanlığımız buradaki burçları yeniden yapıyor. Projemizin ikinci ayağında kalemizin üzerine sosyal tesisler yapılacak. Projenin üçüncü ayağında ise 6 bin yıllık geçmişe sahip olan kalemizdeki gizli geçit açılarak nereye çıktığı ortaya çıkarılacak. Kalede bir gizli geçit ve Kesikbaş Caminin türbesinin altında geçitler ve tüneller var. Bizler bu ikisinin bir birine bağlandığını düşünüyoruz. Bu proje tamamlandıktan sonra burasının ziyaretçi akınına uğramasını düşünüyoruz" diye konuştu.

“Kale çevresindeki bin 500 konut yıkılacak”
 

Başkan Bekler, kalede yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte kale çevresindeki restorasyon çalışmalarınında tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, "Bu çalışmalarla eski Turhal tamamen yenilenmiş olacak. Yeşilırmak kenarındaki evlerde yıkılacak ve sahil şeridi oluşturulacak. Ben bu çalışmaların Turhal'ın tanıtımına ve turizmine çok büyük bir katkı sunacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm projemiz kale çevresindeki bin 500 konut yıkılıp yerine yeniden bin 500 konut yapılmasını sağlıyor. Bu çalışmamızla eski mahalle, sokak kültürünü yeniden canlandırıldığı, tarihi dokunun korunmuş olduğu bu proje ilçemize yeniden bir hayat kazandıracak" dedi.


Geri Dön