02 / 05 / 2024

Tokat yeni havalimanında son durum ne?

Tokat yeni havalimanında son durum ne?

Tokatlının hevesle beklediği yeni havalimanı konusunda bürokratik işlemlerde hangi noktada olunduğuna dair bilgi edindik.



 Tokatlının hevesle beklediği yeni havalimanı konusunda bürokratik işlemlerde hangi noktada olunduğuna dair bilgi edindik. 


EKİM AYINDA 5 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLDİ DHMİ 

Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2016 yılı Ekim Ayı Havalimanı İstatistiklerine göre; Ekim ayında Tokat Havai ima nı'nda iç hat yolcu trafiği 5 bin 15 oldu. 


2016 Yılı Ekim ayında Tokat Hava liman ı'na iç hat iniş-kalkış yapan uçak trafiği bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 artışla 115 oldu. 

2016 Yılı Ekim ayında Tokat Havalimanı Yük (kargo+posta+bagaj) trafiği ise toplamda 28 ton olarak gerçekleşti. 


10 Aylık Gerçekleşmeler 2016 Yılı Ekim Sonu gerçekleşmelerine göre; Tokat Havai ima nı'ndan; 45.091 yolcu hizmet aldı, hizmet verilen toplam uçak trafiği 968'e, yük (Kargo+Posta+Bagaj) trafiği ise 323 tona ulaştı. 


YENİ HAVALİMANINDA SON DURUM 


Tokatlının hava yolu taşımacılığına ilgi gösterdiğini ortaya koyan rakamlar üzerine Tokat merkezin yeni bir havalimanını hak ettiği gerçeği de ortaya çıkmış oluyor. 

Tokatlının yeni bir havalimanını hevesle beklediği ortamda DHMİ nezdinde yapım ihalesine gidecek sürecin hangi aşamada olduğuna dair bilgi edindik. 


KAMULAŞTIRMADA SON DURUM 


Edindiğimiz bilgilere göre, Tokat'ın yeni havalimanı için 80 milyon lira kamulaştırma bedeli ayrılmıştı. 

İstimlakta anlaşmaya varılan mülkiyet sahiplerine 30 milyon lira tutarında bir rakam ödendi. Anlaşmaya varılmayan ve mahkemede rakamın belirlenmesini bekleyen yüzde 50'lik bir kesim var. Bu rakam Ocak ayı içindeki mahkemede belirlenecek ve o belirlenecek rakama göre geriye kalan yüzde 50'lik kesimin bedeli de ödenerek kamulaştırma bitmiş olacak. 


ALT YAPI VE ÜST YAPI İHALELERİ YAPILDI 


Yeni havalimanı 2017 yılı yatırım planında bulunmuyor. Alt Yapı Genel Müdürlüğü, Tokat için alt yapı proje ihalesini yaptı. Park sahası, apron, taksi yolu vb. 

altyapı projelerinin 2017 Mayıs ayına dek bitirilmesi öngörülüyor. DHMİ, üstyapı proje ihalesini de 27 Ekim 2016 tarihinde yaptı. İhaleyi İS-AD İnş. 296 bin TL bedelle aldı. Üst yapı olarak görülen itfaiye binası, kule, garaj, terminal, klima santrali, arıtma tesisleri vb. gibi işlerin projesinin de 2017 yılı Mayıs ayına dek bitmesi planlandı. Söz konusu üst yapı proje ihalesinde Tokat Yeni Havalimanı Terminal Binası ve mütemmimleri, tesisleri, yapım işine ait, mimarlık, statik, alt yapı, elektrik, elektronik, mekanik, hali hazırda harita zemin etüd (zemin iyileştirme), projesi, çevre düzenlemeye ait avan, kesin uygulama projesi teknik şartname ve metrajlarının hazırlanması işi ihale edilmiş oldu. 


2017 OCAK'TA 2018 in PROGRAMINA ALINACAK 


Tokatlının yeni havalimanı 2017 yılı yatırım programında yer almazken, alt yapı ve üst yapı proje işlerinin ihale edilmesiyle birlikte, 2017 Ocak ayında hazırlanacak 2018 yılı yatırım programında yer alacağı ve işlerin düzenli bir gidişat içinde olduğu gulanıyor. 


Geri Dön