29 / 04 / 2024

Tokat'taki tarihi camide yıkılma tehlikesi!

Tokat'taki tarihi camide yıkılma tehlikesi!

Tokat Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, tarihi caminin 5.1’lik Erbaa depremi değil, inşaat için açılan temel kazısı sonucu yıkılma tehlikesi yaşadığını söyledi. İşte ayrıntılar...



Tokat Akdeğirmen Mahallesi’nde yaklaşık 20 gün önce meydana gelen heyelan tehlikesi nedeni ile tarihi Horuç Cami ibadete kapatılmıştı. Mahalle sakinleri yolda da çatlaklar oluşması nedeni ile korku dolu günler geçirirken, heyelanın bir inşaatın temel kazısı sonrasında meydana geldiği ileri sürülmüştü.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tokat Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, caminin alt tarafından 20 metrelik kot farkı olan arsada Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onaylı bir inşaat için temel kazısı yapıldığını söyledi. 19 yüzyılda yapılan caminin bir kısmının dolgu zemin üzerine inşa edilmiş olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Caminin aşağı kısmında temel eşilirken toprak kayması oldu. Bu da camimizi etkiledi. Ayın 19’unda Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan geldiler. Belediye, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yapı denetim firması, müteahhit bir arada değerlendirme yaptık. Yapılan çalışmayla ilgili rapor hazırlandı. Kaymanın engellenmesi için taş ve dolgu malzemesi kullanılarak çalışma yapıldı. Zeminle ilgili gelecek rapora göre risk kalmadığı görüşü hakim olursa o doğrultuda camimizi askıya (taşıyıcı iskele) aldıracağız. Yani şu an zemin sağlamlaştırılmadan camiye dahi giremiyoruz. Askıya alındıktan sonra birkaç ay daha gözlemleyeceğiz. Kış ayına girdiğimiz için baharla birlikte caminin onarımının yapılmasını müteahhit firma tarafından isteyeceğiz” dedi.


Aktaş, her türlü hukuki tespitleri yaptırdıklarını ifade ederek, “Camideki heyelanın sebebi aşağıya eşilen kotun yandaki binalara göre bir kat kazanmak amacıyla aşağı indirilmesi ve moloz malzemenin alınması sonucu kayma oldu. 9 Ekim’de Erbaa depremi olmuştu. O tarihlerdeki fotoğraflarda camide kılcal çatlaklar var. Ama 15 ve 16 Ekim’de yapılan inşaat çalışması sırasında meydana gelen kayma ile camideki çatlaklar 10 santimetreye geldi. Camide büyük oranda hasar meydana geldi. İnşallah bahar ayı ile birlikte bu zarara sebep olan kişiler karşılayarak restorasyon yapılacak” diye konuştu.


Hürriyet Yerel




Geri Dön