26 / 11 / 2024

TOKİ 100 bin konut başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

TOKİ 100 bin konut başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

TOKİ 100 bin sosyal konut projesi için başvurular 16 Aralık-15 Ocak tarihlerinde yapılmıştı. Preki TOKİ 100 bin konut başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık 2019’da müjdesi verilen 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi başvurular 16 Aralık-15 Ocak Ocak tarihleri arasında tamamlandı. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 100 bin sosyal konut projesinde başvurular 1 milyon 90 bini buldu. En çok başvuru ise İstanbul, İzmir,  Ankara  ve Bursa projeleri için yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın destekleriyle  TOKİ  tarafından yapılan “Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi” kapsamında dar gelirli vatandaşlara 240 ay sabit taksitle, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sunuluyor.

Türkiye genelinde inşa edilecek proje kapsamında vatandaşların konut finansmanı kamu ve katılım bankaları tarafından sağlanacak.

TOKİ KURA ÇEKİLİŞİ NE ZAMAN?

TOKİ Kura çekilişi için resmi bir tarih açıklanmadı. 

Sosyal Konutlar

58. Hükümetimiz döneminde, Türkiye’deki konut ihtiyacına çözüm üretmek için oluşturulan Acil Eylem Planı ile Ocak 2003'ten itibaren toplu konut ve kentsel dönüşüm uygulamalarına hız verildi. Bu sürece öncülük etme görevi verilen TOKİ’nin kurumsal yapısı geliştirilmiş ve yetkileri genişletildi. Bu itibarla TOKİ; alternatif ve yenilikçi uygulamalarla konut üretiminin belli bir model çerçevesinde gerçekleşmesini sağlayarak konut piyasasını disipline etmek; kalite, ucuzluk ve sağlamlık gibi kriterleri göz önünde bulundurarak spekülatif oluşumları engellemek; nüfusun ülke coğrafyasına dengeli bir biçimde dağılmasına yardımcı olmak amaçları ile Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerine devam etmektedir. TOKİ’nin 500 bin konut olan hedefi 2011'de tutturulmuş, 2023 yılına kadar 700 bin konutluk yeni bir hedef konularak toplamda 1 milyon 200 bin konuta ulaşmak planlanmaktadır.

TOKİ’nin stratejisi, alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar ile gerekli hizmet birimlerini altyapılarını da tamamlayarak teslim etmektir. Ülke genelinde, konut ihtiyacının en fazla olduğu alanları tespit etmek üzere araştırma yöntemleri uygulayan idare, toplu konut yatırımları için uzun vadeli bir eylem planı oluşturmuştur. Bu kapsamda, özellikle yoksulluğun da etkisiyle özel sektör yatırımlarının azaldığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine yoğunlaşılmıştır. Önümüzdeki dönemde ise İdarenin faaliyetlerini İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve  Adana  gibi ülkenin kırsal kesimlerinden büyük ölçüde göç alan büyük kentlere daha fazla yoğunlaştırması amaçlanmaktadır.

Temel üretim yaklaşımlarına “Mahalle Konsepti”ni de dahil eden TOKİ, bu tarzda üretimlerle toplumsal dayanışmanın sürdürülebilirliğini esas almakta ve konut üretimini bu doğrultuda sosyal ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde tamamlamayı amaçlamaktadır. Dikey mimariden yatay mimariye geçişle birlikte şehirlerimizde kendine has kimliği olan kaliteli ve nitelikli konutlar, mahalleler yapmak TOKİ'nin temel hedeflerindendir.

Önceliklerini, ülkemizin değişimi ve gelişimine paralel olarak dönüştüren İdare, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın taleplerini ve ödeme güçlerini göz önünde bulundurmanın yanı sıra; nitelikli, kaliteli konut üretimini sürdürmek, geliştirmek ve sektördeki öncü, yönlendirici, denetleyici, eğitici kurumsal kimliğini ön plana çıkarmak yolunda çalışmalarına devam etmektedir.

TOKİ, piyasa koşullarında konut edinme imkânı bulunmayan alt gelir grubu ve yoksul grubu vatandaşlarımızın konut ihtiyacı ile şehirlerimizin kentsel dönüşüm zorunluluğunu merkeze almaktadır. İdare, “Sosyal Devlet” olmanın bir gereği olan konut üretimine barınma merkezi anlayışıyla değil, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine, estetiği gözeten konforlu yaşam alanları da yaratma anlayışıyla öne çıkan projeler inşa etmektedir. TOKİ, özellikle dar gelirli vatandaşlara konut beklentisini karşılamada bir “dost eli” anlayışıyla hizmet sağlamaktadır.

Bugün gelinen noktada, kentleşmenin tüm unsurlarını kapsayan bir anlayışla hizmet verilmekte, sosyal devlet anlayışının güçlenmesine, üretimin önündeki engellerin azaltılmasına, yoksul vatandaşına hizmet eden, adalet ve anlayışla yaklaşan bir devlet yapısının oluşmasına, vatandaşların devlete olan güveninin pekişmesine katkı sağlamak da hedeflenmektedir. 

TOKİ 100 bin konut kuraları nasıl sorgulanır?

TOKİ 100 bin sosyal konut kura tarihi belli oldu mu? 

TOKİ başvuruları nereye ve ne zaman yapılabilir?

 


Geri Dön