01 / 01 / 2025

TOKİ, 132 gecekondu dönüşüm projesi için protokol imzaladı

TOKİ, 132 gecekondu dönüşüm projesi için protokol imzaladı

TOKİ bu yıl, 13'ü Ankara, 13'ü İstanbul, 2'si de İzmir'de olmak üzere, 150 belediye ile Gecekondu Dönüşüm Kentsel Yenileme Projesi başlattı, 132 proje için protokol imzaladı



TOKİ'nin Gecekondu Dönüşüm Kentsel Yenileme Projeleri, çağdaş, kentsel çevrelerin üretilmesinin yanı sıra "kent halkına daha iyi barınma koşulları sağlamak, ekonomik ve yapısal özellikleri iyileştirilmesine olanak vermeyecek ölçüde kötüleşmiş yoksul konutların tasfiye edilmesini sağlamak" gibi amaçlar taşıyor.

Yerel yönetimlerle işbirliği halinde yürütülen bu projelerle, kentlerdeki gecekondulaşmanın önlenmesi ve mevcut gecekondu alanları dönüştürülerek, dar gelirlilerin "kira öder gibi" kısa sürede ev sahibi olmalarının önünün açılması hedefleniyor.

Türkiye'deki "gecekondu ve kaçak yapılaşma alanlarının sadece bireylerden kaynaklanmadığı inancıyla" hareket eden TOKİ'nin, dönüşüm projelerini sosyal devletin yükümlülüğü olarak kabul ettiği kaydedildi.

BAŞLATILAN PROJELER

TOKİ tarafından 30 Haziran 2009 itibariyle 13'ü Ankara, 2'si  İzmir  ve 13'ü İstanbul'da olmak üzere 150 belediye ile dönüşüm projesi başlatıldı, bu projelerden 132'si için protokol imzalandı.

Bu uygulama kapsamında 37 bin 806 konutun ihalesi yapılarak inşaatlarına başlanırken, Erzincan, Denizli, İstanbul, İzmir, Samsun, Kocaeli, Ankara, Erzurum ve Kars gibi bazı illerdeki konutların bir kısmı hak sahiplerine teslim edildi.

 Projelendirme çalışması devam eden 89 proje alanında toplam 132 bin 134 konut ve gerekli sosyal donatı yapılarının inşa edilmesini hedefleyen TOKİ, kent içinde gecekondu işgali altında bulunan kaçak alanların tasfiyesi ve mühendislik hizmetleri verilerek yeniden kazandırılmasını amaçladı.

TOKİ, gelecek 5 yıllık dönemde de tüm büyükşehirler ve il merkezlerinde birer kapsamlı dönüşüm projesi geliştirilmeyi ve çalışmaları devam eden bölgelerde yeni etapların hayata geçirilmesini hedefledi.

"ZOR PROJELER"

TOKİ, projelerini oluştururken mevcut yaşam alanları genellikle tek katlı olan ve sıkı komşuluk ilişkileri bulunan hak sahiplerinin, eski yaşam standartlarına uygun projeler seçiliyor. Kentsel yenileme projelerinin bire bir halk ile muhataplığından dolayı "zor projeler" olduğu kaydedildi.

TOKİ'nin söz konusu projelerde, "kamu menfaatini düşünürken karşınızdaki halk kitlesini de mağdur etmeden sonuca ulaşmak ve bunun yanı sıra kentin köhnemiş bölgelerini rehabilite etmek" hedefini güttüğü bildirildi. A.A


Geri Dön