28 / 04 / 2024

TOKİ 2020 kura çekilişi ne zaman?

TOKİ 2020 kura çekilişi ne zaman?

Ev sahibi olmak isteyenlerin yakından takip ettiği TOKİ evleri, her sene binlerce konut yapıp sahiplerine teslim ediyor. Peki İstanbul’daki TOKİ evleri nerede yapılacak? TOKİ 2020 kura çekilişi ne zaman? TOKİ kura çekimi tarihi belli oldu mu? İşte merak edilen soruların cevapları...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı  TOKİ  her sene binlerce insanı ev sahibi yapıyor. Bu yıl için TOKİ kura çekimi konusunda araştırmalar her geçen gün daha da artıyor.

Sabah'ta yer alan habere göre; Bu yıl teslim edilecek TOKİ evlerini binlerce insan heyecanla bekliyor. Peki TOKİ kuraları çekilişi ne zaman? TOKİ kura başvuru sonuçları ekranı ne zaman açılır? İşte sorularının cevapları.

16 Aralık 2019 yılında başlayan başvuru süreci 15 Ocak 2020'de sona erdi. Bir de TOKİ’nin İstanbul’da yapacağı dairelerin hangi ilçelerde olduğu ve fiyatlarının ne kadar olduğu da oldukça yoğun biçimde merak ediliyor.

"Her yıl 100 bin yeni sosyal konut" projesiyle yolan çıkan TOKİ, 894 TL'den başlayan taksitlerle vatandaşları ev sahibi yapıyor. 75 m2 ile 85 m2 arasında değişen 2+1 daireler için 894 TL'lik taksitlerle 240 ay vadeyle ev sahibi olabilirsiniz. 3+1 dairelerde ise aylık taksitler 1.022 TL'den başlıyor ve yine 240 ay vade söz konusu.

İSTANBUL'DAKİ TOKİ KONUTLARI NEREDE YAPILACAK?

TOKİ kura çekimi sonucunda tam 100 bin sosyal konut için talihli kişiler belirlenecek. Bilindiği gibi başvurular bitti, sosyal konut için başvuran kişi sayısı ise 1 milyon 137 bin 982 kişi olarak belirtildi. TOKİ'nin bu konutları ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul, başkent Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Trabzon, Kocaeli, Eskişehir, Denizli, Şanlıurfa ve Kayseri gibi şehirlerde olacak. 2020 TOKİ kura çekimi ne zaman yapılacak? İsim isim TOKİ başvuru sorgulama ekranı ne zaman belli olacak? Bir başka cevap bekleyen soru da TOKİ sosyal konutlarının İstanbul'un neresinde olacağı, İstanbul'daki 10 bin konut Arnavutköy, Başakşehir ve Tuzla ilçelerinde yapılacak.

İstanbul'dan sonra en fazla konut 5 bin 200 adetle Gaziantep'te yapılacak.  Ankara  ve Konya'da 4 bin, Balikesir, Denizli,  İzmir  ve Şanlıurfa'da 3 bin 500, Bursa'da 3 bin 200, Kocaeli, Kayseri ve Eskişehir'de 3 bin konut TOKİ tarafından inşa edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan sosyal konutlarda başvurular 16 Aralık 2019'da başlamıştı. Yoğun talep sonrasında 15 Ocak 2020 tarihinde de başvurular sonlandı. Şimdi vatandaşlar büyük bir heyecanla 2020 TOKİ kura çekimi ne zaman sorusunun cevabını arıyor. Şubat ayının son haftasında kura çekiminin yapılması bekleniyor.

TOKİ KURA ÇEKİMİ NASIL YAPILACAK?

"Hak Sahibi Belirleme Kurası" noter huzurunda; İdare yetkilileri denetiminde gerçekleştirilecektir.

1) Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri konut sayısının %10'u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.

2) "En Az %40 Engelli Vatandaşlara" konut sayısının %5'i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.

3) Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecektir.

Kura çekiliş yeri ve programı daha sonra açıklanacaktır.

1. Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında Başvuru yapılan Bankanın yetkili Şube'lerinden geri alabilecektir.

Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra İdare'ce belirlenecek tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecektir.

İhale sonrası konut sayılarında azalma olması durumunda konut belirleme kurası ile birlikte ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilecektir.

Kura çekiliş yeri ve programı daha sonra açıklanacaktır.

1. Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında Başvuru yapılan Bankanın yetkili Şube'lerinden geri alabilecektir.

Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra İdare'ce belirlenecek tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecektir.

İhale sonrası konut sayılarında azalma olması durumunda konut belirleme kurası ile birlikte ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilecektir.

TOKİ EV FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

TOKİ'nin inşa edeceği 2+1 sosyal konutlar 140 ila 180 bin TL fiyat aralığında, 3+1 konutlar ise 160 ila 210 bin lira fiyat aralığında satışa sunulacak.

TOKİ 100 BİN SOSYAL KONUT ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

Konutların fiyatının yüzde 10'u peşin olacakken, kalan tutarın tamamı aylık % 0.49 oran ve 240 ay vade ile ödenecektir.

2+1 daire ödeme planı

75 metrekare ve 140 bin lira fiyatlı 2+1 daire için yüzde 10'a denk gelen 14 bin TL peşinat veren vatandaş, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 894 lira taksitle ev sahibi olacak.

3+1 daire ödeme planı

100 metrekare ve 160 bin lira fiyatlı 3+1 daire için yüzde 10'a denk gelen 16 bin lirayı peşinat veren vatandaş, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 1022 lira taksitle evini alacak.

TOKİ KONUTLARI KAÇ METREKARE?

TOKİ sosyal konut projesi kapsamında, vatandaşlara, 2+1 ve 3+1'lik seçenekler sunulacak. Konutların, adet, brüt metrekare, net metrekare ve fiyat bilgileri ihale sonrası kesinlik kazanacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 2+1 konutların brüt 75-85 metrekare, 3+1 konutların ise brüt 100 metrekare olarak projelendirileceğini açıklamıştı.

TOKİ EVLERİ KİRAYA VERİLİR Mİ?

TOKİ'nin şartnamesine göre alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir.

Standart konut projelerinde ise konut sahipleri konutlarını kiraya verebilmektedir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi hususu İdaremiz inisiyatifindedir.

TOKİ 100 bin sosyal konut kura sonucu sorgulama nasıl yapılır?

TOKİ 100 bin konut için kura çekilişi ne zaman?

 

 


Geri Dön