04 / 10 / 2024

TOKİ 3 arsa istedi Emniyet 1 arsa verdi!

TOKİ 3 arsa istedi Emniyet 1 arsa verdi!

Emniyet'e bugüne kadar 10 bin lojman yapan TOKİ, alacağına karşılık 3 değerli arsayı istedi.  Emniyet ise sadece Afyon'daki arsayı önerdi. Pürüz, Maliye Bakanı'nın devreye girmesiyle aşıldı




Emniyet ile  TOKİ  arasında 5 yıldır uygulanan 'arsa takası karşılığı lojman alımında' pürüz çıktı. Emniyete 10 bin lojman kazandıran TOKİ, faiziyle birlikte 450 milyon TL'yi bulan alacağını tahsil etmek için polisin Afyon, Aydın Didim ile İstanbul Etiler'deki üç değerli arsasını istedi. Buna karşılık Emniyet Genel Müdürlüğü, sadece Afyon'daki 600 dönümlük araziyi 'şartlı' vermeye yanaştı. Diğer arsaların devredilmesine ise sıcak bakılmadı. Afyon- Antalya yolu üzerinde bulunan 600 dönümlük arazinin de çok değerli olduğu, borcun büyük kısmını karşılayacağı ve TOKİ'nin de arsayı beğendiği ifade edildi.

şžimşek devreye girdi
Afyon'daki arsanın devredilmesinden sonra emniyetin kalan borcunun ödenmesi için devreye Maliye Bakanı Mehmet şžimşek girdi. Maliye, emniyet ve TOKİ arasında toplantılar ve yazışmalar yapıldı. Sonuçta şžimşek'in talimatı ile Milli Emlak'tan TOKİ'ye hazine arazisi verilmesi ve emniyete ödenek tahsis edilmesi kesinleşti. Emniyet'in TOKİ'ye vermeye yanaşmadığı denize sıfır konumdaki Didim Kampı ile İstanbul'da yüksek ranta sahip Etiler'deki arsalarının çok kıymetli olduğu belirtildi. Emniyet yetkilileri, 'Etiler PMYO'ya ait arsaya bir müteahhit 4 bin lojman teklif etti. Onu dahi kabul etmedik' yorumunu yaptı. Didim kampının bin 600 dönüm, Akmerkez'e yakın Etiler Polis Okulu'nun ise 30 dönüm arsası bulunuyor.

şžırnak'a 400 lojman
TOKİ, yılbaşı öncesi şžırnak Emniyeti'ne 400 lojman verdi. Böylece 2005'den beri verilen lojman sayısı 10 bine ulaştı. TOKİ ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında 2005 yılında arsa takası karşılığı lojman alımı için protokol imzalandı. Protokole dönemin Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar imza koydu. Emniyet başta  Ankara  Gölbaşı olmak üzere Eskişehir, Kütahya, Denizli vb. illerdeki arsalarını TOKİ'ye verdi. Karşılığında da TOKİ'nin doğu-güneydoğu anadolu ile diğer bölgelerde yaptığı konutlardan yaklaşık 9 bin 600'ünü alarak lojman yaptı. Bu sayede Diyarbakır, Van, şžırnak, Tunceli, Siirt, şžanlıurfa, Mardin, Batman, Kars, Iğdır, Bingöl, Bitlis vb. illerdeki lojman ihtiyacını büyük ölçüde giderildi. Doğu-güneydoğudaki lojmanlaşma oranı yüzde 38'lere çıktı. Emniyet Teşkilatı'nda 28 bin 255 olan lojman sayısı 'arsa takası' karşılığında 38 bin 255'e yükseldi. Lojmanlaşma oranı yüzde 17.56'ye çıktı.

Ekspertiz raporu
TOKİ, geçtiğimiz aylarda bir danışmanlık şirketine emniyetten aldıkları arsalar karşılığında verdikleri lojmanlarla ilgili olarak 'kıymetlendirme' (ekspertiz) raporu hazırlattı. Raporda, emniyete lojman olarak verilen 10 bin konutun yaklaşık 530 milyon TL, aldıkları arsaların ise yaklaşık 130 milyon TL değerinde olduğu ve arada 400 milyon TL'lik fark olduğu belirtildi. TOKİ, ekspertiz raporu üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 5 yıllık faiziyle birlikte 450 milyon TL'yi bulan alacaklarının ödenmesini talep etti. İki kurum arasındaki anlaşmazlık bu noktada baş gösterdi.
Kamil ELİBOL/Bugün


Geri Dön