04 / 10 / 2024

Projeden konut almak isteyenler dikkat! Ön ödeme yapmadan önce şirketleri iyi araştırın!

Projeden konut almak isteyenler dikkat! Ön ödeme yapmadan önce şirketleri iyi araştırın!

Konut sahibi olmak isteyenler, proje aşamasındaki konutları tercih ediyor. Fakat bazı projelerin, vatandaşları mağdur ettiğini bundan dolayı ön ödeme yapmadan şirketlerin araştırılması gerektiğini söyleyen İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, vatandaşları uyarıyor. 




Konut fiyatlarındaki fahiş artışlardan dolayı vatandaşlar markalı projelerden konut satın alıyor. İnşaat firmaları tarafından projelerde ödeme kolaylığı ve faizsiz ödeme koşulları vatandaşların ilgisini çekerken, bazı projeler ise vatandaşları mağdur ediyor.

İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Proje aşamasında satışı yapılan ancak tamamlanmayan ve vatandaşların mağdur edildiği konut satışlarıyla ilgili vermiş olduğu önergesini paylaştı. İşte Kürşad Zorlu'nun sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

Prof.Dr.Kürşad ZORLU @zorlu77

Proje aşamasında satışı yapılan ancak tamamlanmayan ve vatandaşların mağdur edildiği konut satışlarıyla ilgili vermiş olduğum soru önergesine Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat’tan gelen cevapta şu hususlara yer verilmiştir:

Son 20 yılda (31 Ağustos itibarıyla) konut satış sözleşmelerine ilişkin olarak 247 şirket denetlenmiş ve 268.974.960.68 TL idari para cezası kesilmiş, konut reklamları durdurulan şirket sayısı ise 37 olmuştur.

Ancak konutları tamamlanmayan vatandaşların suç teşkil eden şikayetleriyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarının yetkili olduğu belirtilmektedir.

Yani eğer tüketiciye teminat verilmeden ve yapı ruhsatı alınmadan sözleşme yapılıp ödeme alınıyor ise bunu yapan  şirketler, idari para cezası dışında ancak mahkemede konut yapımına zorlanabilmektedir.

Buradan anlaşılacağı üzere yaygın şekilde uygulanan ön ödemeli satış yöntemi için vatandaşlarımızın çok dikkatli olması ve gerekli koşulları sağlamayan şirketlerle sözleşme/ödeme yapılmaması en önemli aşama olarak gözükmektedir.

Kiracılı ev alırken bu detayları sakın gözden kaçırmayın: Kiracı uzun süre oturabilir! 

Ev sahipleri dikkat! İçinde kiracısı olan ev alınırken neye dikkat edilmeli?

Dış göç konut fiyatlarını köpürtüyor: Gençler alım gücü sebebiyle konut piyasası dışına itiliyor! 

 


Geri Dön