06 / 11 / 2024

TOKİ 50 bin konut projesine 200 bini aşkın başvuru!

TOKİ 50 bin konut projesine 200 bini aşkın başvuru!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 67 ilde başlatılan TOKİ 50 bin konut projesine başvuruların 200 bini aştığını söyledi. Kurum, "240 aya varan vadelerimiz var. Vatandaşlarımız uygun ödeme seçenekleriyle ev sahibi olacak'' dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çanakkale'de Çataltepeliler Derneği Lokali'nde düzenlenen "Sosyal Konut Kentsel Dönüşüm" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, yurt genelinde 50 bin sosyal konutluk bir proje başlattıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; projenin 67 ili ilgilendirdiğini dile getiren Kurum, "240 aya varan vadelerimiz var. Bu sosyal konutlarımızdan Çanakkale'mizde de İntepe bölgesine inşa ediyoruz ve 583 lira taksitle bu konutlardan vatandaşlarımız alabiliyor. Tabii vatandaşlarımız uygun ödeme seçenekleriyle, devlet güvencesiyle sağlam, yatay mimari anlayışıyla, mahalle kültürü anlayışıyla uygun konutlarına sahip olacak." açıklamasında bulundu. 

Kurum, bu konutlar için başvuru sayısının 200 bine ulaştığını söyledi.

Projeyi 81 ile yaymak istediklerini söyleyen Kurum, "Yatay mimariyi, o bizim mahalle kültürü anlayışımızı, içinde yeşil alanların, sosyal donatıların olduğu o şehirleşme anlayışını tüm illerimize yapmak istiyoruz. Çünkü biz istiyoruz ki o mahalle anlayışı devam etsin, gelecek nesillere aktarılsın." dedi.

TOKİ'nin indirim kampanyası ve millet bahçesi projeleri

Bakan Kurum, TOKİ'nin 21 Mart'ta başlayacak yüzde 22 indirim kampanyasının 210 bin vatandaşa hitap ettiğini söyledi.

Kampanyanın 19 Nisan'da biteceğini kaydeden Kurum, şunları söyledi:

"Biz sadece inşaat yapmıyoruz. Çevremizi, doğamızı da koruyacak birçok proje geliştiriyoruz. Bizim önceliğimiz gelecek nesillere, çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza mutlu, huzurlu, o millet bahçelerinde, parklarda, meydanlarda oynayabilecekleri alanları inşa etmek. Bu yüzden 81 ilimizde millet bahçesi projelendiriyoruz. Hamdolsun artık illerimizin de dışında ilçelerimize kadar indik. İlçelerimize dahi bu bahçeleri yapıyoruz. Bir kısmının açılışını yaptık, bir kısmının da projelendirme sürecini yapıyoruz."

Kurum, şu an Çanakkale'de kişi başı yeşil alan miktarının 2 metrekare olduğunu dile getirdi.

Bunun çok düşük bir seviye olduğunu kaydeden Kurum, "Biz, 2023 yılı çerçevesinde tüm Türkiye'de kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekarelere çıkarmak istiyoruz ve bu çerçevede çalışıyoruz. Büyük metropollerimizde, Ankara'da 7-8 metrekare, yine İstanbul'da 7-8 metrekare ama Çanakkale gibi böyle sit alanlarının olduğu, doğal güzelliklerin olduğu bir alanda kişi başı yeşil alanın 2 metrekare olması da biraz düşündürücü ve üzücü." dedi.

Çanakkale'de halk bahçesi olarak bilinen bölgenin yanında kamu mülkiyetindeki yaklaşık 60 bin metrekareye millet bahçesi kuracaklarını sözlerine ekleyen Kurum, burasının bir nefes alanı olacağını belirtti.

Millet bahçesinde park, meydan, kültür merkezi, yürüyüş ve spor alanlarının, çocuklar ve gençlerin mutlu, huzurlu vakit geçirebileceği yerlerin bulunacağını söyleyerek Kurum, bunların inşaatını  TOKİ  ile yapmak istediklerini söyledi.

"Terör kadar önemli"

Türkiye'nin bu zamana kadar depremlerde 82 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kurum, şunları kaydetti:

"En son Kartal'da, 5 gün ben o göçüğün yanındaydım. Orada 21 canımız gitti ve en son oradan çıkardığımız bir cenaze de çocuğu kucağındaydı ve öyle göçük altında kalmış. Çocuğunu koruyabilmek için üstüne kapaklanmış ve ikisini beraber aldık. Orada tabii herkes üzüldü, tüm Türkiye üzüldü ama artık şunu istiyoruz, bu kentsel dönüşümle alakalı, deprem dönüşümüyle alakalı bizim bunu acil şekilde dönüştürmemiz lazım. Bu, deprem riski taşıyan, gerçekten yıkılma tehlikesi olan binaları hızlı şekilde dönüşüme uğratmak zorundayız. Bu çerçevede de 81 il valiliğimize bir genelge yolladık. Aynı genelgeyi Çanakkale'ye de yolladık. Çanakkale'de bu genelge kapsamında biz o riskli alanları tespit etmek suretiyle hızlı şekilde dönüşümünü yapmak istiyoruz. Bu bizim en önemli gündem maddemiz. İnanın terör kadar önemli. İstiyoruz ki başka annemiz ağlamasın, başka ocaklara ateş düşmesin. O yüzden burada el birliği içinde hep birlikte bu kentsel dönüşümü yönetmek zorundayız."

Türkiye'deki konutları depreme ve afet riskine karşı dayanıklı hale getirmeleri gerektiğini belirten Kurum, bu zamana kadar 590 bin konutun kentsel dönüşümle rehabilitasyonunun yapıldığını söyledi.

Bakan Kurum, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Önümüzdeki süreçte de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerekiyor tüm Türkiye'de. Bunun 1,5 milyon konutu, acil ve öncelikli dönüşüm yapılması gereken alanlar. Bu alanlara ilişkin de yılda 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte buraları dönüştürmek istiyoruz. Bu dönüşümle birlikte o 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10'unu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle yapacağız. Kalan kısmına da İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile yüzde 50'ye kadar faiz desteği vermek suretiyle, o kentsel dönüşümü yerel yönetimlerimizle yapma arzusu içindeyiz. Bunları yaparken de mahalle kültürünü, az katlı, yatay mimari anlayışını ve içinde sosyal donatıların olduğu o kentsel dönüşümdeki bizim istediğimiz, örnek aldığımız, o örnek şehircilik modelini tüm şehirlerimize yapmak istiyoruz."

Lokalin bulunduğu mahallede yaşanan mağduriyetleri gördüklerini söyleyen Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı: 

"Çanakkale Belediyemiz bu alanda kentsel dönüşümün adını değiştirerek 'kentsel yenileme' dedi ve belediye bütçesinden de ciddi paralar harcamışlar. Proje yarışmaları düzenlemişler. Sonuçta baktığınızda elde hiçbir şey yok. Zaten biz açıkçası onların belediyecilik anlayışını bildiğimiz için onların belediyecilik anlayışı da karneleri de sıfırdır. Onların belediyecilik anlayışı çöp, çamur, çukur belediyeciliği olarak tarihe kazınmıştır, milletimizin hafızalarına kazınmıştır. Dolayısıyla bu sözü verilen işlerin yapılmaması bizi gerçekten düşündürüyor ve 2018'de hatta 6 ay önce size evlerinize kavuşma sözü verilmişti ve maalesef bugüne kadar hiçbir şey yapılamadı ve hala deprem riski altındaki evlerinizde yaşıyorsunuz." 

"Dönüşümle ilgili her türlü yanınızdayız, destekçiniziz"

Yapılacak projeyle ilgili bilgiler veren Bakan Kurum, şunları söyledi: "Bu projeleri yaparken de 4 milyar lira kira desteği vereceğiz, faiz desteği vereceğiz ve yapıma ilişkin de biz kredi de verebiliyoruz İller Bankası kanalıyla. Bu işlerin hepsini bu alanda yapabiliriz. Siz derseniz ki 'Arkadaş bizim alanımızı rezerve alan, riskli alan ilan et, planımızı yap. Bu söylediğiniz şekilde biz kendimiz yapalım.' Buyurun yapın. 'Biz müteahhit bulamıyoruz, bugün gelmiyor, yapamıyoruz, siz gelin Emlak Konut'la yapın, siz gelin İller Bankası'yla yapın, bize yapım sürecinde destek olun', ona da varız. 'Yok efendim biz yapacağız, sadece kira veriyoruz, kira verin' ona da varız. Yani bu alanda dönüşümle ilgili her türlü yanınızdayız, destekçiniziz. İnşallah 1 Nisan'da başlayıp üç sene içinde de bu konutları bitirmek ve size sağlam konutlarınızı vermek istiyoruz."  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tüm Türkiye için manifestolarının açıklandığını söyleyen Kurum, şunları dedi: "Bu manifesto çerçevesinde 2023 yılına kadar tüm Türkiye'de şehircilik anlamında, kentsel dönüşüm anlamında, şehirlerin altyapısı anlamında birçok projeyi yaptık ve inşallah yapmaya da devam edeceğiz. İstiyoruz ki biz 2023 yılına geldiğimizde tüm şehirlerin düzenli depolama hizmetleri yüzde 100'ü verilsin. Tüm şehirlerin atık su arıtma hizmetleri tam anlamıyla verilsin ve o çevremizi koruyacağımız, doğamızı koruyacağımız, gelecek nesillere aktaracağımız yeşil alanların miktarını artıralım. Bu anlamda da biz bu projeleri gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Bu Çanakkale ilimizde de çok fazla var. Hem özel çevre koruma bölgelerinin sayısını artırıyoruz. Üç gün önce iki alanı hem Salda Gölü'nü hem de Karaburun Körfezi'ni özel çevre koruma bölgesi ilan ettik ve bu alanları koruyoruz. Bunun dışında Türkiye çapında şu anda korunan 55 bin kilometrekarelik özel çevre koruma bölgemiz var. Bu alanları da 2023'e kadar 2,5 kat artırarak 133 bin kilometrekareye çıkarmak istiyoruz. Bunları çıkarırken de OECD verilerine göre toprak nüfusumuzun yüzde 17'sini korunan olarak, gelecek nesillere aktaracağımız alanlar olarak inşallah bırakacağız. Bu ülkede kentsel dönüşüme uğramamış hiçbir sağlıksız konutumuz kalmayacak ve şehrin de kendine özgü bir anayasası olacak. Bu anlayışla şehirlerimizi yapacağız ve o kopyala yapıştır tek düze yapılaşmalardan kurtarmak suretiyle, milletimizin istemediği hiçbir işin de yapılmasına müsaade etmeyecek şekilde şehirlerimizin 2023'ünü, 2053'ünü ve 2071'ini hesaplamak suretiyle bu çalışmaları yapıyoruz."

TOKİ İstanbul 2019 projeleri nerede, başvuru şartları neler?

TOKİ 50 bin konut projesi bu illerde! İşte tam liste!

250 bin sosyal konut projesi 2023'e kadar tamamlanacak!


Geri Dön