27 / 04 / 2024

TOKİ 9 millet bahçesi ihalesi yapacak!

TOKİ 9 millet bahçesi ihalesi yapacak!

TOKİ, önümüzdeki ay Ankara-Kahramankazan, Tekirdağ, Giresun-Bulancak, Konya- Meram,  Konya-Sarayönü, Konya-Karapınar olmak üzere 6, Mayıs ayında ise Ankara Kızılcahamam, Düzce, Kırıkkale olmak üzere üç millet bahçesi ihalesi gerçekleştirecek...



Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, köşe yazısında Kanal İstanbul'un ilk ihalesinin yapılması ve TOKİ'nin millet bahçesi ihalelerini anlattı.

İşte, Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker'in yazısı...

Tarihi bir köprü, masa ya da sandalye değildir. Bir köprüyü söküp başka bir yere taşıdığınızda o köprü, o köprü olmaktan çıkar. Başka bir şeye dönüşür.

Kanal İstanbul etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin “rekonstrüksiyonu” diye bir ihale yapıldı. Köprüler sökülüp yakında bir yere yeniden kurulacak, kurulurken eksik parçaları da yenilenecekmiş.

Bunun için bütçeden bugünün rakamlarıyla 500 bin TL civarında para çıkacak. Böylece, etüt raporu ile ÇED raporunun ardından resmi olarak yatırım maliyeti 75 milyar TL olarak ilan edilen Kanal İstanbul'da ilk harcama açılışı yapılmış oldu.

İhalenin Covid-19 pandemisi nedeniyle ülke çapında eve kapanma çağrılarının arttığı bir günde yapılışı ayrı, ihale anında çekilen fotoğrafta görünenlerin vahameti ayrı. Tarihi köprüleri taşıma ihalesinde Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ihale komisyonu üyeleri, yüzlerinde maske, aralarında 20 cm mesafeyle yan yana oturmakta…

İPTAL ÜSTÜNE İPTAL

Aydın-Denizli otoyolu yapımı için de üçüncü kez yapişlet-devret  (YİD) ihalesi açıldı. Daha öncesinde de üç kez Kamu İhale Yasası'na göre açılıp iptal edilmiş ihaleler dikkate alındığında bu proje için altıncı ihaleye çıkılmış oluyor.

2018 yılı sonunda yapılan ilk YİD ihalesini Bergiz İnşaat+Arda Mühendislik ortaklığı kazanmıştı. Devletin, otoyol ücretlendirmesi olarak kilometre başına 5 Euro/sent tarife ilan ettiği bu ihale  iptal edildi. Geçen yıl yapılan ikinci YİD ihalesine ise Powerchine International Group+Powerchine Bridge Group+Özgün İnşaat konsorsiyumu en uygun teklifi vermişti. Üçüncü ihale açıldığına göre bu ihalenin de iptal edildiğini anlıyoruz.

TOKİ'DEN DOKUZ MİLLET BAHÇESİ

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), önümüzdeki ay Ankara-Kahramankazan, Tekirdağ, Giresun-Bulancak, Konya- Meram,  Konya-Sarayönü, Konya-Karapınar olmak üzere 6, mayıs ayında da  Ankara  Kızılcahamam, Düzce, Kırıkkale olmak üzere üç millet bahçesi ihalesi yapacak.


Geri Dön