23 / 11 / 2024
fuzul

TOKİ Bartın Ulus başvuruları sona erdi!

TOKİ Bartın Ulus başvuruları sona erdi!

Bartın'ın Ulus ilçesinde yapımı planlanan TOKİ Konutları İçin başvuru şartları ve tarihleri geçtiğimiz Kasım ayında açıklanırken toplam 262 konutun yapılacağı proje için başvurular bugün sona eriyor.




Bartın'ın Ulus ilçesinde yapımı planlanan  TOKİ  Konutları İçin başvuru şartları ve tarihleri geçtiğimiz Kasım ayında açıklanırken toplam 262 konutun yapılacağı proje için başvurular bugün sona eriyor. 


Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun'un seçim vaatleri arasında yer alan ve  "Söz verdik, yapıyoruz. Ulus TOKİ Konutları Başvuruları başlıyor" sözleriyle Ulus halkına duyurduğu TOKİ Konutları için 10 Kasım'da başlayan başvuru süreci 16 Aralık Cuma günü sona erecek. B1 Tipi 176 adet 2+1 Konut ve C Tipi 86 adet 3+1 Konut olmak üzere toplam 262 konutun yapılacağı proje kapsamında başvuru için müracaatta bulunacakların Ziraat Bankası Ulus Şubesine 2+1'ler için 2 bin TL, 3+1'ler için ise 4 bin TL yatırmaları gerekiyor. Kira öder gibi ev sahibi olmak isteyenlerin umudu olan TOKİ konutları için başvurularda aranan şartlar ve başvuru koşulları kapsamında başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, projenin bulunduğu il ve ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor.


Alt gelir grubu ve emekli başvuru şartları nelerdir?


Alt gelir grubu ve emekli başvurular için başvuru yapacak kişinin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, projenin bulunduğu il ve ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Yine Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç başvuru yapacak kişilerin TOKİ'den konut satın almamış olması ve TOKİ'den konut kredisi kullanmamış olması şartı da aranıyor. Kendisine eşine ya da velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı veya kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç müstakil bir konutunun olmaması gerekiyor. Yine şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisinde bu şart aranmıyor.  Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamakla birlikte başvuru yapacak olan vatandaşların başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol gibi her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3 bin 200 TL olması gerekiyor. İstanbul'da ise gelir şartı 3 bin 700 TL olarak uygulanıyor. Ayrıca bir hane halkı adına yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılıyor. Ayrıca, başvuru şartlarına sahip olan; "şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerinin" , "en az yüzde 40 engelli vatandaşlarımızın", "emekli vatandaşlar" ve "diğer alıcı adaylarının"  başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecek.


Başvuru için hangi belgeler gerekli?


Başvuru için; kimlik fotokopisi, şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları "Hak Sahipliği Belgesi", Engelli vatandaşların, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış en az yüzde 40 engelli olduğuna dair sağlık heyet raporu, emekli vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesi veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazı isteniyor.

Başvuru sürecinin ardından ise hak sahibi olacak vatandaşlardan sözleşme imzalama aşamasında da yine bir takım belgeler istenecek.


Kura çekilişi yapılacak


Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecek. Engelli vatandaşlara konut sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak. Emekli vatandaşlara konut sayısının yüzde 25'i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak. Diğer başvuru sahipleri başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirlenecek.


Oturma koşulu ve devir işlemleri nasıl olacak?


 

Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecek. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup, alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecek. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecek.



Bartın Halk Gazetesi


Geri Dön