29 / 04 / 2024

TOKİ Baruthane arazisinin satış sonucunu açıklamadı!

TOKİ Baruthane arazisinin satış sonucunu açıklamadı!

TOKİ, Ataköy Baruthane arazisinin satış sonucunu açıklamadı



Ataköy sahilinde bulunan Barutnane için Koruma Kurulları'ndan "Arkeolojik araştırma" kararı çıktı, işler arapsaçına döndü.  TOKİ  ise bölgenin ihalesini yaptı, sonucu açıklamadı. Uzun ve karmaşık bir hukuki süreç başlayabilir.

Geçtiğimiz günlerde TOKİ tarafından bir kez daha ihaleye çıkarılan Ataköy sahilinde işler giderek karışıyor, içinde Baruthane ve çeşitli tarihi eserler de bulunan arazinin satışı bölge sakinlerinin ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisini çekiyordu. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında açılan ihale, bölgede tarihi eserler bulunduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.

Satıştan vazgeçmeyen TOKİ, ilerleyen aylarda bir ihale daha açtı ancak bu kez de tek bir firma talip olduğu için ihale gerçekleştirilemedi. Bu süreçte protesto gösterilerini sürdüren Ataköylüler, TOKİ'nin 26 Mayıs'ta yeniden ihale açacağını öğrenince, yürütmenin durdurulması istemiyle mahkemeye başvurdu.

İHALENİN SONUCU BİLİNMİYOR
Ancak talep reddedildi, önünde yasal engel kalmayan TOKİ, 26 Mayıs 2010'da ihaleyi gerçekleştirdi. Ancak ihalenin sonucu açıklanmadı. Arazinin satılıp satılmadığı, satıldıysa hangi firmanın aldığı henüz açıklanmazken, önceki gün konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Trakya 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği, geçtiğimiz şubatta Anıtlar Kurulu'na başvurarak TOKt tarafından satışa çıkarılan 163. parselde bulunan tescilli Osmanlı dönemi Baruthane topluluğuna ait mühimmat tünelleri ile II. Mahmut tuğrasının yer aldığı yapıların yok olduğunu bildirmişti. Temsilcilik, bahsi geçen eserlerin ortaya çıkarılması için alanda arkeolojik kazı yapılmasını talep etmişti. Talebi inceleyen 7. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Baruthane ve civarındaki yapılarda tahribat olup olmadığının anlaşılması için arkeolojik çalışma yapılmasına karar verdi.

SİT ALANI İLAN EDİLEBİLİR
Bu kapsamda, 163. parseldeki eski duvar kalıntılarının Turgay Tuna'nın "Makrihori'den Bakırköy'e, Ayastefanos'tan Yeşilköy'e" kitabının 43. sayfasında fotoğraflarıyla yer alan Baruthane mühimmat tünelleriyle ilgisinin anlaşılabilmesi ve tahribat iddialarının araştırılması için alanda istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde arkeolojik çalışma yapılacak. TOKİ tarafından ihalesi yapılan ancak durumu açıklanmayan arazinin, inceleme sonucunda birinci derecede sit alanı ilan edilebileceği belirtiliyor. Ataköy 2. Ksım Sakinleri Derneği Başkanı Hayati Karakullukçu, "Burası SİT alanı ilan edilebilir. Bu bölgede Bizans döneminin yazlık sarayının olduğu iddia ediliyor. Ayrıca Marmara Denizi'nin son doğal plaj yapılarından birisidir. Burası halka açık park alanı yapılmalı" dedi.

Arazide 76 anıt ağaç var
SATIŞIYLA ilgili büyük belirsizlik yaşanan Ataköy sahilindeki arazide tek sorun Baruthane ve tarihi eserler değil. Bölgede bulunan 76 ağaç, istanbul 7. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından anıt ağaç olarak tescillenmiş bulunuyor. Korunması gereken küftür varlığı kapsamında bulunan bu ağaçlar da arazinin satışı ve kiralanmasında engel teşkil ediyor. TOKİ daha önce yaptığı açıklamada, bu ağaçlardan bazılarının başka yerlere nakledileceğini duyurmuştu. Ancak anıt ağaçların naklinin nasıl yapılacağı konusu halen netleşmedi.
Habertürk


Geri Dön