23 / 12 / 2024

TOKİ Başkanı: Bursa'daki Doğanbey konutları yakışmamış

TOKİ Başkanı: Bursa'daki Doğanbey konutları yakışmamış

TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Geldik gördük ne olduğunu. Bursa'daki Doğanbey konutları Bursa'ya yakışmamış" dedi. Ergün Turan, 2023 yılına kadar 1 milyon konut hedefleri olduğunu söyledi.



TOKİ Başkanı Ergün Turan, kentte bir otelde, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesinin 5'inci Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, TOKİ'nin bugün 79 ilde 800'e yakın aktif şantiyede, yıllık yaklaşık 12 milyar lira yatırım yapan büyük bir kuruluş olduğunu belirtti.


TOKİ'nin ağırlıkla konut inşa ettiğini ancak şu anda şantiyelerin yaklaşık yüzde 50'sinin stadyum, hastane ve öğrenci yurdu gibi kamu binalarına ait olduğunu kaydeden Turan, 1980 yılında kurulan idarenin 1984-2002 döneminde 43 bin konut ürettiğini, 2002'nin ise bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.


Turan, TOKİ'nin 12 yılda yaklaşık 655 bin konut ürettiğini, 7 bine yakın da sosyal konut inşa ettiklerini anlatarak, "Bunların içinde 600-700 civarı cami. Yüzlerce okul inşa edildi. Sadece son 3 yılda ihale edilen 286 hastanenin 140'ı tamamlandı, teslim edildi, 146'sının inşası devam ediyor. Türkiye'nin bugün geldiği noktayı anlamak için bir veriyi paylaşmak istiyorum; TOKİ, 2002 yılından 2014 yılı sonuna kadar 113 milyar liralık direkt yatırım yapmıştır" diye konuştu.


TOKİ'nin geçmişte inşa ettiği konutların "insanları acil olarak yuva sahibi yapma" idealiyle o günkü ekonomik ve fiziki koşullarda hayata geçirildiğini, bunun asla unutulmaması gerektiğini dile getiren Turan, hem halkın hem de idarecilerin beklentilerinin artık değiştiğini ve geliştiğini söyledi. 


-  "Dün, dünün koşullarında gerçekleşti"


Katıldığı bir toplantıda, geçmişte yapılanlar için "TOKİ-kondu" ifadesinin kullanıldığını, bunu yadırgadığını ve sert çıktığını anlatan Turan, şöyle konuştu:


 "Dün, dünün koşullarında gerçekleşti. Biz bundan 1-2 yıl önce çıkabilirdik, bunlar tartışılabilir, bunlar doğru tartışmalardır ama bugün hala bakın bir örnek vereyim; şu anda beğenilmeyen, bu doğrudur anlamında değil, bir realiteyi tespit için söylüyorum. Konya Selçuklu Yazır'da ocak ayının sonunda 19 tane daire var. Bu eleştirilen 19 konuta, 5 bin 212 müracaat oldu bir hafta içinde ilçe Kaymakamımız bile 'Ne oluyor burada?' dedi. Şöyle inanıyorum; 'Hadi gelin medeniyet inşa edelim' diyerek medeniyet inşa edilmez. Medeniyet inşası için ilk önce ülkenin yetiştirdiklerine bakmak, son 30-40 yılını irdelemek lazım. Var mı edebiyatçısı, şairi, sosyoloğu, mimarı. Yok, eksik. Nereden çıktı bu binalar? Ne çıkacak arkadaşlar, ne çıkmasını bekliyordunuz?"


- "5 milyon insanımız  TOKİ  evlerinde oturacak"


Turan, dünün beklentilerine, dünün imkan ve kabiliyetleriyle güç, omuz veren TOKİ konutlarından, bugünün beklentilerine bugünün imkan ve kabiliyetleriyle çözüm üretecek konutlara ulaşmayı hedeflediklerini ifade ederek, özellikle dar gelirle vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak için çabaladıklarını vurguladı. Turan, şöyle devam etti:


"Bugüne kadar TOKİ'nin yaptığı konutların yüzde 85'i sosyal konut uygulamasıdır. Bu oranı düşürmeden nitelikli sosyal konut üretimini hedefliyoruz. 2015 yılı için ki bunun 3 ayını geçtik şu anda, asgari 50 bin nitelikli sosyal konut, Anadolu'da ve şehirlerimizde ihale etmiş olacağız. Bu şu demektir; 2023 yılına kadar idaremizin 1 milyon konut hedefi var. Allah izin verirse, biz burada oluruz ya da olmayız, 2023 itibarıyla 1 milyon konut hedefini kesinlikle aşmış olacaktır. Bu şu demektir; 5 milyon insanımız, nüfusa baktığınızda TOKİ evlerinde oturacaktır."


İstanbul'da bin 500 konutu ayırdıklarını, kamu kurumlarıyla protokol de yapmadıklarını aktaran Turan, "Bir hafta oldu, tamamı kuralı satış, benim de yetkim yok, kimsenin de yok, vatandaşlarımız kuraya gelecek. 400'ü alt gelir grubu, bin 100'ü orta gelir grubu. Bir hafta içinde, daha 4 hatası var, 30 bin vatandaşımız peşinat da yatırarak buraya müracaat etti. Sivas'ta 750 konuta 12 bin 500 müracaat oldu" ifadesini kullandı.


Turan, dikey mimariden yatay mimariye geçtiklerini, yerel mimariye ve mahalle kültürünün yaşatılmasına önem verdiklerini dile getirerek, "Diyoruz ki hiçbir vilayette, ilçede en yüksek bina TOKİ binası olmayacaktır" görüşünü dile getirdi.


- "Kentsel dönüşümde yeni konseptimiz"


TOKİ'nin kentsel dönüşüm alanında yer alan en güçlü kuruluş olduğuna da değinen Turan, şunları kaydetti:


"53 vilayetimizde 106 alanda kentsel dönüşüm faaliyeti yürütüyoruz. Yeni konseptimiz kentsel dönüşümde Türkiye'nin depremselliğiyle doğru orantılı olarak, deprem kuşağı neresiyse kentsel dönüşüm önceliğimiz orası. Çok yakın zamanda Gemlik'te de yeni bir şehirleşme başlatacağız inşallah. Şu anda kentsel dönüşüm odaklı 40 bin konut inşaatımız devam ediyor, 280 bin konutluk da planlamamız var. Bunun için Başbakanımıza da hazırlık yaptık, sunacağız inşallah seçimden sonra. Bu stratejiyi daha yoğun şekilde kentsel dönüşüm odaklı devam ettirmemiz lazım." 


Turan, TOKİ'nin kalitede artık yeni bir evreye geçtiğini ifade ederek, "Bunu söylediğimde, medyanın bir kesimi, o malum olan medya şunu dedi; 'TOKİ Başkanı'ndan kaliteli itiraf, TOKİ Başkanı itiraf etti, demek ki eskiden kalitesiz yapıyorlarmış.' Şimdi 'Daha kaliteli yapacağız' diyorum" değerlendirmesinde bulundu.


- Bursa'nın Doğanbey Mahallesi'ndeki TOKİ konutları


TOKİ Başkanı Turan, idare tarafından Bursa'nın Doğanbey Mahallesi'nde inşa edilen konutlara ilişkin bir soru üzerine, "Doğanbey'in kurtarılmasını MMG Bursa Şubesine havale ediyoruz. Meclis'te de söyledim bunu; şuna inanıyorum, samimi olmazsak, bir şeyle samimi yüzleşemezsek olmaz. Bir milletvekilimiz KİT Komisyonu'nda dedi ki 'Tamam iyi konuşuyorsun, felsefik cümleler de ediyorsun. Bu, Bursa'daki Doğanbey konutları için ne düşünüyorsunuz?' Geldik gördük ne olduğunu. Bursa'daki Doğanbey konutları Bursa'ya yakışmamış. Evet, saygılarımı sunuyorum o konuda."


Turan, "Mevcut Kentsel Dönüşüm Yasası'nın yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Mevcut Kentsel Dönüşüm Yasası iyi bir çaba, yeterli mi yeterli değil. Yasal anlamda bana göre bazı boşluklar var. Onlarda işte Danıştay ya da idari mahkemeler tabii bazı kotaları var ama yine de iş yapılabilecek düzeyde bir finansal ayağı var bu işlerin yani daha yapmamız gereken iş var. Bunları tartışırken iş yapmaya devam etmemiz lazım. Yeterli mi, yeterli değil" yanıtını verdi.


AA




Geri Dön