25 / 12 / 2024

TOKİ Başkanı`ndan İstanbul ve Ankara değerlendirmesi

TOKİ Başkanı`ndan İstanbul ve Ankara değerlendirmesi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Merkez Bankası Başkanlığı ile kamu bankalarının genel müdürlüklerinin İstanbul'a taşınması kararı konusunda, "Hükümet, bilimsel olarak araştırıp, soruşturup, dünya konjonktürüne en uygun kararı vermişt






Bayraktar, yaptığı değerlendirmede, "Bu kararın, İstanbul'da altyapı sorunlarını ağırlaştıracağı, nüfus artış hızını artıracağı" yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını belirtirken, "tam tersi, İstanbul'dan sanayi nüfusunun çıkması ile nüfus artış sorununun çözüleceğini" öne sürdü.


İstanbul'a taşınma konusunda halen, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası ile görüştüklerini, Merkez Bankası ile henüz görüşmediklerini açıklayan Bayraktar, "Talep ederlerse onlara da yer veririz, yerimiz var" diye konuştu.


Kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasının, özelleştirme sürecinde bu bankaların cazibesini artıracağını da belirten Bayraktar, "Bundan ekstra bir kaynak sağlanacaksa, bu da devlete gitsin" dedi.


"Dünyanın hiç bir yerinde merkez bankaları başkentlerin dışında değil" şeklinde eleştiriler olduğunu hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Hükümet, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunu, bilimsel olarak araştırdı, sordu-soruşturdu. Dünya konjonktürüne baktı, ondan sonra karar vermiştir. Türkiye'nin durumu farklı. Merkez Bankası zaten vatandaştan mevduat toplayan veya vatandaşa kredi veren bir banka değil. Bankalarla irtibatı var, piyasayı düzenliyor. Bankalar da İstanbul'da. İstanbul'u sanayi şehri olmaktan kurtarmak lazım. Şimdi tam bir curcuna, sanayi, ticaret, finans hepsi var... İstanbul'u Balkanların, Kafkasların, Ortadoğu'nun ve dünyanın cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. İstanbul'a 20 milyon turist çekmemiz lazım. Tarihi dokusunu ön plana çıkarmamız lazım. Kültürel derinliği, kliması, florası, faunası, naturası, güzellikleri, topoğrafyası çok önemli. Bunları ön plana çıkarıp, sanayiyi biraz uzaklaştırmak lazım. Rusya'dan Ukrayna'dan gelen çok iyi imkanlar var. Bunları değerlendirmek lazım. Para Ankara'ya değil, İstanbul'a gelir ve İstanbul'dan para akar..."


İstanbul'a taşınma konusunda sadece Vakıflar Bankası, Halk Bankası ve Ziraat Bankası ile görüştüklerini, Merkez Bankası ile görüşmediklerini kaydeden  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Bu bankalarla gelecek haftadan itibaren daha ciddi görüşeceğiz. Eğer Merkez Bankası da yer isterse verebiliriz" dedi.


Deprem riskinin taşınmaya önemli engel olmayacağını vurgulayan Bayraktar, "İstanbul 4 bin yıllık bir şehir. Depreme karşı bina sağlam yapılırsa, sorun olmaz. Ayasofya, Süleymaniye, yüz yıllardır ayakta. Depremden değil, sakat yapı yapmaktan korkacaksınız" diye konuştu.


Bayraktar, Ataköy'deki arsanın imar palının kesinleşmediğini bu hafta Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ele alınabileceğini belirtirken, bu arazide henüz kat sınırı bulunmadığına da işaret etti.


Bankalara verilecek arsaların değeri konusunda bankalar, Emlak Konut GMYO, TOKİ ile birlikte ortak kıymet takdir komisyonları kurulması gerektiğini anlatan Bayraktar, "gelir paylaşımı projesi uygulasanız daha mı karlı çıkarsınız" şeklindeki soruya, "Bu işten de zararlı çıkmayız, niye zararlı çıkalım, zararlı çıkmak istemeyiz" diye yanıt verdi.


Bayraktar, arsaların değeri konusunda şu anda bir rakam vermenin yanlış olacağını söyledi.


-"ANKARA'YI ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ ŞEHRİ YAPMAK LAZIM"


"İstanbul'da nüfus artışının ve büyümenin kontrol altında tutulması, girenden ayakbastı parası alınması gibi çözümlerin zaman zaman hükümet tarafından da dile getirildiğinin" hatırlatılması üzerine Bayraktar, şunları söyledi: "Merkez Bankası'nın taşınması nüfusu artırmaz. Aksine, İstanbul'u finans merkezi yapıp, İstanbul'dan sanayi nüfusunu boşaltmak lazım.


Ankara'yı orta ölçekli sanayi şehri yapmak lazım. Matbaa, ayakkabı, mobilya, hububat işleme gibi hava kirletmeyen sanayilerin Ankara'dan Temelli'ye doğru koridor içinde yerleştirilmesi lazım. Başkent olması bir şans. Ankara, sadece memur şehri olmaktan çıkarılmalı ve nüfusu çeşitlendirilmeli. Eskişehir, Konya, Kayseri, İstanbul ve Bursa'ya çok yakın. Çok önemli bir konjonktürü var. Bu nedenle Ankara'yı orta ölçekli, hava kirliliği yapmayan bir sanayi ile donatmamız lazım.


Temelli'ye doğru çok güzel organize sanayi bölgeleri seçildi. Kazan'da da var. Ankara'yı çevresi ile birlikte kuvvetlendirmek gerekiyor." TOKİ Başkanı Bayraktar, Ankara'da "Disneyland" projesini de gündemde tuttuklarını belirtirken, "Onu yapmamız lazım. Disneyland  Ankara  için daha uygun bir proje. Ortadoğu'dan, Türkiye'nin her tarafından uçakla, trenle, otobüsle gelinebilir. Gündemde bunu tutuyoruz" dedi.


-"ÖZELLEŞTİRMEDE BİR AVANTAJ SAĞLAR"-


İstanbul'a taşınması öngörülen bankaların özelleştirme kapsamında olduğu ve bu özelleştirme sürecinin de çok uzun sürmeyeceğinin planlandığının hatırlatılması üzerine TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şu görüşü savundu: "Bu bankaları siz şimdi İstanbul'a getirmezseniz, özelleştirmeden sonra gelecek. Bir tane bile özel bankanın merkezi Ankara'da değil.


Özelleştirmeden önce İstanbul'a taşınırsa, bu bankalara talep daha artar. Bu avantajdan devlet yararlansın, daha iyi şartlarda değerlendirilsin. Özelleştirme ile sağlanacak kaynak devlete kalsın. Bu bankaların binalarını yapması, teknik eleman olarak söylüyorum, 2-3 yıl sürer. (Özelleştirme süreci uzayabilir mi), bence bu süreçte daha cazip hale gelir."


Geri Dön