30 / 04 / 2024

TOKİ dikey mimariden yatay mimariye geçiyor!

TOKİ dikey mimariden yatay mimariye geçiyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, Hükümet programında da yer aldığı üzere, bundan sonraki hedeflerinin “dikey mimariden yatay mimariye geçiş” olduğunu açıkladı.



Dergimizin Ekim sayısında  TOKİ  paydaşlarına seslenen Başkan Turan, 2023 hedeflerine ulaşabilme çaba ve heyecanıyla, şehirleri geleceğin Türkiye’sine taşıyacak değişimlerin adımlarını attıklarını belirtti. Türkiye son 12 yılda hızlı bir gelişim süreci yaşadığına değinen Turan, “Kişi başına milli gelirin 2 bin 500 dolar olduğu bir Türkiye’den, milli gelirin 10 bin dolara yükseldiği bir ülkeye ulaştık. İnsanlarımızın barınmaya dönük acil beklentilerini karşılama idealiyle yapılan konutlar, kuşkusuz o günlerin sosyal ve ekonomik koşullarında üretildi. Geride kalan yıllarda, özellikle dar gelirli vatandaşlarımıza sağlanan imkanlar; onlara birer “yuva” sağlayabilme çabası, idaremiz, vatandaşımız ve ülkemiz için gurur kaynağı oldu” dedi.


Yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Başkan Turan, artık vatandaşların TOKİ’den beklentilerinin farklılaştığını ve daha üst seviyeye taşındığını ifade etti. Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu nedenle; dünün beklentilerine, dünün imkan ve kabiliyetleriyle çözüm üreten TOKİ konutlarından, 2023 vizyonunu barındıran konutlara geçmek için, gece gündüz, samimi bir çaba ile çalışıyoruz. Hükümetimizin programında da yer aldığı üzere, idaremizin bundan sonraki hedefi, dikey mimariden yatay mimariye geçiştir; Sayın Başbakanımızın ifadesiyle “kadim şehirlerimizde dikey değil, yatay mimariyi geçerli kılmaktır...” Bu bakışı yansıtacak yeni çalışmalarımızı, birincil hedef kitlemiz alt gelir grubu projeleri ve orta gelir grubuna hitap eden projelere yansıtıyoruz. Mardin, Diyarbakır, Kars, Muş, Malatya, Şanlıurfa, Kocaeli ve daha pek çok şehrimizde, “barınma merkezi” anlayışıyla değil, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine, estetiği gözeten “konforlu yaşam alanları” sunma yaklaşımıyla çalışıyoruz. İnşa süreci gereği, bundan birkaç yıl sonra sonuçlarını almaya başlayacağımız çalışmaların, standart TOKİ konut projelerinden uzaklaşarak farklılaştığını, şehirlerimizin kendine has kimliklerini taşıdığını ve vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek bütünlüklü bir yaklaşımla şekillendiğini hep birlikte göreceğiz.”




Mutlak Kalite


Kalite ve nitelikleri arttırılmış konut üretiminin TOKİ’nin öncelikleri arasında ilk sırada geldiğine dikkat çeken Turan, “Kalite kavramı, TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşuludur. Hedefimiz, konutlarımızın yakın gelecekte önce “kalite” ile anılıyor olmasıdır. Bunu sağlayacak olan da kuşkusuz üretim malzemeleridir. Bu nedenle; üretici tüm paydaşlarımızın “TOKİ’nin kalitede yeni bir safhaya geçtiğini” bilmeleri, kritik önemdedir. Üreticilerimizin, aynı anlayışı benimseyerek, yüksek kalite ile idaremizle işbirliği arayışına gireceğine, toplumsal beklenti ve duyarlılıklara saygılı şehirler inşa etme kararlılığımıza samimi katkı sağlayacağına, içtenlikle inanıyorum. Kıymetli paydaşlarımız, Bu uzun soluklu süreçte, TOKİ’yi, gayrimenkul sektörüne veri üreten, değer üreten bir kurum olarak geliştireceğiz. Ulusal ve uluslararası mimarlık ofislerimizin, güçlü müşavirlik kuruluşlarımızın, tedarikçilerimizin “referans noktası” olan bir TOKİ, emin olun, hem iş ortaklarımıza hem ülkemize büyük kazanımlar ve itibar sağlayacaktır” diye konuştu. 


TOKİ Haber


Geri Dön