04 / 10 / 2024

TOKİ, Diyarbakır Surları çevresini yeniliyor

TOKİ, Diyarbakır Surları çevresini yeniliyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Diyarbakır"daki  Sur bölgesinin gecekondulardan ve plansız yapılardan kurtarılması için kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlattı




TOKİ"den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Diyarbakır  gezisinde "himayesine" aldığı tarihi Sur bölgesinin, valilik-TOKİ-belediye  işbirliğiyle yürütülen projelerle ayağa kaldırılacağı belirtildi. Tarihi Sur bölgesinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken,  bölgede yaşayanların  TOKİ  konutlarına nakledilmesi konusunda kura aşamasına  gelindiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından himaye altına  alınan tarihi Diyarbakır Surları, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir ve Sur  Belediyesi ile TOKİ tarafından yürütülen Alipaşa-Lalebey ve Suriçi (Cevatpaşa)  Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projeleri ile gecekondulardan kurtarılacak. Sur  çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak
 alan, kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda  değerlendirilecek.

Sadece kamulaştırma bedeli 60 milyon lirayı bulan proje kapsamında evi  yıkılan ailelere, TOKİ"nin çölgüzeli bölgesinde yaptığı konutlardan verilecek.  Sur bölgesindeki gecekonduları yıkılanlar, 5 Ocak çarşamba günü çekilecek kura  ile TOKİ"nin çölgüzeli bölgesinde yaptığı yeni evlerine nakledilecek.  Gecekondusunun yerine TOKİ"den konut almak istemeyen aileler için ise 10 milyon
 liralık ödeme yapıldı. Proje tamamlandığında Cevatpaşa"da bulunan şžemhane-Hz.Süleyman Camii  çevresi ve Sahabe mezarları da tarihi önemlerine uygun olarak ön plana çıkacak.

ROTTERDAM"I KURTARAN ENSTİTÜDEN İşžBİRLİÄžİ TEKLİFİ
Açıklamaya göre, Hollanda-Rotterdam Erasmus Üniversitesi"ne bağlı IHS  Enstitüsü üyesi bir grup akademisyen, TOKİ"yi ziyaret ederek, Diyarbakır  Surları"nın ayağa kaldırılması için işbirliği teklifinde bulundu. İkinci Dünya  Savaşı"nda tamamen yıkılan Hollanda"nın Rotterdam"ı yeniden inşa etmek amacıyla  kurulan IHS Enstitüsü yetkilisi Jan Fransel ve beraberindeki heyet, geçen yıl  Aralık"ta TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüşerek Diyarbakır"da yürütülen  çalışmalar için ortak proje teklifinde bulundu.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

TOKİ"den Diyarbakır"a dönüşüm desteği

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) , Diyarbakır ve Sur bölgesinin gecekondulardan ve plansız yapılardan kurtarılması için kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Diyarbakır gezisinde ˜himayesine" aldığı tarihi Sur bölgesi, Valilik-TOKİ-Belediye işbirliğiyle yürütülen projelerle ayağa kaldırılacak. Tarihi Sur bölgesinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bölgede yaşayanların TOKİ konutlarına nakledilmesinde kura aşamasına gelindi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "un koruması altına aldığı tarihi Diyarbakır Surları, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir ve Sur Belediyesi ile TOKİ tarafından yürütelen Alipaşa-Lalebey ve Suriçi (Cevatpaşa) Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projeleriyle gecekondulardan kurtarılacak. Sur çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak alan a kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilece ğini belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, œSadece kamulaştırma bedeli 60 milyon TL"yi bulan proje kapsamında, evi yıkılan ailelere TOKİ"nin çölgüzeli bölgesinde yaptığı konutlardan verilecek. Sur bölgesindeki gecekonduları yıkılanlar, 5 Ocak çarşamba g ünü çekilecek kura ile TOKİ"nin çölgüzeli bölgesinde yaptığı yeni evlerine nakledilecek. Gecekondusunun yerine TOKİ"den konut almak istemeyen aileler e de 10 milyon TL"lik ödeme yapıldı diye konuştu.

Proje tamamlandığında Cevatpaşa"da bulunan şžemhane-Hz.Süleyman Camii çevresi ve Sahabe mezarları da tarihi önemlerine uygun olarak ön plana çıkacak.

Rotterdam'ı yeniden inşa eden kurum Sur bölgesini gecekondudan kurtaracak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Diyarbakır ve Sur bölgesinin gecekondulardan ve plansız yapılardan kurtarılması için kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır gezisinde 'himayesine' aldığı tarihi Sur bölgesi, Valilik-TOKİ-Belediye işbirliğiyle yürütülen projelerle ayağa kaldırılacak. Hollanda-Rotterdam Erasmus Üniversitesi'ne bağlı IHS Enstitüsü üyesi bir grup akademisyen, TOKİ'yi ziyaret ederek, Diyarbakır surlarının ayağa kaldırılması için işbirliği teklifinde bulundu. 2. Dünya Savaşı'nda tamamen yıkılan Hollanda'nın Rotterdam şehrini yeniden inşa etmek için kurulan IHS Enstitüsü yetkilisi Jan Fransel ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz ay TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmüştü.

Alipaşa-Lalebey ve Suriçi (Cevatpaşa) Mahalleleri Kentsel Dönüşüm projeleriyle gecekondulardan kurtarılacak. Sur çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak alan, kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilecek. Tarihi Sur bölgesinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bölgede yaşayanların TOKİ konutlarına nakledilmesinde kura aşamasına gelindi. Sadece kamulaştırma bedeli 60 milyon lirayı bulan proje kapsamında, evi yıkılan ailelere TOKİ'nin çölgüzeli bölgesinde yaptığı konutlardan verilecek.

Sur bölgesindeki gecekonduları yıkılanlar, 5 Ocak çarşamba günü çekilecek kura ile yeni evlerine nakledilecek. Gecekondusunun yerine TOKİ'den konut almak istemeyen aileler için ise 10 milyon liralık ödeme yapıldı. Proje tamamlandığında Cevatpaşa'da bulunan şžemhane-Hz. Süleyman Camii çevresi ve sahabe mezarları da tarihi önemlerine uygun olarak ön plana çıkacak.
Zaman

Diyarbakır Surları TOKİ'yle canlanacak

TOKİ, Diyarbakır ve Sur bölgesinin gecekondulardan ve plansız yapılardan kurtarılması için kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlattı. Sur bölgesi, Valilik-TOKİ-Belediye işbirliğiyle yürütülen projelerle yeniden düzenlenecek. Sur çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak alan, kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilecek.Projede kamulaştırma bedeli 60 milyon lirayı bulacak.

Sabah Emlak


Geri Dön