02 / 05 / 2024

Toki Elazığ afet konutlarını 8 ayda tamamladı!

Toki Elazığ afet konutlarını 8 ayda tamamladı!

Elazığ"ı 8 Mart 2010 tarihinde sarsan depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın talimatıyla felaketzedelere konut inşa etme sözü veren TOKİ, sözünü tutarak 8 ay gibi rekor bir sürede afet konutlarını teslim etti...



 Elazığ"ı   8 Mart 2010 tarihinde sarsan depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın talimatıyla felaketzedelere en kısa sürede konut inşa etme sözü veren TOKİ, sözünü tutarak 8 ay gibi rekor bir sürede 1474 konut, 2 cami, 32 derslikli bir ilköğretim okulu ve spor salonunu tamamlayarak hak sahiplerine teslim etti.   TOKİ, afet konutlarındaki bu üstün başarısıyla, dünyanın diğer afet bölgeleri için örnek teşkil ediyor.
 
 
Türkiye konut sektörünün lideri olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), afete maruz kalan bölgelerde yaptığı inşaatlarla hem afetzedelerin ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılıyor, hem de uluslararası çalışmalara örnek oluyor.    TOKİ  son olarak,   8 Mart 2010 tarihindeki depremle sarsılan Elazığ"da verdiği sözleri 8 ay gibi kısa bir sürede yerine getirerek, deprem bölgesinde yepyeni ve güvenlikli bir yaşam alanı oluşturdu. Konutlar geçen hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da katıldığı bir törenle sahiplerine teslim edildi.
Elazığ depreminin hemen ardından bölgeye giden TOKİ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da talimatı ve desteğiyle bölgedeki ihtiyaçları hızla tespit ederek, proje ve inşaat çalışmalarına başladı.   çalışmalarını rekor bir sürede tamamlayan TOKİ, depremden 8 ay sonra 1474 konut, iki cami, 32 derslikli bir ilköğretim okulu ve spor salonunu tamamladı. İnşaat sürecini temelden, teslime 6 ayda tamamlayan TOKİ, bürokratik engeller nedeniyle konutları 8 ayda teslim etmiş oldu. Sağlamlık ve konfordan taviz verilmeden yapılan afet konutları, kuruldukları bölgelerin en prestijli yaşam alanı haline geldi.
 
İhtiyaca göre afet konutu
 
TOKİ, afete maruz kalan vatandaşların yaşam ve geçim şartlarını dikkate alan konut projeleri üreterek, afetzedelerin beğenisini kazanıyor. şžehir merkezinde yaşayanlara çok katlı site içinde konutlar yaparken, kırsal kesimde yaşayanlar için tek katlı, müstakil, ahır ve samanlıkları bulunan afet konutları inşa ediyor. Elazığ"da da bu çerçevede   proje üreten TOKİ,   Kovancılar ilçesine 958 konut ve 32 derslikli ilköğretim okulu ile 1 cami, Palu ilçesine 352 konut, Okçular köyüne altı ahır olan 140 konut ve bir cami, Demirtepe köyüne altı ahır olan 64 konut, Beyhan köyüne 48, Seydili köyüne 50, Karakoçan köyüne 144, Karakoçan Yüzevler"e 38, Karşıyaka"ya 36 konut ile Demirtepe"ye 1 cami, Kovancılar"a spor salonu ve Okçular"a 8 derslikli ilköğretim okulu yaptı.
 
TOKİ, arsa tahsisinde yaşanan bürokratik engeller, afet bölgesinde kaliteli malzeme bulma zorluğu, ulaşım imkanlarının dev iş makinalarının hareketini sınırlaması, hava ve zemin şartlarından kaynaklanan zorluklara rağmen, en kısa sürede afet konutlarını tamamlamayı başarıyor. Daha önce Batman Kuyubaşı konutlarının 1. Etabı"nı 11 ayda bitiren TOKİ,   Mardin Ilısu köyünün baraj suları altında kalacak olmasından dolayı yapılan 48 konutluk yeni köyü de 1 yılda tamamlamıştı. Bingöl"de 2003 depremi sonrası Ekinyolu"nda 208 afet konutu 8 ayda,   Genç ilçesindeki 80 konut ise 11 ayda tamamlanmıştı. Aynı proje kapsamında Bingöl Saray Uydukent Mahallesi"ne yapılan 368 afet konutu bir yılda hak sahiplerine teslim edilirken, Bursa Karaköy"de meydana gelen orman yangını sonrası hasar gören evlerin yerine yapılan 102 afet konutu 8 ayda, çankırı"da meydana gelen yangın sonrası yapımına başlanan 63 afet konutu bir yılda bitirildi.
 
Öte yandan Türkiye genelinde değişik dönemlerde meydana gelen deprem, toprak kayması, orman yangını, sel baskını ve kasırga gibi felaketler sonrası evleri yıkılanlar için TOKİ tarafından, 80 bölgede toplam 13 bin 139 afet konutu uygulaması başlatıldı.
 
TOKİ afet konutu anlayışını değiştirdi
 
TOKİ afet bölgelerinde gerçekleştirdiği projelerle alışılmış afet konutu anlayışını da değiştirdi. Türkiye genelinde yatığı konutlarda merkezi ısıtma sisteminden, merkezi uydu alıcısına,   yangın alarmından,   PVC kapı pencerelere, laminat mutfak dolaplarından, kapıcı telefonuna kadar hayatı kolaylaştıran özellikler barındıran yaşam imkanları sunuyor. Ayrıca, afet konutlarının yanında, ana sınıfları, modern laboratuarları, spor ve yemek salonu bulunan okullar, alışveriş merkezleri, sağlık ocağı ve camiler de yapıyor.
 
Dünyadaki afet örnekleri ise, TOKİ"nin gösterdiği başarının çok uzağında bir görüntü sergiliyor. Pakistan"da 2005"de meydana gelen deprem sonrası çadır ve konteynerlere yerleştirilen depremzedeler ancak 3 yıl sonra kalıcı konutlara geçebildiler. 29 Ekim 2008"de   Ziyarat yerleşim merkezinde kurulan geçici birimlerde kalanlar ise hala kalıcı konutlara geçemedi. 12 Ocak 2010"da Haiti"de meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonrası evleri yıkılan binlerce insanın ise kalıcı konutlara ne zaman geçeceği belirsizliğini hala koruyor.
 
Afet tek elde toplandı sorunlar çözüldü
 
Türkiye"nin son yıllardaki afet organizasyonlarındaki başarısının altında, afet yönetiminin tek elde toplanması da yatıyor. 1999 Marmara depreminde devlet birimleri arasında yaşanan dağınıklık dağınıklık ve koordinasyonsuzluk, daha sonra kurulan 58, 59 ve 60. Hükümetler tarafından alınan kararlarla ortadan kaldırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın özel çabasıyla oluşturulan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurularak, afet durumunda devletin bölgeye en geç 2 saat içerisinde müdahalesi sağlandı.   Afet yönetimini tek elde toplamak için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek"i görevlendiren Hükümet, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Acil Durum Genel Müdürlüğü ile diğer birimleri tek çatı altında topladı.

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler:

Toki, söz verdiği afet konutunu 8 ayda bitirdi

Sahiplerine Başbakan Erdoğan tarafından teslim edilen afet konutları hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Bayraktar, ihtiyaca göre konut ürettiklerini söyledi.

Afet organizasyonu tek elde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 ayda TOKİ"nin tamamladığı afet konutlarının anahtarlarını teslim ederken, afet organizasyonlarının tek elde toplanarak hızlandırıldığını söyledi. Verilen bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurularak, afet durumunda devletin bölgeye en geç 2 saat içerisinde müdahalesi sağlandı.

Elazığ"ı 8 Mart 2010 tarihinde sarsan depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın talimatıyla felaketzedelere en kısa sürede konut inşa etme sözü veren TOKİ, sözünü tutarak 8 ay gibi rekor bir sürede 1474 konut, 2 cami, 32 derslikli bir ilköğretim okulu ve spor salonunu tamamlayıp hak sahiplerine teslim etti. İnşaat sürecini 6 ayda tamamlayan TOKİ, bürokratik engeller sebebiyle konutları 8 ayda teslim etmiş oldu. TOKİBaşkanı ErdoğanBayraktar, afete maruz kalan vatandaşların hayat şartlarını dikkate alan konut projeleri yaptıklarını, şehir için çok katlı siteler, kırsal kesim için, ahır ve samanlığı olan tek katlı konut yaptıklarını söyledi.

UYDU DA VAR MERKEZİ ISITMA DA
Bayraktar, yeni projelerle afet konutu anlayışını değiştirdiklerini belirterek, projelerde merkezi ısıtma sisteminden uydu alcısına, yangın alarmından laminant mutfaklara, kapıcı telefonuna kadar hayatı kolaylaştıran çözümler sunduklarını da söyledi. Bayraktar, œAyrıca, afet konutlarının yanında, ana sınıfları, modern laboratuarları, spor ve yemek salonu bulunan okullar, alışveriş merkezleri, sağlık ocağı ve camiler de yapıyoruz dedi.
Türkiye


Geri Dön