09 / 05 / 2024

TOKİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na 16 stadyum yaptıracak!

TOKİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na 16 stadyum yaptıracak!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "16 stadyumun ihalesini bir takvim yılı içinde yapacak kadar sağlam bir ülkenin yurttaşları, bu kadar dik duran bir milletin vekilleri olarak kendimizle iftihar etmeli, gurur duymalıyız" dedi



Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "16 stadyumun ihalesini bir takvim yılı içinde yapacak kadar sağlam bir ülkenin yurttaşları, bu kadar dik duran bir milletin vekilleri olarak kendimizle iftihar etmeli, gurur duymalıyız" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2012 Yılı Bütçesi üzerinde eleştirileri yanıtlayan Kılıç, bakanlık olarak Türkiyenin muhtelif yerlerinde 154 yapımı devam eden projeleri bulunduğunu, 2012 yılı yatırım bütçesine dahil ettikleri projelerin ise 130 olduğunu bildirdi.

Bunların bir kısmının proje aşamasında olduğunu, önemli kısmına ise arsa ve yer teminine hız verdiklerini anlatan Kılıç, "Hedefimiz; 2011 yılında başlayanları dahil ederek 2014 sonuna kadar Türkiye genelinde kapalı yüzme havuzu olmayan bir tek il bırakmamaktır" açıklamasında bulundu.

Trabzon ve Erzurumun spor altyapısın tamamlayan iller olduğunu, Mersinde Akdeniz oyunlarının gerçekleşeceğini hatırlatan Kılıç, kente kazandırılacak yeni stadyumla birlikte toplam 12 parça yeni eser, 40 da eski eseri onarımını yaparak Mersinin spor altyapısını da tamamlamış olacaklarını anlattı.

Kılıç, 176 ayrı yerde sentetik çim yüzeyli futbol sahalarının yapımını planladıklarını, ihalesi yapılan, ödeneği konulan, ihale aşamasında olan ya da yer teminine çalışılan ayrıca 121 sentetik çim yüzeyli futbol sahasının yapım ve projelendirme aşamasının sürdüğünü bildirdi.

Hangi illerde stadyum yapılacağı konusunda da bilgi veren Kılıç, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanın seçim öncesinde söz verdiği tüm illerde stadyum projeleri devam etmektedir. Afyonkarahisar temeli attık,  TOKİ  inşaatı devam ettiriyor. Protokolü imzalanan iller; Batman, Gaziantep, Hatay, Malatya, Mersin, Sivas, Trabzon, Adana, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Samsun. İstanbuldaki stadyum Türk Telekom Arenayı zaten tamamladık, hizmet vermeye devam ediyor

İhale sonrası bu stadyumların yaklaşım maliyeti, en az 1,2 veya  1,3 katrilyon lira civarında olacak. Yunanistanın emekli maaşlarını ödeyemediği, İtalyada hükümetin ekonomiyi yönetemediğinden dolayı istifa ettiği küresel ekonomik kriz döneminde 16 stadyumun ihalesini bir takvim yılı içinde yapacak kadar sağlam ülkenin yurttaşları, bu kadar dik duran bir milletin vekilleri olarak kendimizle iftihar etmeli, gurur duymalıyız. Bu eserler bizim. Bu işleri yaparken kaynağı hiçbirimiz babamızın evinden getirmedik. Çok çalıştık. Bu toprakların kaynağını paraya, imkana, fırsata dönüştürdük, bu projeleri yapabilecek bir dirayeti, istikrarı ortaya koyabildik. AK Partiyi, Hükümeti, kendimi kastetmiyorum, Türk milleti olarak kendimizle ne kadar gurur duysak azdır."

Kılıç, Spor Totodan futbola aktarılan kaynağın 1 katrilyon 17 trilyon lira, TFF ve Basketbol Federasyonu dahil kulüplere aktarılan toplam kaynağın 1 katrilyon 270 trilyon lira olduğunu belirterek, "Bunun yanında sadece 61 federasyona ve sadece 2011 yılında aktardığımız kaynak ise 137 trilyon... Federasyonlara 2010 yılında aktardığımız kaynak 195 trilyon" dedi.

"2 YILDA 192 YURT..."

Bakan Kılıç, bir milletvekilinin eleştirisine üzüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Türkiyesi hepimizin ortak değeri. Bir milletvekilimiz konuşurken, Atatürk, Cumhuriyet dediklerinde samimiyetlerine inanmıyorum dedi. Art niyetli olduğunu düşünmek istemiyorum. İyi niyetli olunuz, müsterih olunuz; eğer Atatürk, Cumhuriyet, hukuk, insan hakları ve özgürlükler diyen benim arkadaşlarım ise benim zerre kadar tereddütüm yok. Muhalefetteki arkadaşlarımın bu konuda yaklaşımından benim zerre kadar tereddüt duymam söz konusu değil. Kullandığımız imkanlar Cumhuriyet Türkiyesinin imkanlarıdır. Bunu böyle bilmeliyiz. Her birimiz geldiğimiz yeri çok iyi bilmeliyiz. Bulunduğumuz yerde, Cumhuriyet ve demokratik rejiminin bize sunduğu imkanlar, fırsatlar sayesinde bulunuyoruz."

Kılıç, yakın dönem tarihinde bir takvim yılında 192 yurt projesinin aynı takvim yılına tarihlendiği başka bir dönem yaşanmadığını belirterek, 192 yurt projesiyle ortaya çıkacak yeni yatak kapasitesinin  110 bin olduğunu, bunun 2 yıl gibi kısa sürede yapılacağını söyledi. Yeni yurt yapılan yerleri sayan Kılıç, "Bitmedi... Allah bereket versin" dedi.

Bir milletvekilinin "Kürdistan bölgesi yatırımlardan mahrum bırakılıyor" ifadesini kullandığını belirten Kılıç, Türkiyenin 7 coğrafi bölgesi olduğunu hatırlattı.

Kılıç, "Türkiyede Kürdistan diye bir bölge yoktur.  Hepimizin coğrafyamızın her parçasında birlikte hayat sürdüğümüz ülkemiz var. Bu ülkeyle gurur duymalıyız. Bu ülkede yeni bölge ihdas etmenin kimseye sağlayacağı en küçük katkı, rütbe, paye söz konusu değil. Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Arnavutuyla etle tırnak olmuş bir tek milletiz. Bunu tartışmanın anlamı yok" diye konuştu.

AA


Geri Dön