15 / 05 / 2024

TOKİ Hasankeyf'in yenisini halkın isteğine göre kuracak!

TOKİ Hasankeyf'in yenisini halkın isteğine göre kuracak!

Raman Dağı eteklerinde kurulan yeni Hasankeyf yerleşim alanına kamu binaları, alışveriş merkezi, spor alanı ile Hasankeyflilerin istekleri doğrultusunda örnek evler yapılacak



Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan GAPın anahtar projesi konumundaki Ilısu Barajı suları altında kalacak olan Batmanın Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalar hızla sürüyor.

Yaklaşık 59 yıl önce projelendirilen ve ancak 5 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katıldığı törenle temeli atılan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan GAPın anahtar projesi konumundaki Ilısu Barajı suları altında kalacak olan Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalar sürüyor.

TOKİ, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve DSİ arasında imzalanan protokol gereği,  TOKİ  yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalar yürütüyor. Hasankeyf Kaymakamı Cevat Uyanık, yaptığı açıklamada, eski Hasankeyfin karşısında Raman Dağı eteğinde kurulan yeni Hasankeyf ilçesinin toplam 4 mahalleden oluşacağını, birinci etabının yapımına başlanan yeni Hasankeyfe kamu kurum binaları, alışveriş merkezi, spor alanı ve Hasankeyflilerin isteği üzerine yapılacak olan 9 örnek model evler yapıldığını söyledi.

Önümüzdeki yılın ağustos ayında tamamlanması planlanan 1. etap binaların Hasankeyfliler için sergileneceğini, biten evleri gezen Hasankeyflilerin beğendikleri evlerin modeli ve büyüklüğüne göre ev isteyebileceğini kaydeden Uyanık, sosyologlar eşliğinde her vatandaşın evine tek tek giderek yeni Hasankeyf yerleşim birimini anlatacaklarını bildirdi.

Hasankeyfin nüfusunun 3 bin olduğunu ifade eden Uyanık, şöyle dedi:

"Yeni yapılacak olan Hasankeyf yerleşkesi 5 bin kişilik olacak. Hasankeyfte 788 haneyi sosyologlar eşliğinde ziyaret edeceğiz ve bu hanelere yeni Hasankeyf projesinin neler, sosyal hayatın nasıl olacağını ve kamu hayatının nasıl olacağını videolarla anlatıp vatandaşlardan yeni Hasankeyfteki taleplerinin neler olduğunu, hanelerini nasıl istediklerini, bu konuda ne beklentileri varsa bunların hepsini kaydedip yeni yapılacak konut ve projelerde bunları uygulayacağız. Böylece bizzat vatandaşın ayağına giderek devletin yapmış olduğu bu projeyi biz anlatacağız. Vatandaşların beklentisini ilgili bakanlıklara ileteceğiz."

GÖL MANZARALI EVLER OLACAK

Yeni yerleşim yerinde evlerin göl manzaralı olacağını, çok ciddi projelerin hayata geçirildiğini anlatan Uyanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vatandaşların talepleri arasında tandırlar da bulunuyor. Her mahalleye Midyat taşından tandır evleri yapılacak. 10 yataklı devlet hastanesi ve okulları olacak. Taziye evleri yapılacak. İlk etapta 9 farklı tipte 58 daire yapılacak. Bölgede hava sıcak olduğu için yaz aylarında vatandaşlar damlarda yatıyor. Bu nedenle evlerinin balkonunun da büyük olmasını istiyor. Taleplere göre konutlar yapılacak. Örnek konutlardan sonra talepler alınacak. Şu anki Hasankeyfin yerleşim alanı 50,82 hektar alan, planlanan yeni Hasankeyf ise 284,86 hektar olacak. Yeni yerleşim alanı 6 kat büyümüş olacak. Yeşil alan miktarı ise şu ankinde 0,78 hektar yani ilçesin yüzde 2si, yeni yerleşim alanında ise bu oran 78,7 hektar yani ilçenin yüzde 27sine tekabül edecek. Yeşil alan miktarı 80 kat daha fazla olacak. 2015 yılında barajın gövdesi bitecek. Hedef de 2015 yılında yeni Hasankeyfi bitirmek. Konut arzının hızına bağlı olarak aynı anda birçok firma çalışarak yeni Hasankeyfi inşa edecek. Öncelikle kamu binaları, hastane ve okullar hizmete girecek. Sonra her şey bittikten sonra vatandaşlar konutlara yerleşecek."

TOKİden ihaleyi alan ve yeni Hasankeyfin inşaatına başlayan Aydın İnşaat Proje Koordinatörü İnşaat Mühendisi Suat Dizman da yeni Hasankeyf yerleşim alanının 4 mahalleden oluşacağı ve 1. etabına başlandığını, bu etabın 2012 ağustos ayında teslim edileceğini söyledi.

Öncelikle hükümet konağı, belediye hizmet binası, çok amaçlı salon, PTT, emniyet amirliği, 24 derslikli okul, alışveriş merkezi, cami ve 58 adet konutun yapıldığını ifade eden Dizman, "Bunlara hizmet amaçlı olarak 5 bin kişilik arıtma tesisi yapılıyor. Çevre düzenlemesi ve yol asfaltları yürüyüş yolları bu projeye dahildir. Önümüzdeki yılın ekim ayına kadar süremiz var. Ama ivedi bir çalışma ile erken teslim etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz ise biran önce bu inşaatların bitmesini istediklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"İnsanca yaşayacağımız evler oluyor. Şu anda yaşadığımız Hasankeyfte içler acısı bir durum var, burada yapılacak bu yeni Hasankeyf, uydu kent görüntüsünde. Okulu, hastanesi, stadyumu, alışveriş merkezleri, fuar alanları, köprüleri kısacası her şeyi var. Hasankeyften taşınan kültür varlıklarının olacağı bölgenin en büyük kapalı müzesi olacak. Bu da müthiş bir şehir olacağını gösteriyor."

AA


Geri Dön