22 / 12 / 2024

TOKİ, Hasankeyf'te inşaatlara önümüzdeki ay başlayacak

TOKİ, Hasankeyf'te inşaatlara önümüzdeki ay başlayacak

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim alanıyla ilgili inşaat çalışmalarına önümüzdeki ay başlanacak



Yaklaşık 57 yıl önce projelendirilen ve ancak 3 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle temeli atılan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan GAP'ın anahtar projesi konumundaki Ilısu Barajı'yla suları altında kalacak olan Hasankeyf ilçesinin yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalar hızla sürüyor.

TOKİ, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve DSİ arasında imzalanan protokol gereği,  TOKİ  yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalar yürütüyor. Çalışmalar kapsamında önümüzdeki ay yeni yerleşim yeriyle ilgili yapılacak ihalenin ardından inşaat çalışmalarına başlanacağı bildirildi.

Batman Vali Yardımcısı Osman Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imzalanan üçlü protokol uyarınca herkese bir görev verildiğini, yeniden yerleşim alanıyla ilgili çalışmayı TOKİ'nin yürüttüğünü söyledi. Yeni yerleşim alanıyla ilgili imar planı yapılan alanın 300 hektar, imar planı yapılmamış ancak kamulaştırılmış 165 hektarlık bir alanın daha bulunduğunu anlatan Varol, toplam 465 hektar alana kurulacak olan yeni Hasankeyf'in 35 hektarlık alana sahip olan şimdiki Hasankeyf'in 13 katı olduğunu belirtti.

-HER İHTİYAÇ DÜŞÜNÜLDÜ-
Yeni yerleşim alanında 7 farklı konut mimarisinin çalışıldığını, kamu binalarının projelerinin hazırlandığını kaydeden Varol, imar planında ilçe merkezinde yaşayacak vatandaşların her ihtiyacının düşünüldüğünü aktardı.

İmar planının Hasankeyf'in tarihinden esinlenerek hazırlandığını, bu nedenle TOKİ'nin yerel mimariyi ve yerel dokuyu kullanacağını dile getiren Varol, binalarda yerel mimari ile yerel taşlar kullanılacağını kaydetti.

Evlerin vatandaşların taleplerine göre yapılacağını ifade eden Varol, şöyle dedi:
"Bölgenin taşları kullanılacak. TOKİ'nin planı içinde tüm kamu binaları var. PTT, emniyet, kaymakamlık, sağlık ocağı, polisevi, öğretmenevi gibi kurumlar olacak. Çarşı merkezi, açık ve kapalı müze bulunacak. Hasankeyf'in sembolü olan eserlerin yeniden canlandırılması söz konusu olacak. Aynılarının kopyaları yapılacak ve kentin değişik yerlerinde sergilenecek. TOKİ ilk etapta imar planı doğrultusunda hükümet konağı, belediye, ilçe
emniyet müdürlüğü, ilçe jandarma komutanlığı, PTT gibi kamu binalarını inşa edecek. Ticaret merkezi, sağlık merkezi ve camisi ve ilk etap konutlarını yapacak. 2010 yılı başında yani önümüzdeki ay başlamayı üşünüyorlar. İhaleye çıkılacak sonra da yeni yerleşim yeri inşaatına başlayacaklar."

-CAZİBE MERKEZİ OLACAK-
Varol, boş ve dolu toplam 596 hanenin Hasankeyf ilçesinde bulunduğunu, ilk etapta bunlar için 600 konut yapılsın denildiğini aktararak, ancak yeni yerleşim yerinin cazibe merkezi bir yer olacağını, daha önce göç etmiş
Hasankeyfliler de düşünülerek konut sayısının bine kadar da çıkarılmasının düşünüldüğünü anlattı.

İlçede 3 yıl boyunca Kaymakam olarak görev yaptığını dile getiren Varol, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Orada yaşayan vatandaşlar bunun biran önce gerçekleştirilmesini istiyor. Özellikle mimari tipler ortaya çıktıktan sonra vatandaşın yaklaşımı çok pozitif oldu. Yüksek standartta yaşamayı herkes ister. 3 yıl kaymakam olarak
görev yaptığım Hasankeyf'te çok yürüyüş ve toplantılar gördüm ama Hasankeyf halkının önünden geçip yürüdüler. Yani Hasankeyf halkıyla yürümediler.

Hasankeyf'e gidip bir gün kalınarak çok fazla bir şey yapılamaz. Orada yaşamak lazım. O insanlar da yaşam standardının yükseltilmesini istiyor. Hasankeyf'te vatandaş baraja karşı, barajı istemiyor yaklaşımını görmedim."

DÖRT DÖRTLÜK İMARI PLANI
Yeni yerleşim yerinin bölge için örnek bir ilçe olacağını, bunun çok büyük bir şans olduğunu belirten Varol, bir yerleşim yerini bugünün modern teknikleriyle sıfırdan planlandığını, her ihtiyacının düşünüldüğünü, her şeyi ona
uygun olarak yapıldığını vurguladı.

İmar planının dört dörtlük olduğunu, halkın ihtiyaçlarının bizzat tespit edildiğini kaydeden Varol, kendi kendine spontane gelişen bir ilçe değil de her şeyi baştan ve günün standartlarına, tekniğine, ihtiyaçlarına göre lanlandığını
bildirdi.

Yeni yerleşim yerinin ideal bir ilçe olacağını anlatan Varol, "Baraj yapımından sonra yeni Hasankeyf gölün kenarında olacak. Karşısında tarihi kale, içinde müzesi olacak. TOKİ'deki arkadaşlar bu konuda gerçekten çok iyi çalışmışlar. Vatandaşın rahatı için çok ciddi bir gider olacak" diye konuştu.
AA


Geri Dön