02 / 05 / 2024

TOKİ Keçiborlu inşaatının durdurulması tartışma yarattı

TOKİ Keçiborlu inşaatının durdurulması tartışma yarattı

Isparta'nın Keçiborlu ilçesindeki 224 dairelik TOKİ inşaatının durdurulması tartışmalara yol açtı



Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde üç yılda bürokratik işlemleri tamamlanan, ihalesi yapılıp yer tesliminden sonra yüklenici firma tarafından hafriyatı alınan 224 dairelik  TOKİ  inşaatının durdurulması çeşitli tartışmalara yol açtı.
TOKİ inşaatını durduran Anadolu Cevher Madencilik AŞ Sahibi AK Parti Senirkent İlçe Başkanı Abdullah Tola, gazetecilere yaptığı açıklamada, Keçiborlu'daki bin 500 hektarlık kükürt sahalarının kullanım hakkının 10 yıllığına kendisine ait şirkete verildiğini söyledi.

Madencilik Genel Müdürlüğü'nden tahsis edilen saha üzerinde kükürt ve diotomit işlediklerini, elde edilen ürünün de organik tarımda gübre olarak kullanıldığını belirten Tola, TOKİ Projesi'nin kendisine işletme hakkı verilen maden sahası içerisinde geçtiğini kaydetti. TOKİ Başkanlığı'na maden ruhsatı ile sahanın krokisini sunduğunu belirten Tola, "Bin 500 hektarlık kükürt sahasının kullanım hakkı bana ait. Yasaların tanıdığı hakkı kullandım. Onlar da inşaatı durdurdu. TOKİ'den buranın maden sahası olduğu saklanmış" dedi.

Keçiborlu'daki kükürt sahalarında organik tarımda kullanılan gübre imal ettiklerini bildiren Tola, elde edilen ürüne Tarım Bakanlığı'nca organik ve organomineral gübre tescili verildiğini söyledi. Ürünle ilgili AB sertifikasına da sahip olduklarını kaydeden Tola, günde 15 ton üretim kapasitesine sahip bir işletme kurduğunu anlattı. Tola, organik gübreye Bionur markasının da tescil ettirildiğini bildirdi.

Abdullah Tola, Keçiborlu'ya katma değer üretecek yatırım için belediyeden ruhsat alamadıklarını da savunarak, Devlet Demir Yolları'nın terk ettiği istasyon binasını işletme olarak kiraladığını ancak Keçiborlu Belediyesi'nin buraya uzun zamandır işletme ruhsatı vermediğini ileri sürdü.

MADEN SAHASI DEĞİL

Keçiborlu Belediye Başkanı Turgut Soykan da, maden sahası diye inşaatın durdurulmasına tepki gösterdi. Söz konusu itirazın yapıldığı sahanın maden sahası olmadığını iddia eden Soykan, 10 yıllığına işletim hakkı verilen sahanın kükürt işleme bölgesi olduğunu söyledi.

Soykan, kükürt sahaları işletmecisi Abdullah Tola ile ruhsat konusunda problem yaşadıklarını da doğruladı. Soykan, TOKİ Başkanlığı'nın ihalesi tamamlanıp, hafriyatı alınan inşaatın durdurulmasına bir anlam veremediklerini belirterek, "TOKİ'nin inşaatına başlanmış bir projeyi 3 yıldır bekleyen 224 aileye rağmen bir kişinin sunduğu dilekçeyle durdurmasının altında siyasi etki yatmaktadır" dedi.
AA


Geri Dön