28 / 04 / 2024

TOKİ konut sahipleri evlerini bekliyor! 7 yıldır konutlar teslim edilmedi, vatandaş isyanda!

TOKİ konut sahipleri evlerini bekliyor! 7 yıldır konutlar teslim edilmedi, vatandaş isyanda!

2017'de Çayeli'de yaşanan selin ardından sözü verilen ve yapımına 2 ay önce başlanan TOKİ Konutları hak sahiplerine teslim edilmedi. 



Rize'nin Çayeli ilçesinde sel ve heyelan afetzedeleri için söz verilen  TOKİ  konutları aradan 7 yıl geçmesine rağmen hâlâ teslim edilemedi.

28 Eylül 2017 tarihinde aşırı yağış, Çayeli'ndeki Senoz Vadisi'nde felakete neden olmuştu. Vadideki birçok köyde yaşanan sel ve heyelanların ardından çöken evin altında kalan 1 kişi hayatını kaybederken 1'i yaralı olmak üzere 14 kişi ekiplerce kurtarılmıştı.

7 YILA RAĞMEN KONUTLAR TESLİM EDİLMEDİ

Gazeteduvar'da yer alan habere göre; 10 ev sel ve heyelanlarla yıkılırken, 40 evin ise tedbir amaçlı boşaltıldığı, 50 evin de riskli ilan edildiği ilçede aradan geçen 7 yıla rağmen konutlar teslim edilmedi.

TOKİ konut sahipleri evlerini bekliyor! 7 yıldır konutlar teslim edilmedi, vatandaş isyanda!

2023 YILINDA BAŞLANDI

Selden zarar gören afetzedelere TOKİ eliyle faizsiz kredili konut yapılacağı sözü verilmişti fakat geçen süre içerisinde konut yapımına 2023 yılı sonunda başlandı.

Evini kaybeden afetzedelerin kimi ilçe merkezine, kimi başka illere göç etmek zorunda kalırken bazı köylüler de riskli yapılarda yaşamaya devam ediyor. 

TOKİ konutlarının belli merkezlere yapılacağını söyleyen yetkililer, Kaptanpaşa köyüne 36 konut, Madenli Beldesi'ne 143 konut ve Çayeli ilçe merkezine 79 adet konut yapılmasına karar verdi.

Çay tarımı ve hayvancılıkla geçinen afetzedeler köylerine en yakın yerde konut sahibi olmak istese de selin en çok etkilediği yerlerden biri olan Kaptanpaşa'da inşası başlanan konutlar mağdurlara yetmedi.

Kaptanpaşa'da yapılacak 36 konutun sadece bu köydeki afetzedelere verilmesi sebebiyle selden en büyük zararı gören bazı aileler konutlardan yararlanamadı. Afetzedeler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın köyü olduğu için Kaptanpaşa'ya ayrıcalık tanındığını iddia etti. Evleri oturulabilir konumda olan birçok köylünün Kaptanpaşa'da 36 dairelik konut listesinde yer aldığını öne süren afetzedeler, sel ve heyelandan en çok zarar gören ve evlerini kaybeden çok sayıda kişiye hak tanınmadığını dile getirdi.

VATANDAŞ İSYANDA

Selde kardeşini kaybeden Faik Tolan, afetin acısını halen yaşadıklarını ve verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Tolan, "Selde en büyük zararı biz gördük. İki aile olarak kullandığımız evimiz yıkıldı, altında kalan kardeşim öldü, annem ise 1 gün sonra kurtarıldı. Evinden ölü çıkan tek biziz. Ahırdaki 7 ineğimiz de toprak altında kaldı. 7 yıl geçti, bütün kurumlara gittik geldik fakat bir sonuç alamadık. Halen yapılacağı söyleniyor. ''dedi. 

TOKİ'den hiç evi olmayanlara büyük müjde! Tam 3 bin konutluk 7 yeni kampanya geliyor!

TOKİ'den ay sonuna kadar 1.740 konutluk 6 yeni proje geliyor! 

Geri Dön