27 / 04 / 2024

TOKİ Konut Tasarımı Yarışması sonuçlandı

TOKİ Konut Tasarımı Yarışması sonuçlandı

Toplu Konut İdaresi tarafından düzenlenen, "İstanbul-Kayabaşı Bölgesi Konut Tasarımı Mimari Fikir Projesi Yarışması"na katılanlardan dereceye girenlere, ödülleri verildi



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Konutların ölçü ve dizaynı bakımından aldığımız eleştiriler doğrudur ama Türkiye'nin kaynakları, parası kıt ve bir de çok yoğun iş yaptık. Böyle bir problemimiz var" dedi. Bayraktar, tören öncesi yaptığı konuşmada, idare olarak son 6 yılda hükümetin programı doğrultusundaki hızlı bir konut yapımı atağı başlattıklarını belirterek, bu süreçte yaşanan bazı sorunlara değindi. Bu süreçte sayısal bakımdan iddia edilen rakamlara ulaştıklarını ama "ölçü ve dizayn" konusunda çok eleştiri aldıklarını ifade eden Bayraktar, "Tabii ki bu eleştirilerin yüzde 99'u yerindedir, doğrudur. Bunu kabul etmek lazım. Yapılan tüm bu eserlerin altında mimarlarımızın imzası var. Fakat bunu söylerken yine ben eleştirilerin çoğunu TOKİ'ye getirmek istiyorum. Çünkü burada irade koyucu TOKİ'dir. Bu bakımdan mimarların yapısı da TOKİ'nin zihniyetine göre şekillendi. Bu eleştiri doğrudur" dedi. Duruma genel bakmak ve global düşünmek, gelişen, yakınlaşan ve çağdaşlaşan dünyada eleştiriye açık olmak gerektiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti: "Mutlaka bilimin içine alabildiğince girmek lazım. Biz  TOKİ  olarak, zihniyet olarak bunu arzuluyor ve istiyoruz ama beceremiyoruz. Niye beceremiyoruz? Türkiye'nin kaynakları kıt, parası kıt. Bir de çok yoğun iş yaptık. Böyle bir problemimiz var. TOKİ olarak kafamızdaki yapı, 'Türkiye'de barınmaya ihtiyacı olan gerçekten ev sorunu olan insanların ev alacak parası yok biz bu noktada ne yapabiliriz' olmuştur. Kaynaklarımızı üreterek bu işi yapmak zorundaydık. Yani çok değişik konsept, kulvar ve yol açarak bugünlere geldik." Bayraktar, ODTÜ ile yaklaşık 4,5 senedir çalıştıklarını, bundan sonra yapılan çalışmaları araziye uygulama, tatbikata geçirme konusunda ciddi adımları olacağını söyledi. Yarışma hakkında da bilgi veren Bayraktar, projenin, İstanbul'un gelişme aksı üzerinde olan ve yaklaşık 12 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edileceğini ifade ederek, proje fikir yarışmasına 90 projenin katıldığını kaydetti. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı ve yarışmanın Jüri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Haluk Pamir ise bu tür yarışmaların düşünce üretme gücü ve alternatif fikirler sunma açısından önemli olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından yarışmaya katılan 90 projeden eşdeğer seçilen 8 proje sahibine plaket ve 40'ar bin liralık, satın alma ödülüne layık görülen 8 proje sahibine de 10 bin liralık ödülleri verildi. Yarışmaya katılan diğer proje sahiplerine de teşekkür plaketi sunuldu. Bu arada yarışmaya katılan projeler arasında, konutlarda yaşayacak insanlara organik tarım imkanı sağlayan ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan projeler ilgi çekti. İstanbul-Kayabaşı'nda TOKİ ve özel sektör tarafından içinde sağlık ve eğitim tesislerinin de yer aldığı 65 bin konut yapılacak. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

65 bin konutluk yarışma sona erdi

TOKİ'nin düzenlediği 65 bin konutluk İstanbul- Kayabaşı Bölgesi Konut Tasarımı Mimari Fikir Projesi Yarışması'na katılanlardan dereceye girenlere, ödülleri verildi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı konuşmada, projenin, İstanbul'un gelişme aksı üzerinde olan ve yaklaşık 12 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edileceğini ifade ederek, proje fikir yarışmasına 90 projenin katıldığını kaydetti. Bayraktar, “Mutlaka bilimin içine alabidiğince girmek lazım. Biz TOKİ olarak, zihniyet olarak bunu arzuluyor ve istiyoruz ama beceremiyoruz. Çünkü Türkiye'nin kaynakları kıt, parası kıt” dedi. Seçilen 8 proje sahibine plaket ve 40'ar bin liralık ödülleri verildi.

Gazete Habertürk


Geri Dön