05 / 11 / 2024

TOKİ, konut ve kent mimarisini değiştiriyor!

TOKİ, konut ve kent mimarisini değiştiriyor!

TOKİ, geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasında satın aldığı projeleri uygulamaya başladı




Türkiye'nin en büyük konut üreticisi olan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), "konut ve kent" mimarisini değiştirmek ve geliştirmek amacıyla geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasında satın aldığı projeleri uygulamaya başladı.

Dr. Yüksek Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin "Yeşil ve Engelsiz" konut projesi, İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta uygulanacak.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, geçen yıl düzenlenen "Konut Tasarımı Ulusal Mimari Fikir Proje Yarışması"na 90 eser katılırken, yarışmada dereceye giren 8 eser uygulanmak üzere satın alındı. Toplu konut anlayışına farklı bakış açılarını yansıtmak amacıyla, Dr.Y. Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin projesi, İstanbul-Kayabaşı Toplu Konut Projesi'nde uygulamaya kondu. Projenin inşasına ilişkin ihalenin, 20 Mayıs'ta yapılması planlanıyor.

İstanbul-Kayabaşı;nda yapılan 840 konutta uygulamaya geçirilen projelerin en önemli özelliği, konutlara kadar çevrenin "engelsiz" ve konutların çatılarının sera salınımını engelleyecek şekilde "yeşil" olması.

Projede "çevre dostu" öğeler öne çıkarılırken, özellikle engelliler için yaşamı kolaylaştırıcı önlemler alınıyor. Estetik kaygıların öne çıktığı projede, engelliler için güvenli bir çevre ile herkes için bol yeşil alan oluşturuluyor. Asansörlerin boyutları engelliler dikkate alınarak tasarlanırken, blok girişlerinde engelli rampası bulunuyor. Ayrıca otoparklarda tekerlekli sandalyesinden inen bir kişinin, oturduğu binaya rahatlıkla ulaşabilmesi için açık alan düzenlemesi yapılıyor.

-BİNALARIN ORTAK ALANLARI, GÜNEŞ PİLLERİNDEN SAĞLANAN ENERJİ İLE AYDINLATILACAK

Kayabaşı;nda uygulamaya sokulan projede, "yeşil bina" kavramı da kısmen hayata geçiriliyor. Yerleşim planında kat sayısı artırılarak, açık alanların olabildiğince fazla olması tercih ediliyor. Güneş enerjisinden yararlanabilmek için çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor ve buradan elde edilen elektrik enerjisiyle binanın ortak alanlarındaki elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

TOKİ tarafından uygulamaya sokulan ödüllü projede komşuluk ilişkilerini güçlendirecek bir tasarım benimseniyor. Her bir yapı adasının bir mahalle ve komşuluk birimi olarak ele alındığı projede, iki yapı adasının ortasında bir ortak yaşam alanı tasarlanıp peyzaj düzenlemelerine gidilerek ve çocuklar için alanlar oluşturularak mahalle havası veriliyor.

Toplu konut alanlarında şimdiye kadar tüm blokları aynı renge boyayan TOKİ, yeni projede bu uygulamadan vazgeçiyor. Kayabaşı Projesi'nde yerleşim yerinin fiziksel kimlik sorunu göz önünde bulundurularak blokların farklı renklerde olması gözetiliyor. Açık alan düzenlemelerinde sade, doğal ve kır yüzeyini anımsatan peyzaj anlayışının uygulanması ve yayaların sert yüzeylerle; doğal-yapay taş kaplama, asfalt ile asgari seviyede temas etmesi esas alınıyor.

Çatılar yeşil bitki örtüsü zeminle kaplanarak, sera gazlarının yansıtılması önlenecek.

-ARAZİNİN YAPISI EN AZ DEĞİŞTİRİLECEK ŞEKİLDE PROJE UYGULANDI
Açıklamaya göre, geliştirilen proje, "ekonomik çözümlere dayalı, estetik açıdan gelişmiş, engelsiz, güvenli bir çevre oluşturan ve çevreye duyarlı, enerji etkin yapılaşma ilkesinin hayata geçirildiği nitelikli yaşam alanı yaratma iddiasına sahip."

Tasarımda, her bir yapı adası, bir mahalle/komşuluk birimi olarak ele alındı. Söz konusu komşuluk birimlerinin ortasında yapılarca tanımlanan ortak bir yaşam alanı düzenlendi. Azami açık yeşil alan stratejisi bağlamında zeminde yayılan bir yapılaşma yerine "kompakt bir yapılaşma" önerildi ve bu yolla çevre dostu yapılaşma yaklaşımının hayata geçirilmesi hedeflendi. Cephe kompozisyonlarında tekdüzeliği kıracak şekilde farklı düzenlemeler araştırıldı.

Yüksek yoğunluklu yerleşmelerde karşılaşılan kimlik sorununun göz önünde bulundurularak bir renk skalası oluşturulması ve blokların farklılaşan renklerle tanımlanması öngörüldü.

Arazinin kompakt kullanımı ilkesine dayalı, topoğrafyayı gözeten, yeşil alan strüktürüne sahip, alternatif ve yenilenebilir enerji kullanımını hayata geçirmesi öngörülen, bitki örtüsü ile kaplı "yeşil çatı" uygulamaları ile doğayı üst katlara taşımayı hedefleyen, doğal ışık ve doğal havalandırmadan azami faydalanan projenin gerçekleştirilmesine ilişkin ihalenin 20 Mayıs'ta yapılması planlanıyor.

-TOKİ BAŞKANI BAYRAKTAR: "DEĞİŞİM ZAMANI GELMİŞTİ"
TOKİ açıklamasında,  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın da görüşüne yer verilirken, Bayraktar, ürettikleri konutların mimarisi ile ilgili zaman zaman çok yoğun eleştiriler yapıldığını hatırlattı.

TOKİ'nin konut açığını kapatmak için yoğun bir çalışma içinde olduğunu kaydeden Bayraktar, bu açığın hızla kapatılması için şimdiye kadar genelde tek tip konut projeleri uygulandığını belirterek, açıklamada" Artık mimaride değişiklik yapmanın zamanı geldi" görüşünü dile getirdi.

Bayraktar, bundan sonra mimari kalitenin artırılması için ODTÜ, İTÜ, YTÜ gibi üniversitelerle işbirliği yapacaklarını, "kurum taassubunu kıracaklarını" vurguladı.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ'nin `yeşil ve engelsiz' projesi Kayabaşı'nda başlıyor
TOKİ, `konut ve kent' mimarisini değiştirmek amacıyla geçen yıl düzenlediği mimari yarışmasında satın aldığı projeleri uygulamaya başladı. Dr. Yüksek Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin "Yeşil ve Engelsiz" konut projesi, İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta uygulanacak.
Projenin inşasına ilişkin ihalenin, 20 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. İstanbul-Kayabaşı'nda yapılan 840 konutta uygulamaya geçirilen projelerin en önemli özelliği, konutlara kadar çevrenin "engelsiz" ve konutların çatılarının sera salımını engelleyecek şekilde "yeşil" olması.
Projede "çevre dostu" öğeler öne çıkarılırken, özellikle engelliler için yaşamı kolaylaştırıcı önlemler alınıyor. Projede, engelliler için güvenli bir çevre ile herkes için bol yeşil alan oluşturuluyor. Asansörlerin boyutları engelliler dikkate alınarak tasarlanırken, blok girişlerinde engelli rampası var. Ayrıca otoparklarda tekerlekli sandalyesinden inen bir kişinin, oturduğu binaya rahatlıkla ulaşabilmesi için açık alan düzenlemesi yapılıyor.

Güneş pilleriyle aydınlatma
Kayabaşı'nda uygulamaya sokulan projede, "yeşil bina" kavramı da kısmen hayata geçiriliyor. Yerleşim planında açık alanların olabildiğince fazla olması tercih ediliyor. Çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor ve buradan elde edilen elektrik enerjisiyle binanın ortak alanlarındaki elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Tebernüş Kireçci

TOKİ, Kayabaşı'na mahalle tasarımı ile komşuluğu getirecek
TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), "konut ve kent'' mimarisini değiştirmek ve geliştirmek amacıyla geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasında satın aldığı 8 projeyi uygulamaya başladı. Dr. Yüksek Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin "Yeşil ve Engelsiz'' konut projesi, İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta uygulanacak. Projenin en önemli özelliği, konutlara kadar çevrenin "engelsiz'' ve konutların çatılarının sera salınımını engelleyecek şekilde "yeşil'' olması. Ödüllü projede komşuluk ilişkilerini güçlendirecek bir tasarım benimseniyor. Her bir yapı adasının bir mahalle ve komşuluk birimi olarak ele alındığı projede, iki yapı adasının ortasında bir ortak yaşam alanı tasarlanıp peyzaj düzenlemelerine gidilerek ve çocuklar için alanlar oluşturularak mahalle havası veriliyor.
Sabah

TOKİ'nin yeni projeleri 'yeşil' ve 'engel'siz olacak
Türkiye'nin en büyük konut üreticisi Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 'konut ve kent' mimarisini değiştirmek ve geliştirmek amacıyla geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasına katılanlardan 8'ini satın aldı. Dr. Yüksek Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin 'Yeşil ve Engelsiz' konut projesi, İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta uygulanacak. Projenin inşasına ilişkin ihale, 20 Mayıs'ta yapılacak. Projelerin en önemli özelliği, konutlara kadar çevrenin 'engelsiz' ve çatıların sera salınımını engelleyecek şekilde 'yeşil' olması.
 
Projede 'çevre dostu' öğeler öne çıkarılırken, özellikle engelliler için yaşamı kolaylaştırıcı önlemler alınıyor. Estetik kaygılar öne çıkarken, engelliler için güvenli bir çevre ile herkes için bol yeşil alan oluşturuluyor. Asansörlerin boyutları engelliler dikkate alınarak tasarlandı. Blok girişlerinde engelli rampası bulunuyor. Ayrıca otoparklarda tekerlekli sandalyesinden inen bir kişinin, oturduğu binaya rahatlıkla ulaşabilmesi için açık alan düzenlemesi yapılıyor.

Projede, 'yeşil bina' kavramı da kısmen hayata geçiriliyor. Yerleşim planında kat sayısı artırılarak, açık alanların olabildiğince fazla olması tercih ediliyor. Güneş enerjisinden faydalanabilmek için çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor ve buradan elde edilen elektrik enerjisiyle binanın ortak alanlarındaki elektrik ihtiyacı karşılanıyor. TOKİ tarafından uygulamaya başlanan ödüllü projede komşuluk ilişkilerini güçlendirecek bir tasarım benimseniyor. Her bir yapı adası bir mahalle ve komşuluk birimi olarak ele alınıyor. İki yapı adasının ortasında bir ortak yaşam alanı tasarlanıp peyzaj düzenlemelerine gidilerek ve çocuklar için alanlar oluşturularak mahalle havası veriliyor. Toplu konut alanlarında şimdiye kadar tüm blokları aynı renge boyayan TOKİ, yeni projede bu uygulamadan vazgeçiyor. Kayabaşı Projesi'nde yerleşim yerinin fiziksel kimlik problemi göz önünde bulundurularak blokların farklı renklerde olması gözetiliyor. Açık alan düzenlemelerinde sade, doğal ve kır yüzeyini çağrıştıran peyzaj anlayışının uygulanması ve yayaların sert yüzeylerle; doğal-yapay taş kaplama, asfalt ile asgari seviyede temas etmesi esas alınıyor. Çatılar yeşil bitki örtüsü zeminle kaplanarak, sera gazlarının yansıtılması önlenecek. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ürettikleri konutların mimarisiyle ilgili zaman zaman eleştiriler yapıldığına işaret etti. Konut açığını kapatmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Bayraktar, bu açığın hızla kapatılması için şimdiye kadar genelde tek tip konut projeleri uygulandığını, artık mimaride değişiklik yapmanın zamanı geldiğini kaydetti. Bayraktar, bundan sonra mimari kalitenin artırılması için ODTÜ, İTÜ, YTÜ gibi üniversitelerle işbirliği yapacaklarını, 'kurum taassubunu kıracaklarını' söyledi.
Zaman

TOKİ'den yeşil ve engelsiz konut
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 'konut ve kent' mimarisini değiştirmek ve geliştirmek amacıyla geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasında satın aldığı projeleri uygulamaya başladı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) `konut ve kent' mimarisini geliştirmek amacıyla geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasında aldığı projeleri uygulamaya başladı.

Mimar Özgür Bingöl ve ekibinin `Yeşil ve Engelsiz Konut Projesi', toplu konut anlayışına farklı bakış açıları yansıtmak amacıyla İstanbul Kayabaşı'nda 840 konutta uygulanacak. Geçen yıl düzenlenen yarışmaya 90 eser katılmış, dereceye giren 8 eser uygulanmak üzere satın alınmıştı.

Güneş pillerinden elektrik
Projenin ihalesinin 20 Mayıs'ta yapılması planlanıyor. Kayabaşı'nda uygulanacak projede `çevre dostu' öğeler öne çıkarılırken, özellikle engelliler için yaşamı kolaylaştırıcı önlemler alınıyor.

Asansör boyutları engellilere göre tasarlanırken blok girişlerinde engelli rampası bulunuyor. Yeşil bina çerçevesinde de güneşten faydalanmak için çatılara güneş pilleri yerleştiriliyor, buradan elde edilen elektrik binanın ortak alanlarında kullanılıyor.

Üniversitelerle işbirliği
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ürettikleri konutların mimarisi ile ilgili bazen yoğun eleştiri yapıldığını belirterek, "Konut açığını kapatmak için yoğun çalışıyoruz.

Bu açığın hızla kapatılması için şimdiye kadar tek tip konut projeleri uygulandı. Artık mimaride değişiklik yapmanın zamanı geldi" dedi. Bayraktar bundan sonra mimari kalitenin artırılması için Orta Doğu Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yapacaklarını söyledi.
Posta


Geri Dön