Toki

TOKİ konutları için 'malzemelerden çalınıyor, deprem olmadan bile yıkılabilir' iddiası!

6 Şubat depreminin ardından Hatay Samandağ’da inşa edilen TOKİ konutlarının depreme karşı dayanıksız olduğu malzemeden çalındığı ileri sürüldü. Avukat Irmak "İnşaat, acilen bağımsız yapı tarafından denetlenmesi gerek" diye konuştu. İşte ayrıntılar...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından yerle bir olan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Hatay'da, TOKİ konutları inşaatında işçilerin yaptığı eylem büyük bir iddiayı gündeme getirdi. 

Samandağ Mağaracık Mahallesi'nde inşa edilen deprem konutlarında çalışan inşaat işçileri, malzemeden çalındığını ve denetçilerin de rüşvet aldığını ileri sürdü. 

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; inşaattaki bazı blokların duvarlarındaki demirlerin görünmesi de dikkaleri çekerken; avukat Cuma Irmak, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Avukat Cuma Irmak, iddiaların gündeme gelmesinin ardından inşaatı yapan firmanın alelacele binada hatalı olan yerlerin üzerini sıva ile kapattığına dikkat çekti ve suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 

Samandağ'daki 424 TOKİ konutu inşaatı devam ederken gündeme gelen bu iddialar endişelere neden oldu. Vatandaşlar, iddiaların ardından "Toplu konut değil, toplu mezar yapılıyor" diyerek deprem konutlarını eleştirdi.

Avukat Cuma Irmak konu ile ilgili açıklamasında "Ustalar depreme dayanıksız konutlar yapıldığını iddia ediyor. Bu inşaatların mutlaka denetlenmesi gerekiyor" dedi ve Samandağ'da 8 bin deprem konutuna ihtiyaç olduğunu ancak 424 konut yapım ihalesinin yapıldığına ve Ağustos'ta tamamlanacağının açıklanmasına karşın yüzde 40 kadarının yapıldığına dikkat çekti. 

İşçilerin aktardığı bilgilere göre, inşaatta çok sayıda eksik olduğunun altını çizen Cuma Irmak, "İşçiler, kolonlarda etriye (kolon ve kirişleri saran inşaat çeliği) arasının projelerde normalde 40 şeklinde olduğunu fakat bazı binalarda bu aralığın 20 olduğunu belirtiyor. Bunun üzerine ben inşaatta bir bloğa girdim, bir çekim gerçekleştirdim. Yalnızca bir blokta kirişler tamamen kırılmış durumdaydı. Beton kalıplarının tümü yamuktu, dökülen beton saatinde ve düzgün dökülmemiş, boş olan kolonlarda betonun yetmediği alanları da sıva ve epoksi ile tamamlamışlardı" diye konuştu. 

Irmak, bu iddiaların araştırılması gerektiğinin altını çizdi ve şu ifadleeri kullandı:

"Buraya bağımsız denetçi talep ediyoruz. Samandağ'da birbirinden değerli inşaat mühendisleri, mimarlar bulunuyor. Hep beraber mülki amirlerinin bulunduğu bir heyet ile birlikte bir gözlem gerçekleştirilsin. Proje de hata var mı, imara uygun mu aykırı mı yapılıyor bunlara bakılsın. Bağımsız denetçi oraya baksa inanın en azından 8-10 blokta ciddi hasar tespiti görülecek."

Avukat Irmak, Samandağ’da hem verilen sözlerin yerine getirilmediğini hem de binaların çürük olduğunu dile getirdi. "Samandağ'da çok farklı bir durum yaşanıyor. Burası için kendilerinin savunması ‘Zeminin sağlam hazine arazisi bulunmuyor. Rezerv alan ilan edeceğiz’ dediler. Halk karşı çıkınca bundan vazgeçtiler. Öncesinde de binlerce hazine arazisi varken zemini ıslah etmek yerine masraftan kaçıldı. Şimdi yaşananlar ortaya çıkınca alelacele sabah görüntülenen kolonların, duvarların üzerini sıva ile kapattılar" diyen Irmak, Samandağ halkı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti yetkilileri ile bir görüşme yaptıklarını ve bugün saat 16.00'da halkın katılımıyla bir açıklama yapacaklarına dikkat çekti. 

Ünlü analist yatırım amaçlı konut alım zamanını açıkladı!

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu tutulacak! AYM'den kritik karar çıktı! 

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Kentsel dönüşüm konut piyasasını nasıl etkiledi? İstanbul'un deprem riski olan ilçelerinde kalem kalem konut fiyatları!