16 / 09 / 2024

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!

İstanbul Tuzla’da 5 senedir konutlarına kavuşamayan ve yaşadıkları mağduriyetler giderek daha da artan hak sahipleri, seslerini duyurmak için Tuzla Belediyesi Gençlik Gemisi önünden, Tuzla Sahil Tören alanına yürüdü.




 

TOKİ'nin Tuzla'da inşa ettiği konutların aylık taksit ve konut bedellerini yükseltmesi sebebiyle mağdur olan hak sahipleri seslerini yetkililere duyurabilmek için Tuzla Belediyesi Gençlik Gemisi önünden Tuzla Sahil Tören alanına yürüdü. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mağdurlarının eylemine Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl de destek verdi. 

"Mağdurlar burada Murat Kurum nerede?" "Mağduruz, haklıyız, kazanacağız" sloganları atan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mağdurları, sabit ödeme ve yüzde 1 KDV taleplerini yineledi. 

“MURAT KURUM VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI”

Mağdurların sözcüsü Fırat Balta konu ile ilgili olarak yaptğı açıklamada şunları dile getirdi:  "2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Berat Albayrak tarafından müjdelenen sosyal konutlar 1,5 yıl içerisinde yapılacak sözünü vermişlerdi. En az 190 bin, en fazla 250 bin Türk Lirası olacak biçimde bizlere vaat etmişlerdi. Ödemeler devlet bankalarından 0,49 sabit taksit şeklinde olacak, KDV'ler de yüzde 1 olacaktı. Hak sahipleri belirlendikten sonra 2023’e  kadar hiçbir somut adım atılmadı. Sabır ve umutla bizler bu konutların yapılmasını bekledik. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum genel seçimler öncesi bizlere, başlangıç şartları değişmeyecek diye bir söz verdi. Söz verdiği halde sözlerini 1. dönemde tutmadı. Ve daha sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı  resmi sitesinde aynı açıklamalarla birlikte duyurular yaptı.

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!

2023 yılının sonunda fiyatlar ve yeni şartlar açıklandı. 2019’da verilen şartlar askıya alınarak 2023’te sabit ödeme kaldırıldı. KDV yüzde 10 şeklinde oldu ve konutların maliyetleri de  2 ile 4,5 milyon arasında değişkenlik gösterdi. Kısacası seçim öncesi verilen hiçbir söz tutulmadı ne yazık ki. Yapmış olduğumuz eylemler sonrası Murat Kurum, bu yılın Şubat ayında belediye başkanlığı seçimleri öncesi bizlerle görüşerek yüzde 25 indirim ve KDV'nin tekrar yeniden yüzde 1'e indirileceğinin sözünü verdi. Maalesef yüzde 1 KDV sözünü de tutmamış oldu.

“MADEM ARSA YOKTU, NEDEN KURA ÇEKİP 5 YIL BİZİ BEKLETTİNİZ?”

Konutların yıllarca yapılmamasına gerekçe olarak arsa bulunmadığı ve pandemi sebebi gösterildi fakat söz konusu bu pandemi döneminde farklı şehirlerde 100 bin konut projesi hız kesmeden devam etti. Hak sahipleri olarak buradan sormak istiyoruz! Madem arsa yoktu, neden kura çekip 5 yıl boyunca bizi beklettiniz? Şu an inşaatı süren etaplarda hala tamamlanma oranı yüzde 12 olan yerler mevcut. İnşaatlar yavaş ilerliyor ve bizleri bu gidişle 1,5 yılda teslim dedikleri evlere maalesef 7 yıl sonra taşınacağız gibi görünüyor. Buradan tüm yetkililere seslenmek istiyoruz. Eğer haklarımızı söz verdiğiniz biçimde bizlere vermezseniz. Bizler sizlere haklarımızı kesinlikle helal etmiyoruz."

“RANDEVU TALEP EDEREK GÖRÜŞECEĞİM”


Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl de konu ile ilgil olarak yaptığı açıklamada konuyu yakından takip ettiğini dile getirerek, “Bizim haklı bir talebiniz var. Seçim vaadinin yerine getirilmesini istiyorsunuz. İnşallah Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve ilgili bakanlık, sizin taleplerinizi dinler, sizlere kulak verir. Bunun olabilmesi için ben de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve ilgili bakanlıkla görüşmelerimi yapıyorum ve yapmayı da sürdüreceğim. Şimdi bu basın açıklamanızdan sonra da ilgili kamu kurumlarından randevu talebinde bizzat görüşmek içinde bulunacağım. Bunun da sözünü veriyorum" ifadelerini kullandı.

 

Tebernüş Kireçci, ev sahibi ve kiracı kavgalarını işaret etti: Arz artırılmalı, yoksa daha büyük kavgalar göreceğiz!

6 bankada peş peşe Eylül depremi! Başvuran anında 150 bin TL alıyor! İhtiyaç kredisinde son dakika!

Konut fiyatları yüzde 100 artacak: Uzman isim tarih verdi ve 'Toprak olur, ev olur ŞİMDİ ALIN' dedi! 


Geri Dön