29 / 04 / 2024

TOKİ, Mali Kural'da formül kapsamı dışında yer aldı!

TOKİ, Mali Kural'da formül kapsamı dışında yer aldı!

Mali Kural'da, TOKİ, TRT, TÜRKSAT, Atatürk Orman Çiftliği gibi KİT'ler formül kapsamı dışında yer aldı



İki kurumun da hesapları 'Mali Kural' kapsamında görülmeyecek bütçe giderinin üzerinde harcama yapması durumunda ilgili kurumlarda sıkı mali disiplin uygulanacak

Hükümetin Uluslararası Para Fonu yerine çıpa olarak uygulamaya koyacağı Mali Kural'da, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nı (TOKİ), TRT, TÜRKSAT, Atatürk Orman Çiftliği gibi KİT'ler formül kapsamı dışında yer aldı. Bu düzenlemeyle Mali Kural ile getirilmesi hedeflenen KİT'lere sıkı bütçe disiplini uygulaması kapsamında bu kurumlar yer almayacak. Kadrolaşma iddialarıyla gündeme gelen TRT ve sosyal konut inşa eden TOKİ'nin kemer sıkma zorunluluğu olmayacak.

Mali Kural ne getirecek?
Hükümetin, bütçe dengesine çıpa olması için oluşturduğu Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nu bu hafta içinde Meclis Genel Kurulu'nda tartışılması bekleniyor. 2011 yılında uygulanması beklenen Mali Kural'da hedeften sapma olması durumunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Meclise hesap verecek. Enerji KİT'leri gibi Mali Kural kapsamında olan KİT'lerin Kural'da belirlenen bütçe giderinin üzerinde harcama yapması durumunda ilgili kurumlarda sıkı mali disiplin uygulanacak. Hükümet, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nı (TOKİ) ve TRT gibi kurumlar Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun kapsamında yer almıyor. Buna göre, TOKİ'nin hesapları mali kural kapsamında görülmeyecek.

Tasarıya göre, Mali Kural; genel yönetim, KİT'ler ve bağlı ortaklıklarla sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlarla fonları kapsayacak. Belediyeler ve il genel meclisleri, büyük oranda borçlanmayı hükümet onayıyla yapabilecek. Tasarıyı eleştiren CHP Genel Saymanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "TOKİ, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun kapsamından çıkarılmıştır. Burada  TOKİ  yatırım harcaması yapan kurum, özellikle bazı alt yapı yatırımlarını üstleniyor; okul, hastane gibi. Bunları devletin kendisine devredilen arsa ve araziler karşılığı yapıyor. Bunların kapsama girmesi lazım" dedi.

Borçlara Hazine ayarı
Öztrak, yerel yönetimlerde borçlanmada belli bir limiti geçtikten sonra eskiden İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınırken, tasarıyla birlikte Hazine'den izin alınmasının öngörüldüğünü belirterek, denetim açısından bunun doğru olmadığını söyledi.
Radikal


Geri Dön