03 / 05 / 2024

TOKİ Midyat taşıyla Hasankeyf'te ev yapıyor!

TOKİ Midyat taşıyla Hasankeyf'te ev yapıyor!

TOKİ tarafından Hasankeyf'te yapılacak 4 etaptan oluşacak konutlarda otantik doku bozulmasın diye Midyat taşı kullanılacak. Konutlar 90-120 metrekare arasında büyüklükte olacak



Hasankeyf'in yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi. Önümüzdeki aylarda ilçenin kurulacağı alanda temel atma töreninin düzenleneceğini belirten Hasankeyf Kaymakamı Bilgihan Bayar, yeni yerleşim yerinin  TOKİ  tarafından 4 etap şeklinde yapılacağını bildirdi. Otantik yapıyı bozmaması, doğası ve tarihine uygun olması açısından Mardin Midyat evleri model alınarak, yerel mimariye uygun yapılacak konut ve kamu binalarında, yumuşak olduğu için işlenmesi kolay olan yöreye özgü Midyat taşı kullanılacak.

KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMASI BİTİYOR

Yeni yerleşim yeriyle ilgili kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu, 90 ile 120 metrekare arasında 6 örnek konut yapılacağını, konutların bahçeleriyle 160 metrekareye ulaşacağına dikkati çeken Bayar, ilçenin büyümesi göz önünde bulundurularak rezerv alanlarının da projeye dahil edildiğini vurguladı. TOKİ tarafından hazırlanan tek katlı, dubleks ve 3 katlı olmak üzere 6 örnek maket konut daha önce yapılan toplantılarla vatandaşlara tanıtıldı.

GÖL MANZARALI KONUTLAR

Hasankeyf merkezine yaklaşık 1.5 kilometre mesafede dağın karşı yamacındaki alanda kurulacak olan yeni Hasankeyf'in yaklaşık 300-350 hektar alanda kurulması planlanırken, ilçenin büyümesi de göz önünde bulunduruldu. Hasankeyf'te yaşayan insanlara, oturdukları 40-45 metrekarelik evlerin yerine bahçesiyle birlikte 160 metrekareyi bulan göl manzaralı konutlar verilecek. Böylece kalabalık nüfuslarıyla halen daracık evlerde yaşayan vatandaşlar, bin konutun yapılmasının hedeflendiği yeni yerleşim yerinde geniş konutlarda yaşama imkanına kavuşacak.

Dördüncü büyük HES

Barajın yapımından ilçe olarak sadece Hasankeyf ile 199 köy ve mezra etkilenecek. Baraj, kurulu güç ve yıllık enerji üretim kapasitesi bakımından da Atatürk, Karakaya ve Keban'dan sonra 4. büyük HES olma özelliğini taşıyacak. Temelden 135 metre yüksekliğine, 43,79 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1820 metre kret uzunluğuna sahip olacak olan baraj gölünde 11 milyar metreküp su depolanacak. Barajla her biri 200 megavat (MW) gücünde 6 üniteden oluşan ve toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral devreye girdiğinde, yılda ortalama 3 bin 833 gigavatsaat (GWh) enerji üretimi gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin en modern ilçesi olacak

Hasankeyf Kaymakamı Bayar `Yeni Hasankeyf Türkiye'nin en modern ilçesi olacak. Şu anda Hasankeyf ilçesinde 570'i aşkın ev var. Fakat yeni yerleşim yerine bin konut yapılması planlandı. Yeni yere taşınan insanlara belli bir süre geçimlerini sağlamaları amacıyla destek verilecek. Baraj yapımında da ilçedeki insanlar çalışacak' dedi.
Star


Geri Dön