01 / 05 / 2024

TOKİ, Türkiye'nin ilk kuyumculuk lisesini tamamladı!

TOKİ, Türkiye'nin ilk kuyumculuk lisesini tamamladı!

İstanbul Sefaköy'de Türkiye'nin ilk kuyumculuk okulu TOKİ tarafından tamamlandı ve açıldı. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde eğitime başlayacak Kuyumculuk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, müfredatını tamamen kuyumculuk eğitimine ayıracak



Birçok üniversite mezunu işsiz gezerken, bu lisedeki öğrenciler daha okullarındayken para kazanıyor. Türkiye'nin ilk kuyumculuk lisesi olan İstanbul Kuyumculuk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, öğrencilerine bu imkanı sunuyor.

İlk yıl için 120 kişilik kontenjan ayıran okula şimdilik 30 öğrenci kayıt yaptırdı. Okul kurulurken sektörde ihtiyaç duyulan kalifiye elemanları yetiştirmek amaçlanmış.

Anadolu meslek, Anadolu teknik ve meslek lisesi statülerinde kurulan okul, İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) ve Türk Mücevher İhracatçıları Birliği'nin (İMMİB) desteğiyle eğitim verecek. İKO Halkla İlişkiler ve Eğitim Müdürü Elif Müftüler, stajdan iş bulmaya kadar her konuda öğrencilere destek olacaklarını söylüyor. Müftüler, kuyumculuk alanında kariyer yapmak isteyen ve yeteneği olanları kayıt olmaya çağırdı. Sektörün uzmanlaşmış elemana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kuyumculuk Sektör Danışmanı Oğuzhan Özdemir ise mezun olacak öğrencileri, kuyumcuların okul kapısında bekleyerek kapmaya çalışacağını söylüyor.

Oğuzhan Özdemir'in verdiği bilgilere göre, öğrenciler, bir kuyumcu firmasının desteğiyle 6 aylık eğitime tabi tutulacak. Eğitim sonunda lisenin ve şirketin onayıyla sertifikalarını alacaklar. Eğitime katılanların sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek. Katılımcıya 6 ay boyunca da asgari ücret ödenecek. Eğitim sonunda, protokol imzalanan firmada 42 ay çalışma zorunluluğu var. Burada sigorta ücretini devlet, maaşı firma ödüyor. Böylelikle hem kuyumcu yetiştiriliyor hem de öğrenciye garanti iş imkanı sunuluyor.

Okulun, Anadolu teknik ve Anadolu meslek lisesi bölümleri SBS puanıyla öğrenci alıyor. Meslek lisesi ise diploma notu ve mülakat ile öğrenci alıyor. MEB tarafından TOKİ'ye yaptırılan lise, 9 bin metrekare alan üzerine kurulmuş. Ayrıca 24+7 dersliğe ve iki katlı atölye binasına sahip. Okul, yapılacak olan pansiyon ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden öğrencileri de ağırlayacak.

Okul, öğrencilerine İstanbul Bahçelievler'de bulunan Kuyumcukent'te staj yapma imkanı da sağlıyor. Okulun ders programında sektörden gelecek ustalara da yer ayrılmış. Hazırlık sınıfı bulunan lisenin, üst sınıflarda mıhlayıcı, sadekar, gemolog, satış-pazarlama uzmanı gibi branşlara ayrılması planlanıyor. Okulun eğitim komisyonu, özellikle Almanya'daki kuyumculuk okullarının eğitim müfredatlarını araştırmış ve bu okullar örnek alınmış. Ayrıca ilerleyen zamanlarda özürlü vatandaşlar içinde sınıf açılarak kurslar verilmesi düşünülüyor.

Ramazan Durmuş / ZAMAN


Geri Dön